Agonija Nove zore se nastavlja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
croatia
Velimir BRKIĆ
Najvrjednija nekretnina Nove zore - TN "Croatia" - procijenjena je na oko 100 milijuna kuna

Za jučer  zakazana druga javna dražba za prodaju turističkog  kompleksa "Croatia" u Sv.  Filipu i Jakovu, koji je sastavni dio Poljoprivredne zadruge "Nova zora", odlukom suca Igora Berghausa,  predsjednika Općinskog suda u Biogradu na Moru,  odgođena je do daljnjeg.  Odluka o odgodi mogla se  pročitati na oglasnoj ploči  Općinskog suda. A po riječima poznatog zagrebačkog odvjetnika Mirka Batarela, koji na sudskoj dražbi zastupa PZ "Nova zora",  osim Splitske banke, članice  grupacije Societe Generale,  koja je na Općinskom sudu  u Biogradu ishodila presudu o pravomoćnoj ovrsi  aktiviravši hipoteku u iznosu od 23,5 milijuna kuna,  koja sad doseže 43 milijuna  kuna, novi ovrhovoditelji  koji potražuju naplatu svojih novčanih potraživanja su  i tvrtka Congama, članica  grupacije Coning iz Varaždina te Ministarstvo financija - Porezna uprava (potražuje 16 milijuna kuna) i  Hrvatska banka za obnovu i  razvoj (HBOR).

Riječ je o zemljištu površine 33.373 četvorna metra te turističkog kompleksa  koji se sastoji od sedam  apartmanskih zgrada, recepcije, restorana, samoposluge i teniskih terena procijenjene vrijednosti 110  milijuna kuna (15 milijuna  eura).  Nekadašnji filipjanski ponos jučer se, budući  da je riječ o drugom dražbovnom krugu, trebao prodati upola cijene, po početnoj cijeni od 55 milijuna  kuna (7,5 milijuna eura),  dok je uplata jamčevine  ostala u iznosu od 11 milijuna kuna. Iako se na  hodniku, na prvom katu  Općinskog suda, moglo čuti  da bi se mogla postići prodajna cijena od 80 milijuna  kuna, i dalje postoje mišljenja kako se TN "Croatia"  prodaje po iznimno niskoj  cijeni. Štoviše, unatoč uvjeravanju varaždinskog  Congama, na konferenciji  za novinare održanoj proteklog utorka u zadarskom  hotelu "Kolovare", da su  uplaćene čak tri jamčevine  potencijalnih kupaca, za jučerašnju sudsku dražbu, tvrdi odvjetnik Batarelo, nije  uplaćena niti jedna.

- Congamova konferencija za novinare bila je  svojevrsni pritisak, utjecaj  na Općinski sud. PZ Nova  zora nije osporavala njihov  udjel u vlasništvu te joj je  davala i prednost u otkupu  TN "Croatia". No, kako su  do suvlasništva u TN "Croatia" došli bez ulaganja i  jedne kune, tako su i većinski dio htjeli dobiti u  vlasništvo bez novca. Štoviše, potraživanja su jako  upitna, rekao je odvjetnik  Batarelo, dodajući kako bi  prodaja pogodovala i Željku Mikuliću, predsjedniku  Nadzornog odbora PZ "Nova zora", nekad najveće i  najmoćnije poljoprivredne  zadruge sjeverne Dalmacije, jer bi se prodajom riješile dugogodišnje novčane  dubioze TN "Croatia", a  ostalo bi čistih 200 hektara  poljoprivrednog zemljišta  koje je otprije nekoliko  mjeseci u zakupu Todorićevog Agrokora.

 

U nadasve zamršenoj priči u Congami Splitsku banku optužuju zbog nezakonite prodaje tuđeg vlasništva, Općinski sud u Biogradu zbog neprovođenja odluke Visokog trgovačkog suda u Zagrebu o upisu vlasništva Congame nad dijelom apartmana, a PZ "Nova zora" zbog nezakonite uknjižbe vlasništva. Congam (Coning turizam) vlasnik je 39 od 130 apartmana u TN Croatia, a PZ "Nova zora" u dugu je 65 milijuna kuna, od čega 43 milijuna Splitskoj banci. Hipoteka je na cijelo apartmansko naselje.

Tu su i nikad do kraja riješeni međusobni odnosi između Željka Mikulića i Milenka Mikulića, "okorjelih" suparnika, u nesmiljenoj borbi za vlasništvo nad PZ "Nova zora". Tu su, međutim, još i Josip Brzić i drugi iz PZ "Nova zora", koji su na Trgovačkom sudu u Zadru ishodili ništavne odluke zadrugara, donesene na skupštinama zadruge 18., 28. i 29. prosinca 2004. godine, slijedom čega je ništavan upis u sudskom registru od 17. ožujka 2005. godine, kojim su kao osnivači zadruge upisani: Ivica Prtenjača, Boja Colić, Dragan Petrina, Ljubica Mikulić, Božo Mikulić, Željko Mikulić, Ivica Mikulić, Marjana Mikulić, Jadranka Mikulić i Milenko Mikulić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno