Branko Dukić može raditi u bolnici, ali samo 180 sati godišnje

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa
Uvidom u dostavljeni ugovor Povjerenstvo je utvrdilo da nije riječ o poslovima koje dužnosnik obavlja kao redovito i stalno zanimanje, već će dužnosnik poslove doktora medicine obavljati povremeno, govori Martina Jurišić iz Povjerenstva
Ginekolog dr. Branko Dukić već tri mjeseca vodi Grad Zadar

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić sedam i pol dana godišnje može raditi u Općoj bolnici Zadar. Odlučeno je to na jučerašnjoj sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Time je riješena jedna od najintrigantnijih tema lokalne politike o tome može li Dukić, uz sve gradonačelničke dužnosti, dodatno raditi i kao liječnik.

Naime, Dukić je još u predizbornoj kampanji najavio kako će "kao volonter" pomoći Bolnici i pacijenticama na Odjelu porodiljstva i ginekologije te je na svom Facebook profilu napisao: "Gotovo 13 godina vodim Odjel ginekologije i opstetricije u općoj bolnici Zadar. Kroz taj period stvorili smo tim na koji sam izuzetno ponosan, a vjerujem da su i naši sugrađani. Taj tim ne ovisi o jednom čovjeku i to je njegova najveća snaga. Došlo je vrijeme za nove iskorake i novu odgovornost, no kao volonter ostat ću Zadranima i zadarskoj bolnici na raspolaganju kad god se ukaže potreba. Zadranke će dobiti još jednog liječnika više.” - poručio je tada Dukić.

Povremeni posao u Bolnici

A Povjerenstvo je jučer ocijenilo da nema zapreke njegovu dodatnom radu, no i utvrdilo precizne uvjete pod kojima može raditi u zadarskoj bolnici. Naime, u odluci Povjerenstva navodi se:

- Dužnosnik Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra podnio je dana 28. lipnja 2017. godine Povjerenstvu zahtjev za davanjem mišljenja u kojem navodi da dužnost gradonačelnika Grada Zadra obnaša profesionalno te od Povjerenstva traži mišljenje može li zaključiti Ugovor o dopunskom radu s Općom bolnicom Zadar na temelju kojeg može raditi najviše 180 sati godišnje te ostvariti naknadu u iznosu od 116 kuna bruto po satu. Dužnosnik je dana 21. kolovoza 2017. godine dodatno dostavio Povjerenstvu nacrt predmetnog ugovora o dopunskom radu - kazala nam je Martina Jurišić pojašnjavajuči temeljem čega su zadarskom gradonačelniku omogućili dodatni rad:

- Uvidom u dostavljeni ugovor Povjerenstvo je utvrdilo da nije riječ o poslovima koje dužnosnik obavlja kao redovito i stalno zanimanje, već će dužnosnik poslove doktora medicine obavljati povremeno te je na danas održanoj sjednici Povjerenstvo dalo mišljenje da sukladno članku 13. stavku 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa nema zapreke da dužnosnik Branko Dukić, istovremeno uz profesionalno obnašanje dužnosti gradonačelnika Zadra, obavlja poslove doktora medicine, specijalista ginekologije i opstetricije u Općoj bolnici Zadar na temelju Ugovora o dopunskom radu sklopljenog s navedenom ustanovom - kažu u Povjerenstvu.

Potreba za liječnicima

Zadarska bolnica zasigurno će biti zadovoljna ovakvom odlukom jer su na taj način zadržali Dukića makar na nekoliko sati mjesečno, što im znači jako puno u kroničnoj nestašici liječnika. No ima i onih koji su još nakon Dukićeve predizborne najave o dodatnom radu u bolnici rekli kako to nije dobro ni za grad ni za bolnicu, jer je riječ o dvije izuzetno zahtjevne dužnosti. Naime, Dukić je u najavi iz travnja rekao kako će u bolnici raditi "kad god se ukaže potreba", a iz nedavnih izjava rukovodstva bolnice jasno je da za time uvijek ima potrebe jer se kronično ističe nedostatak liječnika.

No, kako je riječ o svega sedam i pol dana godišnje, doista nije čudno da je Povjerenstvo dalo pozitivno mišljenje radu u bolnici poznatog zadarskog stručnjaka.

Mišlova vratili iz mirovine

O tome koliko zadarskoj Općoj bolnici, kao i ostalima u Hrvatskoj, nedostaje lječnika najbolje kazuje podatak o tome kako je bolnica ponovno morala angažirati umirovljenog liječnika Damira Mišlova, vrsnog neurologa. Ministarstvo zdravlja dalo je suglasnost bolnici za objavu natječaja, nakon čega je Mišlov opet počeo raditi na Odjelu za neurologiju, ali na pola radnog vremena.

Ministarstvo je već dalo zeleno svjetlo i gradonačelniku Dukiću za dodatni rad na Odjelu ginekologije i porodiljstva, ali je trebalo sačekati mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno