Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dosta zadarskih ovisnika zaraženo hepatitisom C

Autor: Elza Radulić-Toman

25.09.2008. 22:00
Dosta zadarskih ovisnika zaraženo hepatitisom C

Foto: Adam VIDAS



Novim se aparatom rade i pretrage za otkrivanje infektivne mononukleoze, zarazne bolesti koja pogađa limfu i jetru uzrokovanu virusom, poznatu u javnosti kao “bolest poljupca”, jer se prenosi poljupcem, čašom i na sličan način
Zadrani koji žele znati jesu li zaraženi HIV-om, možda hepatitisom ili nekom bakterijom, parazitom, gljivicama i sličnim napastima mogu otići u Zavod za javno zdravstvo gdje će obaviti te pretrage na novom medicinskom aparatu, što ga je ovaj zavod nedavno kupio i instalirao, a prvenstveno da bi se olakšalo i ubrzalo otkrivanje bolesti. Radi se o automatiziranom ELISA procesoru (BEP 2000 Dade Behning), instaliranom u mikrobiološkome laboratoriju, koji je Zavod za javno zdravstvo platio više od 300.000 kuna.
– Kod mnogih bolesti teško je ili nemoguće dokazati, odnosno izolirati živog uzročnika bolesti, ali se zato može dokazati reakcija organizma u smislu stvaranja protutijela, što se radi ovim aparatom, kazala nam je dr. Alma Raljević-Baradić, specijalistica medicinske mikrobiologije i parazitologije, u čijoj “nadležnosti” je novi aparat koji u zavodu radi već neko vrijeme. Ova liječnica ističe da se zapravo radi o automatiziranome analizatoru, u kojemu se sve faze rada obavljaju automatizirano unutar instrumenta. A rezultati su kvantitativni i kvalitativni. Osim toga, aparat može odjednom raditi tri vrste pretraga.
– Aparat pokriva velik raspon pretraga, dokazuje protutijela na niz bakterijskih, virusnih, parazitarnih i gljivičnih bolesti, napominje dr. Raljević-Baradić. Ovim aparatom se radi i tzv. TORCH kod trudnica, što je analiza na skupinu bolesti, koje mogu dovesti do oštećenja ploda i treba ih otkriti što ranije. Rade se novim aparatom također i pretrage za otkrivanje infektivne mononukleoze, zarazne bolesti koja pogađa limfu i jetru uzrokovanu virusom, poznatu u javnosti kao “bolest poljupca”, jer se prenosi poljupcem, čašom i na sličan način. Upravo te analize su i najčešće, a na naš upit ima li u Zadru dosta hepatitisa, s obzirom da se ta bolest jetre najčešće širi unutar ovisničke skupine, a Zadar prednjači po broju ovisnika o opijatima, dr. Alma Raljević-Baradić nam je odgovorila potvrdno. Ima u Zadru hepatitisa svih skupina, osobito hepatitisa C. Pa iako ima dosta pretraga i na virus HIV-a, jer to građani sami traže kako bi bili sigurni jesu li zaraženi, dosad na ovome aparatu nisu otkriveni pozitivni slučajevi na taj virus.
Dakle, novim aparatom Zavoda za javno zdravstvo, jedinim takve vrste na ovome području, može se analizirati široka paleta medicinskih pretraga, od kojih mnoge dosad nisu bile moguće.