Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zadru nedostaje najmanje 70 socijalnih stanova

Autor: Ivana Burica

25.09.2008. 22:00
Zadru nedostaje najmanje 70 socijalnih stanova

Foto: Filip BRALA



Komisiju za dodjelu socijalnih stanova čini pet gradskih vijećnika koji svoj posao obavljaju uredno. No, smatram da pri dodjeli ovih stanova ubuduće svakako treba više voditi računa o mišljenju triju socijalnih službi – našeg upravnog odjela, Centra za socijalnu skrb i Caritasa. Ne postoji socijalni slučaj koji zaslužuje socijalni stan da je nepoznat nekome od ova tri faktora, kazuje Pešut
Kad je riječ o zadarskim kapitalnim projektima na planu socijalne skrbi, svakako treba spomenuti izgradnju Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj djece s poteškoćama u razvoju – Mocire čije se otvorenje očekuje ujesen 2010. godine.
Ove bi godine trebala započeti gradnja novog objekta Centra za socijalnu skrb.
– Projekt je u fazi ishodovanja građevinske dozvole, a malo dulje od predviđenog se čeka zbog određenih problema oko prilaznog puta. No rješavanje tih problema je u tijeku. Novci su osigurani zajmom Svjetske banke te će se istog trena, kad se sva papirologija riješi, krenuti s gradnjom, kazuje pročelnik Gradskog upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mario Pešut. Inače, novi Centar za socijalnu skrb gradit će se u južnom dijelu bivše vojarne Marka Oreškovića, na mjestu nekadašnjeg restorana. Inače, za program potreba za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra u 2008. godini u ovogodišnjem je Gradskom proračunu osigurano nešto više od 28 milijuna kuna, što je 2,1 milijun kuna više nego godinu ranije.
Naknada za svako novorođeno dijete
Povećanje sredstava potaknuto je u prvom redu potrebama izgradnje spomenutog Centra Mocire. Osim toga, pojačano se izdvaja za socijalnu zaštitu obitelji. Tako se od ove godine naknada za opremu novorođenčadi daje za svako novorođeno dijete, a ne samo za djecu iz socijalno ugroženih obitelji kao što je to bilo prijašnjih godina.
Određena sredstva osigurana su zatim za savjetovalište i sklonište za žrtve obiteljskog nasilja te za subvencije u predškolstvu.
Kako ističu u Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, također su intenzivirane i aktivnosti na suzbijanju zloporabe opojnih droga – kako jačanjem suradnje s civilnim sektorom i Županijskim povjerenstvom tako i aktivnostima vezanim za dodatno stručno usavršavanje i edukaciju zdravstvenih i psihosocijalnih djelatnika.  
Programima za ovu godinu prednost je dana aktivnostima koje se mogu definirati kroz dvanaest različitih kategorija – praćenje tijeka reformi i decentralizacija sustava socijalne skrbi te aktivno uključivanje u samu provedbu; kontinuirano praćenje socijalnog i materijalnog statusa građana; poboljšanje dostignute razine socijalne zaštite građana; izgradnja Centra za odgoj, obrazovanje, rehabilitaciju i smještaj djece s poteškoćama u razvoju – Mocire; izrada strategije Grada Zadra izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje od 2008. do 2015. godine; konačna izrada i implementacija Gradskog programa djelovanja za mlade; aktivno sudjelovanje u prevenciji bolesti ovisnosti i poticanju programa koji se bave ovom problematikom; promicanje zdravlja i zdravih stilova življenja; poboljšanje programa zdravstvene zaštite građana, a napose onih koji su u funkciji zaštite djece, mladeži, žena, osoba s invaliditetom…; nastavak i daljnja provedba kampanje za borbu protiv obiteljskog nasilja i za ravnopravnost spolova; nastavak financiranja programa udruga iz djelatnosti socijalne skrbi i zdravstva i nastavak jačanja civilnog sektora; pomoć pri nabavi medicinske opreme Općoj bolnici Zadar kao i pomoć pri provedbi programa Doma zdravlja Zadar i Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije.
 Veliki pritisak
Pročelnik Pešut ističe da se znatan dio novca izdvaja za troškove stanovanja oko 700 obitelji kojima se podmiruje dio računa za struju, vodu i komunalne naknade.
No, ono što iz resora Odjela za socijalnu skrb uvijek izaziva najviše diskusije i što je vjerojatno najosjetljiviji dio posla kojim se ovaj odjel bavi, jest problematika dodjele socijalnih stanova.
– U posljednjih 15 godina podijelili smo oko 150 socijalnih stanova, a useljeno je i preko 200 POS-ovih stanova. No, unatoč tome, pritisak ljudi koji traže stan nismo uspjeli smanjiti. Nažalost, stalno se stvaraju nove obitelji sa socijalnim problemima. Osim toga, Grad ima u planu podijeliti i dodatnih 60 POS-ovih stanova na predjelu Crvenih kuća koji su upravo ovih dana u proceduri za dodjelu. Također, namjera je na tom području izgraditi i određen broj stanova za socijalno ugrožene, reći će Pešut koji dodaje da bi, kako bi se riješio barem dio problema, bilo potrebno na raspolaganju imati najmanje još 70-ak gradskih stanova.
– Najveći je problem, svakako, sustav raspodjele tih stanova. Kako je pritisak velik, a stanova malo, pogreške pri njihovoj dodjeli treba svesti na najmanju moguću mjeru. Naime, ako se pogreška dogodi u jednom ili dva slučaja, to svakako jest problem, a sve više od toga je katastrofa. Stanovi su predragocjeni da bi se tu pogriješilo. Komisiju za dodjelu socijalnih stanova čini pet gradskih vijećnika koji svoj posao obavljaju uredno, što će reći u skladu sa zadanim kriterijima. No, smatram da pri dodjeli ovih stanova ubuduće svakako treba više voditi računa o mišljenju triju socijalnih službi – našeg upravnog odjela, Centra za socijalnu skrb i Caritasa. Naime, ne postoji socijalni slučaj koji zaslužuje socijalni stan da je nepoznat nekome od ova tri faktora, kazuje Pešut te zaključuje da bi svaka raspodjela stanova, a da o njoj ne odlučuju i ove tri socijalne službe, bila pogrešna.