Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Večeras otvaranje novih izložbi Galerije umjetnina

Autor: Goran Bujić

25.09.2008. 22:00
Večeras otvaranje novih izložbi Galerije umjetnina


Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar organizator je otvorenja izložbi “Izbor iz zbirki – od šesdesetih godina 20. stoljeća do danas” u Gradskoj loži i “Listovi iz zbirki Galerije umjetnina” u Gradskoj straži, a koje će se otvoriti za posjetitelje u petak, 26. rujna 2008., u 12.00 sati u Gradskoj loži na Narodnom trgu, kao i predstavljanja kataloga “60 godina Galerije umjetnina u Zadru”.
Ove godine Galerija umjetnina slavi šezdesetu obljetnicu. Osnovana je kao samostalna institucija i prva ustanova takve vrste u zadarskoj povijesti te u potpuno razorenom gradu otvorena za javnost 10. listopada 1948.
Galerija je od osnutka do 2006. zapremala prostor od šest dvorana u Providurovoj palači, Medulićeva 2, kada je zbog dotrajalosti i radi adaptacije ostala bez svog doma. Za nadati se kako će što prije pronaći odgovarajući smještaj i dom u kompleksu koji obuhvača golemu površinu dobivenu zbrojem kvadrature Providurove i Kneževe palače, a koji neformalno, de facto a ne i de jure, zadarska kulturna javnost naziva Baštinskim centrom.
Do tada, bit ćemo uglavnom uskraćeni za užitak promatranja koji bi nam omogućio fundus od 80 radova, kakav je bio u početku rada GU, a kasnije je narastao otkupima i zahvaljujući donacijama, danas na 1.700 umjetničkih predmeta i čak 30.000 negativa fotoreporterskog opusa velikana zadarske, naravno i umjetničke, fotografije Ante Brkana.
Zbog svega ovog u povodu svojega šezdesetog rođendana Galerija umjetnina priređuje izložbu iz vlastitog fundusa, a koja dokumentira rezultate sakupljanja umjetničkih djela, baš kao i njezinu izložbenu djelatnost. A budući da, kako rekosmo, GU trenutno ne raspolaže vlastitim izložbenim prostorima, ova je izložba zapravo postavljena i bit će predstavljena u dva zasebna dijela. Prvo, u Gradskoj straži, dakle, “Izbor iz zbirki od XVI. st. do šezdesetih godina XX. st., i drugo, u Gradskoj straži “Izbor iz zbirki od šezdesetih godina XX: st. do danas”, a pod nazivom “Listovi iz zbirki”.
Na kraju, da posjetimo čitatelje: izložbe se može pogledati od ponedjeljka do petka, kada Loža i Straža rade dvokratno, od 9 – 12 i od 18 – 21 sat, te subotom od 9 – 13 sati, dok su nedjeljom zatvorene.