Baka Ljubica proslavila 104. rođendan!

Slika korisnika valentinam
VELIKA FEŠTA
Autor: 
Ljubica Juravić štićenica Doma umirovljenika kod Sfinge jučer je proslavila 104. godine života. Još uvijek je pokretna i "bistra" uma, jedino što joj je oslabio sluh. Redovito ide na misu te i danas duhovito ponavlja kako ona - "nije imala namjeru toliko dugo živit..."
Arif SITNICA
Svečanost proslave rođendana okupila je gotovo sve štićenike Doma za starije i nemoćne

 A, drago mi je da ste došli, samo me nemojte ništa pitati, rekla je još uvijek zaraznog osmijeha i čvrstog stiska ruke Ljubica Juravić koja je jučer u zadarskom Domu za starije i nemoćne kod Sfinge proslavila - 104 rođendan!

I tako je baka Ljubica, osim što je najstarija štićenica Doma, najvjerojatnije srušila rekord i u povijest se zlatnim slovima upisala kao najstarija stanovnica Zadarske županije.

Kad smo je prije četiri godine posjetili kako bismo joj od srca čestitali i poželjeli još puno zdravlja i za okrugli, 100. rođendan, baka Ljubica nam je još tada duhovito otkrila kako ona - "nije imala namjeru toliko dugo živit..."

No, vitalna i dobrog zdravlja jučer je uz obitelj, prijatelje i naravno, djelatnike Doma koji su joj priredili proslavu i ispekli slavljeničku tortu, proslavila "veliki" rođendan, a u ime svih iz Doma uz veliki buket crvenih ruža, još zdravlja i veselja poželio joj i poznati zadarski umirovljeni profesor Marko Prgin.

Ljubica Juravić rodom iz Preka na otoku Ugljanu, a u Domu je pet godina. Živjela je sama jer nema nikoga od bliže obitelji, a ostala je udovica sa 42 godine. Živjela je u Ždrelcu jer joj je od tamo podrijetlom bio suprug. Rođena je u težačkoj obitelji s devetero djece, ali kako je rekla - svih je "ispratila".

Kad je osjetila da više ne može sama koliko god to htjela, a osobito su teške bile otočne zime, Ljubica je po savjetu patronažne sestre koja ju je obilazila, odlučila otići u Dom te i danas kaže kako je zadovoljna i kako joj je lijepo.

Baka Ljubica nikad u svoje 104 godine nije bila ozbiljnije bolesna, a i sada je, s obzirom na duboku starost - zdrava, "bistra" uma, još uvijek pokretna i redovito ide na misu. Jedino joj je prilično oslabio sluh.

U Domu je omiljena zbog svoje blage naravi i veselog karaktera i nema onog tko za nju nije čuo.

I na kraju, ono dosadno novinarsko pitanje o tajni njezine dugovječnosti na koje baka Ljubica- nema odgovora. Sliježući ramenima opet je ponovila kako su možda u pitanju preški korijeni i genetika...

Živila "staričice" draga!

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.3 (6 glasova)