Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Agonija Nove zore se nastavlja

Autor: Velimir Brkić

25.09.2008. 22:00
Agonija Nove zore se nastavlja

Foto: Velimir BRKIĆ



Odvjetnik Batarelo tvrdi da nije uplaćena niti jedna jamčevina, dok je Congama na konferenciji za novinare izvijestila da su uplaćene čak tri
Za jučer  zakazana druga javna dražba za prodaju turističkog  kompleksa “Croatia” u Sv.  Filipu i Jakovu, koji je sastavni dio Poljoprivredne zadruge “Nova zora”, odlukom suca Igora Berghausa,  predsjednika Općinskog suda u Biogradu na Moru,  odgođena je do daljnjeg.  Odluka o odgodi mogla se  pročitati na oglasnoj ploči  Općinskog suda. A po riječima poznatog zagrebačkog odvjetnika Mirka Batarela, koji na sudskoj dražbi zastupa PZ “Nova zora”,  osim Splitske banke, članice  grupacije Societe Generale,  koja je na Općinskom sudu  u Biogradu ishodila presudu o pravomoćnoj ovrsi  aktiviravši hipoteku u iznosu od 23,5 milijuna kuna,  koja sad doseže 43 milijuna  kuna, novi ovrhovoditelji  koji potražuju naplatu svojih novčanih potraživanja su  i tvrtka Congama, članica  grupacije Coning iz Varaždina te Ministarstvo financija – Porezna uprava (potražuje 16 milijuna kuna) i  Hrvatska banka za obnovu i  razvoj (HBOR).
Riječ je o zemljištu površine 33.373 četvorna metra te turističkog kompleksa  koji se sastoji od sedam  apartmanskih zgrada, recepcije, restorana, samoposluge i teniskih terena procijenjene vrijednosti 110  milijuna kuna (15 milijuna  eura).  Nekadašnji filipjanski ponos jučer se, budući  da je riječ o drugom dražbovnom krugu, trebao prodati upola cijene, po početnoj cijeni od 55 milijuna  kuna (7,5 milijuna eura),  dok je uplata jamčevine  ostala u iznosu od 11 milijuna kuna. Iako se na  hodniku, na prvom katu  Općinskog suda, moglo čuti  da bi se mogla postići prodajna cijena od 80 milijuna  kuna, i dalje postoje mišljenja kako se TN “Croatia”  prodaje po iznimno niskoj  cijeni. Štoviše, unatoč uvjeravanju varaždinskog  Congama, na konferenciji  za novinare održanoj proteklog utorka u zadarskom  hotelu “Kolovare”, da su  uplaćene čak tri jamčevine  potencijalnih kupaca, za jučerašnju sudsku dražbu, tvrdi odvjetnik Batarelo, nije  uplaćena niti jedna.
– Congamova konferencija za novinare bila je  svojevrsni pritisak, utjecaj  na Općinski sud. PZ Nova  zora nije osporavala njihov  udjel u vlasništvu te joj je  davala i prednost u otkupu  TN “Croatia”. No, kako su  do suvlasništva u TN “Croatia” došli bez ulaganja i  jedne kune, tako su i većinski dio htjeli dobiti u  vlasništvo bez novca. Štoviše, potraživanja su jako  upitna, rekao je odvjetnik  Batarelo, dodajući kako bi  prodaja pogodovala i Željku Mikuliću, predsjedniku  Nadzornog odbora PZ “Nova zora”, nekad najveće i  najmoćnije poljoprivredne  zadruge sjeverne Dalmacije, jer bi se prodajom riješile dugogodišnje novčane  dubioze TN “Croatia”, a  ostalo bi čistih 200 hektara  poljoprivrednog zemljišta  koje je otprije nekoliko  mjeseci u zakupu Todorićevog Agrokora.
 
U nadasve zamršenoj priči u Congami Splitsku banku optužuju zbog nezakonite prodaje tuđeg vlasništva, Općinski sud u Biogradu zbog neprovođenja odluke Visokog trgovačkog suda u Zagrebu o upisu vlasništva Congame nad dijelom apartmana, a PZ “Nova zora” zbog nezakonite uknjižbe vlasništva. Congam (Coning turizam) vlasnik je 39 od 130 apartmana u TN Croatia, a PZ “Nova zora” u dugu je 65 milijuna kuna, od čega 43 milijuna Splitskoj banci. Hipoteka je na cijelo apartmansko naselje.
Tu su i nikad do kraja riješeni međusobni odnosi između Željka Mikulića i Milenka Mikulića, “okorjelih” suparnika, u nesmiljenoj borbi za vlasništvo nad PZ “Nova zora”. Tu su, međutim, još i Josip Brzić i drugi iz PZ “Nova zora”, koji su na Trgovačkom sudu u Zadru ishodili ništavne odluke zadrugara, donesene na skupštinama zadruge 18., 28. i 29. prosinca 2004. godine, slijedom čega je ništavan upis u sudskom registru od 17. ožujka 2005. godine, kojim su kao osnivači zadruge upisani: Ivica Prtenjača, Boja Colić, Dragan Petrina, Ljubica Mikulić, Božo Mikulić, Željko Mikulić, Ivica Mikulić, Marjana Mikulić, Jadranka Mikulić i Milenko Mikulić.