Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Amerikanci čiste otpad s Galešnjaka

Autor: Krešimir Bukvić

25.09.2009. 22:00
Amerikanci čiste otpad s Galešnjaka


Udruga “Trs” i POU Preko “Dom na žalu” organizatori su “Naprednog treninga za rukovoditelje volonterskih centara iz RH” koji se održava od 25. do 27.rujna u Preku. Nakon uspješno organiziranih treninga za voditelje kampova i seminara za volonterski menadžment, koji su se održavali u Preku u travnju i svibnju, na kojima je sudjelovalo više od 30 osoba sa svih strana svijeta, udruzi “Trs” povjerena je još jedna organizacija iz volonterizma.
Napredni trening voditi će Raffaella D’Apollitto, članica Volonterskog centra Zagreb, koja će za vrijeme treninga dodatno educirati voditelje svih volonterskih centara iz Hrvatske kako bi još uspješnije vodili svoje centre i na taj način još jednom istaknuli važnost volonterstva u razvoju lokalnih zajednica i razvoju civilnog društva kroz volonterstvo.
Udruga “Trs” najaktivnija je udruga u razvoju volonterstva u Zadarskoj županiji i već godinama organizira susrete volontera, međunarodne ljetne kampove i edukaciju. Nakon ovog projekta, članovi udruge već najavljuju novi skup volontera i to u razdoblju od 17. do 24. listopada 2009.godine, kada će 15 volontera američkog Franklin Collegea provoditi eko akcije na otoku Ugljanu i na trenutno najpoznatijem svjetskom otočiću, Galešnjaku, tzv. Otoku ljubavi. Američki volonteri će uz pomoć članova udruge “Trs” odraditi veliku akciju čišćenja otočića od raznog otpada što tijekom godine morske struje i vjetar izbace na otok. Na taj će se način izravno uključiti u veliki projekt promocije hrvatskog turizma pod vodstvom Hrvatske turističke zajednice i udruge “Trs”, koji su ovih dana izradili 4 vrste plakata Otoka Ljubavi, a u pripremi je i sveobuhvatna web stranica www.ilovegalesnjak.com.
Osim kroz volonterstvo, udruga “Trs” i Volonterski centar Zagreb već dvije godine aktivno surađuju i na organizaciji pustolovne utrke Škraping, pa se već sada rade prve pripremne radnje oko naredne utrke, koja će ove godine biti tradicionalna 5 po redu, a odvijati će se u prvu subotu u mjesecu ožujku.
Organizatori već sada najavljuju dosta novosti oko utrke, a ukoliko se ispune svi tehnički uvjeti, Škraping bi iduće godine povezao na simboličan način otoke Pašman i Ugljan.