Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Studentska borba – gotova?

Autor: Marijana Roščić

25.09.2009. 22:00
Studentska borba – gotova?

Foto: Adam VIDAS



Najavljeni jučerašnji studentski plenum na Kapetanskom nije održan. Nisu se pojavili moderatori, a od studenata je došlo njih svega pet! Nakon što se na plenumima održavanima u Svečanoj dvorani znalo skupiti i do 400 studenata, jučerašnja slika je bila razočaravajuća. Možda su studenti zaokupirani svojim obvezama, ispitima i spašavanjem studijske godine, a možda je zbilja studentska borba došla do svog kraja. Podsjetimo, studenti su prošlog petka održali svoj prvi plenum nakon ljetne stanke, na kojemu su dogovorili neke daljnje smjernice u svojoj borbi. Jedna od njih je bila i traženja prostorija unutar sveučilišta, na što su studenti ostali kratkih rukava. Poručeno im je iz Uprave da nisu legitimni i da ne mogu koristiti prostorije. Realno gledajući to je istina. Svaki oblik studentske organizacije, odnosno udruženja, okupljen je u studentsku udrugu ili klub, koja treba biti registrirana pri sveučilištu. Nadalje, takvi oblici organizacije imaju svoj statut, poslovnik i druge akte kojima reguliraju svoj rad. NSI Zadar nema ništa od toga pa prema tome nije legalna, a što se tiče legitimnosti, NSI Zadar se još uvijek poziva na odluku Studentskog zbora o prenošenju svih odluka na NSI Zadar.
 Predsjednik Studentskog zbora, Stipan Dilber, nam je rekao kako je Studentski zbor odlučio da će podržati sve odluke NSI Zadra u samom začetku dok su sredstva u postizanju ciljeva bili akademskog karaktera. -Studentski zbor po Statutu ne može prenijeti svoje ovlasti na nijednu studentsku organizaciju jer je rad SZ definiran Zakonom o studentskom zboru i ostalim studentskim organizacijama tako da ta odluka nije nikad bila važeća jer smo njom iskazali samo potporu NSI Zadar, a nipošto nismo, niti na to imamo pravo, prenijeli nikakve ovlasti. Trenutačno smo preokupirani drugim studentskim problemima, kao što je gubitak prava studiranja i molbama za treći rujanski rok i u nastojanjima smo da te probleme što prije riješimo, tako da o NSI Zadar i o njihovim akcijama još nismo raspravljali na sjednici Skupštine SZ-a, rekao nam je Dilber.
No, što će NSI Zadar napraviti u sljedećem razdoblju, hoće li nastaviti sa svojim akcijama i plenumima, odnosno hoće li studentski bunt eskalirati i ponovno se manifestirati blokadom ili se ugasiti, tek predstoji vidjeti. Zasad nije zakazan sljedeći plenum, ali ako se ponovno na zakazanom plenumu pojavi ovako mali broj studenata onda zbilja možemo reći da je borba gotova.