Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Do kada će se na zadarskoj tržnici »šakom i kapom« dijeliti plastične vrećice?

26.08.2019. 08:14
Do kada će se na zadarskoj tržnici »šakom i kapom« dijeliti plastične vrećice?


U globalnu Greenpeaceovu kampanju protiv jednokratne plastike uključio se i hrvatski glazbenik Darko Rundek koji je pjesmom »Reci ne« pozvao građane da se pridruže onima koji se protive upotrebi jednokratnih vrećica. I neke zadarske trgovine, posebno one s odjećom i obućom posve su odbacile plastične vrećice i kupcima kupljene artikle odlažu u papirnate vrećice. Također, u nekim pekarnicama istaknuli su natpis o važnosti štedljive uporabe plastičnih vrećica.


Postupati odgovorno
– Dajemo kupcima i dalje plastične vrećice jer za sada još uvijek nisu zabranjene, ali smo naveli upozorenje da se s njima treba postupati odgovorno i koristiti ih više puta, kaže prodavačica u jednoj zadarskoj pekarnici, a na pitanje misli li da se kupci toga pridržavaju odgovara negativno.
– Na žalost, mislim da ih većina baci čim kući izvadi kupljene proizvode, dodaje prodavačica.
Iako bi se prema direktivi Europske komisije do kraja 2019. potrošnja plastičnih vrećica trebala smanjiti na najviše 90 vrećica po osobi godišnje, a do 2025. na najviše 40 vrećica, takva računica se za Hrvatsku, za sada čini nedostižnom. Zemljama članicama prepušteno je, naime, da same s predloženog popisa mjera odaberu one kojima će ostvariti zacrtane ciljeve, pa tako mogu uvesti naknadu ili pristojbe na korištenje takvih vrećica, i odrediti nacionalne ciljeve za smanjenje njihove uporabe. Ovom direktivom, spomenimo, nisu obuhvaćene one najtanje prozirne vrećice u koje se u trgovačkim centrima stavlja voće i povrće.


U trgovinama naplaćuju, na tržnici ne
U Hrvatskoj se plastične vrećice za jednokratnu upotrebu već odavno naplaćuju u većini trgovina, no njihova uporaba ipak nije znatno smanjena.
Besplatno se vrećice kupcima daju, primjerice, na tržnici gdje prodavači ističu da razumiju brigu za okoliš, ali da moraju kupcima u nešto staviti voće i povrće.
– Ako nemaju sobom vrećicu, torbu ili košaru moram im dati vrećicu. Pa u što ću im staviti ono što kupe?, pita prodavačica na zadarskoj pijaci i slaže se da bi trebalo uvesti naplatu vrećica, ali da ih ona zasad daje besplatno.
– Ljudi kupe malo voća neplanirano, kad imaju marendu ili idu s posla, pa ne nose sobom vrećice, dodaje druga prodavačica koja također vrećice dijeli »šakom i kapom.« Iako je zagađenje planeta, a osobito svjetskih mora plastikom sve alarmantniji problem, najveći udar je upravo na plastične vrećice zbog njihove masovne jednokratne upotrebe, te su one među najvećim zagađivačima okoliša.
U svjetskim morima i oceanima svake godine završi do 12,7 milijuna tona plastike, što je jedan kamion plastike svake minute ispražnjen u more, a samo plastičnih vrećica godišnje se u svijetu potroši 500 milijardi, od čega se reciklira samo jedan posto. Za razgradnju samo jedne plastične vrećice odbačene u prirodu, potrebno je čak sto godina. Stoga aktivisti poput Greenpeacea, koje podržavaju mnoge poznate javne osobe nastoje podići svijest građana o štetnosti ovih vrećica i smanjiti njihovu upotrebu.