Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PROCVAT PODUZETNIŠTVA Uskoro niče nova poslovna oaza za poduzetnike početnike vrijedna 22,7 milijuna kuna

26.08.2019. 11:33
PROCVAT PODUZETNIŠTVA Uskoro niče nova poslovna oaza za poduzetnike početnike vrijedna 22,7 milijuna kuna


Zadarski inkubator u Novom Bokanjcu odavno je postao pretijesan za sve one koje počinju s poduzetništvom. Stoga su u Inovativnom Zadru krenuli s projektom izgradnje novog InZad inkubatora iza bivšeg Mercatora danas Konzumovog trgovinskog centra. Kako su nas obavijestili u Inovativnom Zadru, u tijeku je izrada glavnog i izvedbenog projekta.


Od ideje do globalnog rasta tvrtke
– Stalni porast zanimanja za ovakvom adekvatno opremljenom i povoljnom poslovnom infrastrukturom, ukazuje na potrebu za izgradnjom još jednog inkubatora. Projekt podrazumijeva izgradnju i opremanje nove zgrade poslovnog inkubatora u Zadru, bruto površine 21.701 m2. Namjera je, na bazi višegodišnjeg iskustva, proširiti postojeće kapacitete poduzetničke infrastrukture i poboljšati prateće usluge gradnjom novog kompleksa, odnosno specijaliziranog inkubatora za sektore visoke dodane vrijednosti, koji bi pružao usluge i davao podršku start – up poduzećima koja razvijaju inovativne proizvode, te malim i srednjim poduzećima za razvoj i iskorištavanje potencijala regije, rekao je direktor Inovativnog Zadar Alan Kociper.
Poduzetnički inkubator bi također nudio sveobuhvatan paket usluga poslovne podrške za uspješan početak, rast i razvoj tvrtki od same poduzetničke ideje do globalnog rasta tvrtke. U Poduzetničkom inkubatoru razvijao bi se pristup poduzetništvu utemeljen na znanju i inovacijama.
– Glavne grupe aktivnosti u poduzetničkom inkubatoru bi bile aktivnosti koje vode jačanju poduzetničke kulture i poticanju inovacija. Tu su i pružanje usluga podrške za pokretanje inovativnih start-up tvrtki, ali i podrška postojećim tvrtkama u njihovom rastu i razvoju te proboju na globalno tržište. Novi inkubator poticao bi razvoj klastera i drugih oblika udruživanja tvrtki iz područja koje pokriva, ali u udruživanje u udruge i zadruge, radi ostvarivanja sinergijskog učinka i lakšeg izlaska na globalno tržište, jačanja tržišnog potencijala, međusobne suradnje i podrške. Tu su i moderno opremljen prostor s uredima, prostorima za radionice, sastanke, prezentacije, potencijalno i poduzetnički laboratoriji, koji nude fleksibilnost, cjenovnu prihvatljivost, mogućnost povremenog (ne samo stalnog) korištenja, dodaje Kociper.


Projekt naslonjen na EU fondove
Novi InZad inkubator će pružati administrativne usluge, zajedničku recepciju, LAN i ostalu uredsku opremu. Internet više brzine nudit će se uz prihvatljive cijene, a u zgradi će djelovati i mala kantina za osvježenje.
U InZadu se očekuje niz aktivnosti kao što su poslovno savjetovanje, razrada poduzetničke ideje, poslovni planovi, marketing, EU fondovi. Kroz financiranje i edukacije provodit će se programi poduzetničkih potpora, grant sheme, povoljni krediti i jamstva, mentorstvo, jednostavno grupa poslova iz know-how sheme.
Zgrada poduzetničkog inkubatora treba biti koncipirana kao održiva gradnja, ali sa sustavima za smanjivanje potrošnje energije i poticanje recikliranja materijala i proizvoda, s upravljanjem otpadom, vodom, tretiranjem oborinske i sive vode. Zgrada, prema zamisli, mora doprinositi zaštiti okoliša u širem smislu kroz manju emisiju stakleničkih plinova zagađivanja zraka, vode i tla te utjecaja na bioraznolikost. Bitan zahtjev je i fleksibilnost unutarnjeg uređenja, odnosno multifunkcionalnost namještaja i fleksibilnost pregrada, tako da se ostavi prostor za fiksne urede i tzv. open space prostore koji se ponovo mogu kombinirati pregradama u urede.
Projekt je naslonjen na EU fondove. Riječ je u ITU mehanizmu, Razvoj poslovne infrastrukture, EFRR, OP Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. Cijena njegove izgradnje bit će oko 22.650.000,00 kuna. Očekuje se da će gradnja početi u drugoj polovici 2020.