Anđeoska vodica

Slika korisnika mkvanja
Sinergija 1+1=3
Listići kao vojnici, svi na istom razmaku, izgleda luksuzno

Cupkajući kroz krš, od kamena do kamena, vježbajući spretnost (ili utvrđujući po ne znam koji put koliko sam smotana) preko mocira često naiđem na mirtu. I po cijelom mediteranskom području se na nju nailazi. Divnog mirisa listova i cvjetova, prekrasnog blagog okusa plavo-crnih bobica, toliko uredne grančice ima. Listići kao vojnici, svi na istom razmaku, izgleda luksuzno. Gotovo kao neko skupo cvijeće kupljeno u cvjećarnici. Pa opet toliko je sveprisutna da navikli, više ni ne obraćamo pažnju na ovu ljepoticu.
Sve je na njoj korisno. I listovi i cvjetovi i kora.
Myrtus communis L. Myrtaceae mirta, mrča je biljka koju čovijek koristi od praskozorija. Naši preci su vrlo brzo uočili njena blagotvorna svojstva. I s njom riješavali par osnovnih problema. Pluća, mokraćni sustav, probava i problematična koža. Na prvi pogled ovi problemi i organi su dosta daleko jedni od drugih. No zajednički nazivnik je ustvari vrlo jednostavan. Antiseptička i protuupalna te stežuća svojstva.
Kao i ljudi tako i biljke su na kraju ipak rezultat onoga što jedu i onoga što ih okružuje. Mirta je to dovela do elegantne jednostavnosti. Naime okružuje ju mediteran, suša, vrućina i bura zimi. Pa u sebi razvija svojstva koa ju štite od toga. Balzamičnost, eterična ulja, žilavost i antiseptičnost protiv nametnika i bolesti. Također jedna te ista mirta, u smislu ista vrsta, razlikuje se ovisno o tome što »jede« tj kvaliteti i vrsti zemlje u kojoj je ponikla. Pa tako na Korzici imamo jedan kemotip, a u Maroku drugi. Što znači da se u djelovanju razlikuju, jer eto direktno su vezane na elemente iz zemlje koji su im dostupni, a da pri tom ipak ostaje ista vrsta. Tu kod nas je zanimljivo da raste kemotip koji je nešto između Korzike i Maroka. Možda nismo zemljopisno na pola puta između njih, no po svemu sudeći naša zemlja kemijski gledano to jeste.
Isto tako kako biljka postaje ono što »jede« tako i mi. Pa eto nas ponovno na djelovanju koje ima na naše tijelo.
Sadrži eterično ulje, trjeslovine, smolu, gorke tvari, limunsku i jabučnu kiselinu, esencijalno ulje…
Ima njih čak 3000 vrsta u svijetu. Više vrsta upotrebe u pomoći ljudskom tijelu, no jedan riitual kao simbol. Posvuda se pa i kod nas koristila na vjenčanjima. U engleskoj je dio buketića mladenke, za sreću. U staroj Grčkoj, mladenki su ukrašavali zglobove ruku i nogu s idejom da bi mogla povećati ljubavnu strast u ložnici, a i inače se vjerovalo da je dovoljno dodirnuti ju pa bi naspram toga rezultat malih plavih tabletica postao smiješan…
U Starom vijeku su izrađivali izuzetno cijenjenu vodicu za tijelo, koja se zvala Anđeoska vodica. Osim što je bilo primjetno velika dobrobit za kožu, u meni raste crv sumnje da su možda pri tome htijeli dodati i ovaj element zavodljivosti.
Danas se od nje izrađuje eterično ulje, dva kemotipa, naravno. Onaj s Korzike i onaj iz Maroka. Svojstva im se razlikuju. 1,8-cineol (»korzikanski« je najčešći) nazvan još i »zelena mirta« te onaj koji sadrži više mirtenil acetata (»sjevernoafrički«, nazvan još i crvena mirta). Boje su vezane uz boju ulja koje se od njih dobiva. Na fizičkoj razini ovo ulje je bogato monoterpenima (do 56%), a sadrži i nešto aldehida, estera, fenola, te oksida (do 37%). Ima snažno antiseptičko i antiinflamatorno djelovanje, umiruje kašalj, a ima i hormonalno djelovanje (smanjen rad štitnjače, izostanak menstruacije, bolne menstruacije) i vrlo je dobar dekongestant (proširene vene, zastoj limfe, hemeroidi). Na emotivnoj razini donosi emocije veselja, radosti, bezbrižnosti, povjerenja i prihvaćanja. Izvanredna je kod emocionalne nestabilnosti i nesigurnosti, umanjuje osjećaj zabrinutosti, emocionalno nas otvara i potiče iskrenost. Na mentalnoj razini usklađuje misli, umiruje ih i smanjuje mentalnu napetost, poboljšava učenje i pamćenje i pogodna je za učenje socijalnih vještina kod osoba s posebnim potrebama. Na duhovnoj razini vibracija ovog ulja razvija povjerenje i strpljivost. Pomaže u iscjeljivanju strahova vezanih uz odbacivanje, izolaciju, neprihvaćanje i gubitak socijalnih odnosa.
Pupovi su jestivi, mogu se stavljati u voćne salate. Od listova se radi čaj za bronhitis, a sitno samljeveni postaju puder čak i za bebe a imaju karakteristiku da smiruju oštećenu kožu. Od listova također možemo napraviti izuzetno ukusan sirup za piće.
A kad smo kod pića, poznati je liker dobiven od bobica sa Sardinije - Mirto. Odličan je za probavu, a odličan je i po okusu pa se lako može pretjerati i veselo nacvrcati. Pa samim tim postati anđeoska vodica u skroz drugom smislu.
Kod nas se od bobica radi rakija, tj ono klasično - velike staklenke napunjene rakijom u kojima se maceriraju bobice. Toliko tipična scena koja nas gleda sa teraca i prozora Dalmacije. Pa uz maraske, bajame, zelene orahe eto i nje - Mirte. Biljke koju je sama Afrodita izabrala. Ako ju je ona posvojila, dobro bi bilo da je se i mi ponovno prisjetimo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)