Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Devet ekipa natjecalo se u pripremi najboljeg brudeta

26.08.2017. 17:23
Devet ekipa natjecalo se u pripremi najboljeg brudeta


Miris brudeta širio se u noći sa četvrtka na petak u Sukošanu na devetoj po redu "Brudetijadi 2017." koju su za domaće i furešte organizirali i financirali Općina Sukošan i Turistička zajednica.
Mnoštvo ljudi uz gledanje utakmice Hajduk – Everton na velikom video zidu, moglo je vidjeti domaće ribare kako s brodicama love ribu "na sviću".


Žiri na "mukama"
Ako je suditi po praznim tećama u kojima se pripremao brudet i ispijenim litrama vina, ovogodišnja sukošanska "Brudetijada" je bila vrhunska najava za desetu u idućoj godini koja je puna jubileja.
– Osim 10. godišnjice "Brudetijade" za koju pripremano niz ugodnih iznenađenja, veliko slavlje s posebnim, spektakularnim programom očekuje i 20. godišnjica "Večeri folklora" te zlatna obljetnica, 50. godišnjica noćne trke tovara "Memorijal kenje Viole". Bit će zaista veselo "Sukošansko lito 2018.", najavila je Mirjana Nadinić Veleslavić.
Nije bilo lako ocjenjivačkom sudu na čelu sa našim poznatim gatronomskim meštrom Renatom Kraljevom, između devet brudeta ocijeniti koji je najbolji, po okusu, mirisu, gustoći, prezentaciji i izgledu. Stoga su se koncentrirano i pažljivo kušali svi brudeti u koje su, kako reče Kraljev, utkana znanja i vještine ovdašnjih gastronoma.
– Blagodat je ovo za oči i nepce. U brudet je uklesano znanje, umijeće i trud kuhara koje se prenosi generacijama od stoljeća sedmog do današnjih dana, kazao je Kraljev te nastavio:
– Koliko je Dalmatinaca, toliko i recepata za brudet. Brudet je jednostavan, ali i iznimno složen jer treba pogoditi pravu kombinaciju, koliko čega staviti, ističe Kraljev.


Meštri od brudeta
Grand prix, veliki pehar i novčana nagrada s osvojenih 259 bodova otišla je ekipi Moto kluba Sveti Kasijan na čelu s predsjednikom Antom Rašom i meštrom od brudeta Hrvojem Veleslavićem Papom.
A žiri u sastavu Renata Kraljeva, vrsne kuharice Miluške Zelantov iz Sv. Filip i Jakova i meštra Mile Jurjevića iz zadarske MIT-medije te domaće snage: Božidar Dijan Tralje, Vedran Dević Karaganja i Vele Brkić Šanduka) ekipi Morski vuci predvođenu Denisom Krešanom Dudom dodijelio je 211 bodova i drugo mjesto.
Trećeplasirani sa 207 bodova su ekipa NK Zlatna luka koju je predvodio predsjednik Niko Pavić Kalić. Za najveseliju ekipu proglasio je Makarunce, ekipu iz zaselka Makarska, predvođenom Božom Gašparovićem Bokijem i Davorom Ramićem.
Kada je napokon došlo vrijeme za degustaciju brudeta, sve je pucalo od finih mirisa, sočnog šuga, palente, pravu gozbu. Nepriviknuti gosti i turisti su pozvani da guštaju do punog želuca, ali i da paze na dračice od ribe.
Dovoljno je reći da je brudet devet natjecateljskih ekipa te 140 litara domaćeg brudeta KUD-a Zlatna luka i 100 litara žestokog neretvanskog brudeta, svojevrsnim brendom sukošanske brudetijade sa žabama, jeguljom, cipolima i puno ljutih paprika planuo jako brzo, prebrzo.
– Dogodine za deseti jubilej doći će nam ovog puta spriječeni meštri iz Kali na otoku Ugljanu te vratiti zamamne mirise i okuse "kualjskog" brudeta od gruga i "rošpe", obznanio je Nikola Milošević – Niko Miloša, direktor Turističke zajednice, dok je s načelnikom Antom Martincem Bundilom degustirao brudet.
Prave ovacije za 15-minutni program doživjela je mažoret kraljica Veronika Dijan, mali virtuoz s mažoret štapom te njene kolegice iz Zadarskih mažoretkinja.
Istinski mediteranski ambijent još jednom je maštovito osmislio zadarski scenograf Dragan Sinovčić.
Program su besprijekorno vodili popularni Igor Jelinić Toto i Robert Zorić Robi, dok su se za dalmatinski štimung brinuli šibenski Babalubam te duo San Casiano.