Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mnoge naše susjede nije baš prestrašila karantena, ni crvena lista: U Hrvatskoj još 35 tisuća Slovenaca

26.08.2020. 08:01


Od jučer je za Slovence koji se vraćaju u svoju zemlju iz Hrvatske obavezna karantena. Naime, u ponoć s ponedjeljka na utorak istekao je »prijelazni« rok koji je slovenska Vlada dala svojim građanima da se vrate u svoju zemlju bez da moraju otići 14 dana u karantenu, a što je dovelo do velikog vala povratka slovenskih državljana ovog vikenda svojim kućama.
Unatoč isteku roka za povratak bez karantene, u Hrvatskoj se po podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), trenutno nalazi oko 35.000 slovenskih turista. Za usporedbu, u sustav eVisitor HTZ-a ih je, primjerice, prošlog utorka bilo prijavljeno oko 80.000, dok se lani u ovo vrijeme u Hrvatskoj odmaralo oko 73.000 slovenskih turista. Metka Bradetić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Ljubljani, kazala je kako je dio slovenskih turista proteklih godina i krajem kolovoza te tijekom rujna rado koristio svoje godišnje odmore, a to su uglavnom bile skupine ljudi s malom vrtićkom djecom, parovi bez djece i umirovljenici.
Slovenski vikendaši
– Također, ne smijemo ispustiti niti činjenicu da su Slovenci prijašnjih godina znali često koristiti i produžene vikende za odlaske na putovanja u bliže destinacije. Međutim, s obzirom da je Hrvatska uvrštena na crvenu listu za slovenske su goste hrvatske destinacije trenutno manje dostupne, ali slovenska vlada, nastavno na epidemiološku sliku, svakih 14 dana revidira postojeće liste te se nadamo da će se Hrvatska ponovno vratiti na žutu, ako ne i na zelenu listu. Predstavništvo HTZ-a u Sloveniji u svakodnevnom je kontaktu s vodećim turističkim agencijama u Sloveniji, isto tako i s Udruženjem slovenskih turističkih agencija prema kojima je pad bukinga evidentan, no svi se zajedno nadamo da ta situacija neće dugo potrajati, kazala je Bradetić. Istaknula je i kako ovakve promjene imaju najveći utjecaj upravo na turističke agencije.
Govoreći, pak, o vlasnicima plovila i nekretnina na Jadranu, dodala je kako je za njih slovenska Vlada ostavila mogućnost odlaska u Hrvatsku koji se mora ograničiti na 48 sati.
Što se tiče kvarnerske regije, a koja je uz Istru Slovencima i najdostupnija, ni ona nije ostala imuna na odlaske slovenskih turista. Podaci eVisitora Turističke zajednice Kvarnera, naime, pokazuju kako je broj slovenskih gostiju u komercijalnom smještaju pao s prošlotjednih 10-ak tisuća Slovenaca na prekjučer registriranih tek 800-tinjak turista, odnosno 7 posto lanjskih brojki. Nešto drukčija priča je s vikendašima, odnosno nekomercijalnim smještajem.
Zadnji trenutak
Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera pojasnila je kako je prekjučer, u ponedjeljak, ukupno u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju ostvareno tek 40 posto lanjskog ostvarenja slovenskih noćenja. No, dodala je kako grube procjene pokazuju da je oko 10.000 nekomercijalnih objekata na Kvarneru u vlasništvu Slovenaca te kako je prekjučer u nekomercijalnom smještaju, dakle u vikendicama, ostvareno gotovo 10.000 noćenja, što iznosi 72 posto lanjskog ostvarenja.
– Gosti iz Slovenije su za Kvarner iznimno važni gosti s obzirom da inače ostvaruju oko 15 posto ukupnih noćenja. I ove godine od trenutka otvaranja granica u svibnju bili su među našim prvim gostima koji su bilježili postepen rast noćenja te time na neki način i obilježili početak ovogodišnje, vrlo izazovne ljetne turističke sezone. U kolovozu su slovenski gosti ostvarili visokih 90 posto prošlogodišnjih noćenja u istom razdoblju i već nam trenutne brojke pokazuju koliki će negativan utjecaj nova mjera slovenske vlade o uvođenju karantene nakon povratka iz Hrvatske imati na kvarnerski turizam i naše turističke brojke u konačnici, istakla je Peršić Živadinov, navodeći kako je na Kvarneru epidemiološka situacija i dalje stabilna te su se gosti iz Slovenije ovdje osjećali sigurno te su čekali »zadnji trenutak« za povratak svojim kućama.
– Prema našim informacijama, većina Slovenaca nije zadovoljna ovom odlukom svoje vlade, budući da su neki od njih planirali dio svojih godišnjih odmora i tijekom rujna provesti na Kvarneru. Čitav turistički sektor u ovom trenutku pozorno prati događanja na tržištima ne samo Slovenije, već i Austrije i Italije, nadajući se da će se bar dio sezone nastaviti i u rujnu, s obzirom da smo gostima iz Slovenije, Austrije i Italije već tradicionalno jedna od najbližih i najdostupnijih destinacija, zaključila je direktorica TZ-a Kvarnera.
Pad nakon stavljanja Hrvatske na crvene liste
Koliko su mjere ne samo Slovenije, već i Austrije i Italije te ostalih utjecale na turistički promet, zorno prikazuje podatak kako je s oko 95 posto lanjskih brojki, koliko je regija držala od početka kolovoza, nakon stavljanja Hrvatske na crvene liste, u četvrtom tjednu kolovoza rezultat automatski pao na 70-ak posto lanjskog turističkog prometa.