Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Galerija bez doma

Autor: Goran Bujić

25.09.2008. 22:00
Galerija bez doma

Foto: Zvonko KUCELIN



Na otvorenju su govorili Hrvoje Perica, ravnatelj NMZ, Ljubica Srhoj Čerina, voditeljica GU, dr. Antun Travirka i, u ime Zadarske županije, Renata Peroš/Postavljene izložbe u Gradskoj loži i Gradskoj straži zadarska će publika moći razgledati tijekom rujna i listopada mjeseca
Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar obilježila je šest desetljeća rada predstavljanjem prvog cjelovitijeg kataloga, koji je u 500 komada tiskan pod imenom “Šezdeset godina Galerije umjetnina u Zadru”. Istodobno, postavljene su i otvorene dvije nove izložbe radova iz fundusa GU, i to “Izbor iz zbirki – od šezdesetih godina 20. st. do danas” u Gradskoj loži te “Listovi iz zbirki Galerije umjetnina” u Gradskoj straži. Nazočne je prvo pozdravio Hrvoje Perica, ravnatelj NMZ, a potom i Ljubica Srhoj Čerina, voditeljica Galerije umjetnina. Sam je katalog potom u polsdatnom izlaganju predstavio dr. Antun Travirka, nekadašnji ravnatelj GU i sadašnji djelatnik Sveučilišta u Zadru.
Djela u Gradskoj loži, a uglavnom je riječ o uljima na platnu, te o nekoliko skulptura, donose imena kao što su Murtić, Gliha, Veža, Babić, Dulčić, Pulitika, Svećnjak, Tartaglia, Lj. Ivančić, Kulmer, Kalina, Prica, Lipovac, Martek, Petričić, Fatur, Labaš, Muljević, Rončević, Čeranić, te Kožarić, Petrić, Augustinčić, Angeli Radovani, Sikirica, Gračan i drugi.
U Gradskoj straži prezentirani su listovi iz grafičkih mapa, poneki akvarel, pastel i crtež, kao i nekoliko skulptura, a umjetnici su Murtić, Motika, Kinert, Lovrenčić, Šutej, Palčić, Hegedušić, Kavurić – Kurtović, Đurić, Herman, Kazija, Nevjestić, Picelj, Gluić i drugi.
Kako je naglasio dr. Travirka, šteta je što se sva ova djela i svi ti umjetnici ne mogu pogledati u stalnom postavu Muzeja odnosno Galerije umjetnina, ali je dobro da se s ovim katalogom može posvjedočiti što GU uopće danas ima u svojem fundusu i brojnim zbirkama, uključujući i umjetničku fotografiju. Na katalog se inače čekalo dugo, još tamo od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a sada je konačno ideja realizirana, i to poštujući sva pravila struke. Travirka je pohvalio Ljubicu Srhoj Čerina i Nevenu Štokić za sav uložen trud, a pohvalno se izrazio i o grafičkom oblikovanju kataloga, za što je zaslužan splitski autor Viktor Popović.
Konačno, o planovima Županije i Grada da se jednom, ali u što skorije vrijeme, srede prostori Providurove palače i Kneževe palače, te se tako osmisli kompleks tzv. Baštinskog centra govorila je u ime osnivača NMZ, Zadarske županije, Renata Peroš iz Odjela za drupšvene djelatosti, koja je naposlijetku izložbe i proglasila otvorenima.
I dok je prvi dio izložbe u povodu šest desetljeća rada Galerije umjetnina, pod nazivom “Izbor iz zbirki od 16. st. do šezdesetih godina 20. st. ” bio postavljen u Gradskoj loži i straži tijekom kolovoza i rujna, ove će nove dvije izložbe trajati tijekom rujna i listopada mjeseca, pa ih Zadrani i svi njihovi gosti i prijatelji svakako moraju pogledati.