Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Lani je na zadarskom području umrlo 14 ovisnika, od toga jedan od predoziranja heroinom

27.08.2018. 07:15
Lani je na zadarskom području umrlo 14 ovisnika, od toga jedan od predoziranja heroinom


Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo u Zadru godinama provodi razne projekte, organizira edukativne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola na području grada i županije, stručne skupove za voditelje školskih preventivnih programa te predavanja za roditelje, s ciljem prevencije svih vrsta ovisnosti i nasilja među djecom i mladima, ali i zaštite mentalnog zdravlja.
U školskoj godini 2017./2018. u sklopu nacionalnog projekta "Zdrav za pet" održali su predavanje „Nula promila“ kojim su bila obuhvaćena 454 učenika 8. razreda osnovne škole te još dva predavanja za srednjoškolce. „Kako droge utječu na ljudsko tijelo“ poslušalo je 925 učenika prvog razreda srednje škole, „Kocka/klađenje – opasnost skrivena u zabavi“ održali su ispred 1.035 učenika drugog razreda srednje škole.


“Kako prepoznati znakove ovisnosti o kocki, alkoholu, drogi i internetu“
U sklopu projekta ”Mentalno zdravlje za sve” organizirane su radionice „Vršnjačko nasilje“ koje su usmjerene na sprječavanje svih vrsta nasilja među populacijom djece osnovnoškolskog uzrasta, a u radionice tijekom ove, 2017./2018. godine, uključeno je 867 učenika petih i šestih razreda. Ukupno 368 učenika bilo je uključeno u radionice i predavanja na temu „Ovisnost o internetu“, a 88 učenika srednjih škola iz Obrovca, Paga i Biograda sudjelovalo je u nizu radionica pod nazivom “Prevencija nasilja u vezama mladih” koju je Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti organizirala u suradnji s Odjelom za psihologiju Sveučilišta u Zadru s ciljem prevencije nasilja u mladenačkim vezama. Osim sa Sveučilištem, Služba za prevenciju surađuje i s PU zadarskom te Vijećem za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, a iz te suradnje proizišao je projekt „Sigurno ponašanje djece na internetu“ kojim je do ožujka ove godine bilo obuhvaćeno 368 učenika 6. i 7. razreda.
Za roditelje su održali predavanja pod nazivom “Kako prepoznati znakove ovisnosti o kocki, alkoholu, drogi i internetu“, a održali su nedavno i predavanja na temu “Elektroničko nasilje”, “Depresivnost u djece i adolescenata” te radionicu „Zaštita mentalnog zdravlja” s učenicima srednje medicinske škole “Ante Kuzmanić” Zadar. Također, sudjelovali su i u aktivnostima nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, za modul „Tvrtka prijatelj zdravlja“ sa Službom za javno zdravstvo koju je koordinirao HZJZ, a u suradnji sa Hrvatskom komorom medicinskih sestara Zadar, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti sudjeluje u projektu trajne edukacije zdravstvenih djelatnika.


U Zadru najviše registriranih ovisnika u Hrvatskoj
Što se tiče liječenja ovisnika, u zadarskoj Službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, prošle su godine imali najveći broj registriranih ovisnika uključenih u program liječenja u Hrvatskoj. Te brojke, međutim, nisu nužno loše, već su odraz dostupnosti Službe ovisnicima koji im se mogu obratiti u dvije smjene svakim radnim danom izuzev petka kada ne rade u poslijepodnevnim satima.
U najnovijem Izvješću o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj u 2017. godini“ HZJZ-a u kojem su navedeni podaci o broju ovisnika, njihovom spolu, dobi, bračnom statusu i slično, naveden je i broj umrlih. Za Zadarsku županiju tako je navedeno kako ih je lani bilo 14, no ta brojka se ne odnosi na preminule uslijed predoziranja, kako smo prilikom izvještavanja prije nekoliko dana u našoj novini objavili, već su analizirani slučajevi smrti svih osoba koje su ikad bile na liječenju zbog zlouporabe nekog psihoaktivnog sredstva. Voditeljica Službe Stela Klepac Erstić pojasnila je kako je u spomenutom izvješću preneseno Europsko izvješće u kojem se izražava zabrinutost zbog velikog broja smrtnih slučajeva prekomjerne doze droga u Europi, koji se u posljednje četiri godine povećavao te se procjenjuje da je u Europi 2016. godine (EU-28, Turska i Norveška) bilo preko 9.000 predoziranja, uglavnom vezanih uz heroin i druge opioide – iako se često kombiniraju s drugim tvarima, osobito alkoholima i benzodiazepinima.




Broj umrlih i uzroci smrti
– Analizirani su slučajevi smrti u 2017. godini u našoj zemlji i to svih osoba koje su ikad bile na liječenju zbog zlouporabe nekog psihoaktivnog sredstva. To je i pojašnjenje da imamo osobe koje su umrle u vrlo visokoj životnoj dobi. Pokazalo se da je umrlo 169 osoba – 141 muškarac, a 28 žena, što je omjer 5:1. Bili su u dobi od 20 do 96 godina. Kod starijih osoba radi se uglavnom o zlouporabi benzodiazepina u mlađim godinama. Prosječna dob umrlih je bila 50,1 godina (muškarci 47,7, a žene 62,4 godina). Najviše umrlih je bilo s prebivalištem u Gradu Zagrebu (48). Iz Splitsko-dalmatinske županije umrlo je 25 osoba, a slijede Zadarska s 14 te Primorsko-goranska s 11 osoba. Iz ostalih županija je među umrlima bilo manje osoba, a nije zabilježen niti jedan smrtini slučaj osoba iz Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije, kaže Klepac Erstić dodajući kako su od ukupno 169 osoba preminulih tijekom 2017. godine 34 bile na liječenju tijekom iste godine, dok se za 16 osoba nije utvrdio uzrok smrti.
– Predoziranje heroinom je navedeno kao uzrok smrti za tri osobe, metadonom šest osoba, a kod jedne osobe je navedeno da je umrla zbog zlouporabe kanabinoida. S obzirom na to da su osobe koje se liječe zbog zlouporabe psihoaktivnh droga u prosjeku sve starije, razumljivo je da se povećao i broj malignih bolesti koje su uzrokovale smrt. Tako je za 25 osoba kao dijagnoza uzroka smrti navedena neka maligna bolest, za 13 hepatitis C, a budući da je ovisnost o drogama vrlo kompleksna bolest, kao uzrok smrti zabilježeni su i srčani infarkt, srčani arest, različite plućne bolesti (pneumonije, opstruktivna bolest pluća), ulkusi, ciroze jetre i drugo. Nesreće su bile uzrok smrti kod čak 25 osoba. Šest ih je umrlo u prometnoj nesreći s automobilom, tri s motociklom, a po dvije kao biciklisti ili pješaci, dok kod tri nije utvrđena vrsta vozila. Dvije osobe umrle su zbog gušenja uzrokovanog povraćenim sadržajem i zalogajem, a kod dvije osobe smrt je bila posljedica padova, dok ih je sedam počinilo suicid. U prosjeku su imale 34,8 godina (od 20 do 60 godina), stoji u izvješću HZJZ-a za 2017. godinu
Voditeljica zadarske Službe ističe kako je od ukupno 34 umrlih osoba u RH kod njih 10 kao uzrok utvrđeno predoziranje i to bez specifikacije u izvješću iz koje su županije, te navodi kako je prema podacima s kojima raspolaže tijekom prošle godine u Zadarskoj županiji zabilježen samo jedan smrtni slučaj uslijed predoziranja.