Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kreće škola baleta u Zadru

Autor: Krešimir Bukvić

25.09.2009. 22:00
Kreće škola baleta u Zadru

Foto: Filip BRALA



U ponedjeljak je u Gradskoj knjižnici održana osnivačka sjednica skupštine plesne udruge «Balletto». Riječ je o udruzi za klasičan i moderan balet čije je osnivanje inicirala Vinka Klarić, predsjednica udruge, akademska balerina afirmirana u inozemstvu, ponajviše u Rimu iz kojeg se nakon 14 godina vraća u rodni Zadar.
Kako je Vinka ne samo profesionalna plesačica u čije su se suvereno vladanje plesnim podijem Zadrani mogli uvjeriti i u svom gradu na prije nekoliko godina održanom modernom baletu čuvenog talijanskog koreografa Maria Astolfia, vjerojatno ponajboljoj plesnoj predstavi koju je Zadar ikad vidio, a dio koje je bila i Vinka, već i pedagog, ona smatra da ima puno toga za pružiti budućim balerinama i baletanima.  
– Želim pružiti priliku svim zainterisiranim plesačima da nauče nešto novo, da se upoznaju sa baletom na način na koji to rade vani, na način svjetski priznatih koreografa, dio čije obuke sam i ja bila. Naša će udruga raditi na nešto drugačiji način od onoga što danas postoji u sredini, ističe Vinka.
Ciljevi «Balletta» koji uskoro počinje s upisom članova je poticanje i unaprijeđenje plesa (klasičnog i modernog baleta), okupljanje djece, mladeži i svih onih osoba koje se žele baviti plesom, sudjelovanje u plesnim natjecanjima, provođenje plesne obuke i plesnih adekvatnih tehnika, poticanje stručnog usavršavanja plesača, stručnog kadra i drugih osoba od značaja za djelovanje plesne udruge, poticanje mladih da se bave plesom i niz ostalih aktivnosti koje čine jednu plesnu udrugu ozbiljnom i ambicioznom.
A ambicioznosti u Vinke ne nedostaje. Iskustvo koje je godinama tesala na svjetskim pozornicama snažan je vjetar poticaja njenoj udruzi u okviru će čijeg djelovanja već narednog ljeta Zadar dobiti i svoj prvi Baletni festival.
-Idućeg ljeta namjeravamo pokrenuti Baletni festival, dovesti u Zadar neke od najtalentiranijih plesnih skupina i pojedinaca iz inozemstva, plesne predstave koje nismo imali prilike do sada vidjeti ovdje, naglašava Vinka.
Standardnom procedurom u knjižnici su izabrana i sva tijela udruge, članovi odbora te dopredsjednica udruge apsolventica prava Branka Kozulić. Vinka je izrazila nadu da će u gradskim strukturama prepoznati ovaj projekt i osigurati im prostor, no i prije stalne lokacije «Balletto» počinje s radom o čemu će javnost vrlo skoro informirati.