Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Jako sam suosjećao s bogatim Amerikancima

26.08.2021. 12:47


«ŽIVOT U PRIKOLICI« PO MJERILIMA BOGATIH LJUDI
Zanimljivo je koliko na televiziji ima emisija u kojima se kupuju i uređuju kuće. Najčešće su tu ona dva iritantna blizanca koji nešto rede, preuređuju pa onda prodaju i svi su na kraju sretni i zadovoljni. Zanimljivo je o kojim se cijenama radi jer ispada da su to sve neki truli bogatuni, a kada smo kod toga, najbolja mi je bila ona emisija u kojoj se kupci nikako ne mogu odlučiti hoće li kupiti kuću u Londonu, na Bahamima, ili na Siciliji, a svaka od tih kuća košta par milijuna eura, a sve je to tako »blisko« prosječnom Hrvatu, naravno osim ako ne pjevate pastirske pjesme i ne živite u penthousu.
Ova emisija koju sam gledao na RTL-u je pak nešto posve drukčije, jer se zove »Život u prikolici«. Odmah sam pomislio na neke otkačene hipije koji se voze u folksvagenu s onim velikim bijelim okruglim znakom naprijed, pa na avanturiste koji idu po kugli zemaljskoj u nekom kamperu i spavaju svaku noć na drugom mjestu. To mi se svidjelo pa sam stao pred mali ekran da pogledam, ali sam naravno, po starom dobrom običaju, opet pogriješio. Tu se ustvari radi o bogatim Amerikancima koji kupuju kampere koji su sve samo ne kamperi, jer više sliče na svemirske brodove, a cijena im se kreće između pola do milijun dolara. Pa onda slušamo razna izvolijevanja, npr. kako im se sviđa dnevni boravak, ali ako uđe deset ljudi onda ne vide televizor dok sjede na kauču, pa to kako nema bazena ni jakuzija i sl. Kada se parkiraš, onda se stijene prošire pa se dobije duplo mjesta, ali kada se vrati na normalnu veličinu, onda im je malo usko… i sve u tom tonu. Jako sam suosjećao s bogatim Amerikancima, i pri tome razmišljao koga vraga oni to nama prikazuju, ali to je već izvan dosega moga ubogog mozga.


REKLAMA ZA CEDEVITU NA ĆIRILICI ???!!!
Prosto je zanimljivo koliko sam zloban i koliko u svemu nalazim nekakve perverzije na koje normalan čovjek nikada ne bi obratio pažnju. Ali, pošto ja i nisam baš normalan, prijeđimo na stvar. Reklama je za sok koji se zove Cedevita. Inače nikada ne reklamiram proizvode, ali ovdje se radi o nečem što je dio moga djetinjstva pa ću napraviti iznimku. Reklama nije ništa posebno ni zanimljiva ni duhovita, ali je meni zapelo na uho i oko taj dio u kojem oni kažu »pokreni ce«, a nisu svjesni koliko to podsjeća na ćirilicu. Taj »c« umjesto »s« bi trebao simbolizirati vitamin C koji se u napitku navodno nalazi pa makar i u tragovima. Problem je u tome što piše »pokreni ce«, on govori »pokreni se«, a mi vidimo to »ce« i automatski čitamo kao da je na ćirilici iako od tog pisma većina mojih vršnjaka pamti još samo po koje slovo. U svakom slučaju, sigurno im to nije bila namjera, ali je tako ispalo. Krivo je ispalo.


KAKO DJECA I ODRASLI U DJEČJOJ EMISIJI ŠIRE ZARAZU?
Već smo pričali o odličnoj HTV-ovoj dječjoj emisiji »Šareni lonac«, a u kojem četvero vesele dječice u pratnji onoga mrgodnog odraslog kuhaju razna jela. Jako mi se svidjelo kako je to napravljeno pa čak i taj odrasli koji se nijednom nije nasmijao, ali bolje tako nego da je nametljiv i iritantan, a što je zamka u koju odrasli u dječjim emisijama jako često upadnu. U ovoj emisiji koju sam gledao radili su kolač od šljive s jogurtom i pri tome su svi složno oblizivali prste i opet ih gurali u tijesto pa opet u usta… Da se razumijemo, čak i ja stari mrgud smatram da su djeca odlično odabrana i vrlo neantipatična, ali na ovo se zbilja moralo pripaziti. Doduše, emisija je snimana prije epidemioloških mjera, ali to je stvar opće kulture i kućnog odgoja. Prstima jednostavno nije mjesto u ustima, a pogotovo ne kada se kuha, a super-pogotovo ne kada se to snima za televiziju. Bilo kako bilo, bez obzira na oblizivanje i lizanje, svakako pogledajte ovaj odličan uradak Hrvatske televizije. Dječja emisija u kojoj djeca nisu iritantna i antipatična zbilja je rijetkost, kako kod nas, tako i u bijelom svijetu.