PRISNAC FEST 2019. Maša Mitrović ponovno odnijela zlato za najbolji prisnac

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Održan najvažniji ljetni događaj u bukovačkom kraju i šire
Pobjednica u vještini pripremanja prisnaca, Maša Mitrović, za nagradu je dobila kozu i zlatnu medalju. Nagradu joj je uručio zamjenik gradonačelnika Obrovca Slobodan Jurjević, a u šali se čulo da je od dosadašnjih nagrada Maša već uzgojila cijelo jedno stado
Siniša KLARICA
Trebalo je ovjekovječiti deset metara širok prisnac

Maša Mitrović iz Zelengrada i ove je godine, za 10. jubilarni Prisnac Fest, napravila najbolji prisnac. Maša, inače supruga pokojnog Zorka Mitrovića, legende i simbola opstanka hrvatskog čovjeka na ovim područjima, pokazala je još jednom kako se pravi ova bukovačka delicija. Glavnu nagradu, kozu, ovog joj je puta uručio zamjenik gradonačelnika Obrovca Slobodan Jurjević, pa se u šali čulo da je od dosadašnjih nagrada Maša već uzgojila cijelo jedno stado. Ove godine na ocjenjivanje je pristiglo desetak prisnaca, koje je ocjenjivao sud na čelu s Ivicom Vrkićem, nekadašnjim direktorm Croatia osiguranja i vrhunskim stručnjakom za ovu deliciju. Uz njega, prisnace su ocjenjivali i Marin Mitrović, Dinko Mitrović te Rade Bobanović.
Prisnac fest je središnja ljetna manifestacija bukovačkog kraja koja je i ove godine privukla veliki broj posjetitelja.
- Ove godine smo pripremili jednu malu novost. Riječ je o prisnacu promjera deset koraka ili deset metara. Za svaku godinu po metar. Tu smo nagradu spremili za najupornije goste našeg jubilarnog Prisnac festa 2019. Veliku peku, tim je povodom, u samo dva dana iskovao naš dopredsjednik Dragi Mitrović, rekao je Ivica Mitrović, predsjednik Zavičajnog kluba Janko Mitrović Zelengrad dodajući kako je cijela fešta ove godine »pojačana« s dodatnih 300 kilograma mesa. U prijevodu to znači da su se na vatri ponovno okretala dva vola, u loncima kuhala jaretina, a na vatri »vario« crni gulaš od 500 kilograma divljači. Na obližnjoj livadi se bućalo i trčalo za kozom, ali i pršutom. Održana je i kariola alka pa su i ove godine vrijedni organizatori dobili najveće ocjene.
- Grad Obrovac je i ove godine pripremio kozu za pobjednika. To je običaj. Prisnac fest je najvažniji ljetni događaj u bukovačkom kraju i šire. Prisnac je samo jedna agregaciona jezgra oko koje se sve skuplja. Inače je stvar puno šira, jer ne bi ljudi dolazili svake godine da nema dobrog motiva, želje i ugodnog druženja, rekao je gradonačelnik Obrovca Ante Župan.
No što je to što se krije u prisnacu, objasnila je Ljubica Čačić koja svake godine sudjeluje na Prisnac Festu. U šali kaže da sudjeluje iako unaprijed zna da neće pobjediti. Šalu na stranu, ali prisnac Ljubice Čačić pravi je raj za nepca.
- Prisnaca ne može biti bez dobrog skorupa i mladog sira. Jaja, kukuruzno brašno, sol i ulje se podrazumijevaju. Ocjenjuje se kompaktnost izgleda, ali i to da je prisnac napravljen od domaćih namirnica, rekla je Ljubica Čačić.
 

 

Prezentiran Projekt AlterNET

U okviru fešte od prisnaca prezentiran je Projekt AlterNET kojeg provodi udruga »Eko-Zadar« u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA). Riječ je o dvogodišnjem projektu provedba kojeg će trajati do 13. svibnja 2020. godine, a čiji je cilj edukacijom i umrežavanjem povećati zapošljivost dugotrajno nezaposlenih osoba na ruralnom području Zadarske županije kroz stjecanje kompetencija za obavljanje poslova potrebnih na ruralnom području, umrežavanje s lokalnim dionicama i svladavanje vještina poslovnog komuniciranja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)