Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Datum otvorenja i dalje nepoznat

Autor: Ivana Burica

25.09.2009. 22:00
Datum otvorenja i dalje nepoznat

Foto: Adam VIDAS



Prvi je natječaj poništen pa je u tijeku drugi natječaj za opremanje interijera doma u Preku. U Salima se pak pojavio problem u financiranju. Točnije, financijski nije pokriveno oko 1,5 milijuna kuna potraživanja
Iako su svoja vrata prvim korisnicima trebali otvoriti još sredinom prošle godine, datum otvorenja podružnica Doma za stare i nemoćne u Preku i Salima još je uvijek nepoznat.
Tehnički pregled doma za stare i nemoćne u Preku izvršen je lani u studenom te je nakon toga ostalo još samo uređenje unutrašnjosti.
Troškovi za taj dio procijenjeni su na oko 1,5 milijuna kuna, a novce je osiguralo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.
No, prvi natječaj opremanja interijera je bio poništen, a sad je u tijeku drugi natječaj. Uskoro bi se, doznajemo u Zadarskoj županiji, koja je osnivač Doma za stare i nemoćne, mogao očekivati i natječaj za prijem djelatnika u radni odnos.
Završeni su i građevinski radovi na Domu za stare i nemoćne u Salima. Tamo se pak pojavio problem u financiranju. Točnije, financijski nije pokriveno oko 1,5 milijuna kuna potraživanja.
Zadarski župan Stipe Zrilić kazao je da će, ako ti novci ne stignu iz Ministarstva mora, kako je bilo planirano, Dom za stare i nemoćne ići u kreditno zaduženje kako bi se dugovi što prije pokrili.
– Nadamo se da će se natječaj za opremanje interijera doma u Salima raspisati u prvoj polovini sljedeće godine. Važno je reći da su oba doma ušla u sustav Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, što znači da će plaće i ostala potraživanja, kao i svih ostalih zdravstvenih i socijalnih ustanova u sustavu, biti financirani iz tog ministarstva, kazao je župan Zrilić.
Oba otočna doma za stare i nemoćne skrbit će za 20 unutarnjih te za stotinjak vanjskih korisnika, kojima će se dostavljati topli obroci te prati rublje. Otvorenje otočnih podružnica Doma za stare i nemoćne imat će i pozitivne efekte na ostanak stanovništva na otocima s obzirom da će svaka podružnica zaposliti između 15 i 20 domocilnih djelatnika. Ujedno, domovi će biti opremljeni suvremenom medicinskom opremom te će funkcionirati poput minibolnica.
Dom u Preku uređen je adaptacijom stare preške škole u jednu od ljepših zgrada u Preku. Preobrazba ruševne zgrade u suvremeni objekt je umjesto prvotno iskalkuliranih 3,2 milijuna kuna u konačnici koštala gotovo 7 milijuna kuna.
Dom u Salima izgrađen je pak iz temelja na starom mjesnom pijacalu, a ova investicija iznosi oko 10 milijuna kuna.
Sredstva za građevinske radove na oba objekta osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kroz svoj projekt izgradnje objekata komunalne i društvene infrastrukture na otocima (2004. – 2007.), Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te Zadarska županija.