Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Dan puževa” za očuvanje autohtonih specijaliteta ravnokotarskog kraja

25.09.2011. 22:00
“Dan puževa” za očuvanje autohtonih specijaliteta ravnokotarskog kraja


Puževi su se uglavnom kuhali i pekli na roštilju, kao što nalaže ravnokotarska tradicija te posluživali uz klasični umak od kvasine, ulja, soli, papra i ružamarina. Oni koji su se odmaknuli od tradicionalnih receptura, pripremali su ražnjiće od puževa koje su kombinirali s povrćem i hamburgerom


Sto pedeset kilograma vinogradskih puževa, na različite načine, pripremilo je devet ekipa koje su sudjelovale na prvoj županijskoj kulinarskoj manifestaciji “Dan puževa”. Ova kulinarska manifestaciju, koju je prvi put organizirala Općina Zemunik Donji u suradnji s Domom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik, održana je u subotu na igralištu zemuničkog sportskog centra, gdje se, osim kulinarskih ekipa, okupilo mnoštvo ljubitelja vinogradskih puževa, koji su autohtoni specijalitet Ravnih kotara.
Vinogradske puževe po različitim recepturama spremalo je devet ekipa i to: Dom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik, Zadarska županija, Grad Benkovac i općine Zemunik Donji, Škabrnja, Poličnik, Galovac i Novigrad te ekipa Zadarskog lista. Uz puževe, koje su nakon prošlotjedne kiše, sakupili korisnici i djelatnici Doma Zemunik, kulinarske ekipe, za pripremu svojih specijaliteta imali su pregršt sastojaka, mesa, kobasica, hamburgera, povrća, kruha… te različite začine, sol, papar, ružamarin, kao i kvasinu i ulje. Puževi su se uglavnom kuhali i pekli na roštilju kao što nalaže ravnokotarska tradicija te posluživali uz klasični umak od kvasine, ulja, soli, papra i ružamarina. Oni koji su se odmaknuli od tradicionalnih receptura, pripremali su ražnjiće od puževa koje su kombinirali s povrćem i hamburgerom. Pustivši mašti na volju, na zemuničkom igralištu pripremale su se i pikantne salate i bruskete s parmezanom. Profesionalci iz Doma Zemunik, pripremili su rižot i buzaru od puževa. Sve u svemu, ljubitelji puževa došli su na svoje i među pripremljenim jelima, svatko je našao nešto po svojemu guštu. Delikatese od puževa zalijevale su se domaćim zemuničkim vinom.
Organizatori, Općina Zemunik Donji i Dom za psihički bolesne odrasle osobe Zemunik, kulinarske ekipe te mnogobrojni posjetitelji, nisu skrivali oduševljenje novom županijskom manifestacijom, koja je održana u zemuničkom kraju. Namjera je da “Dan puževa”, kako je pojasnio Šime Vicković, zamjenik načelnika Općine Zemunik Donji, da ova kulinarska manifestacija, poprimi tradicionalni karakter.
– Inicijatori, a ujedno i organizatori ove kulinarske manifestacije su Općina Zemunik Donji i Dom za psihičke bolesne odrasle osobe Zemunik. Kroz “Dan puževa”, namjera nam je da populariziramo i zaštitimo vinogradske puževe kao autohtoni specijalitet ravnokotarskog kraja. Ideja je, da ova kulinarska manifestacija, svake godine, nakon prvih rujanskih kiša, održava se u drugoj općini. Domaćinstvo za sljedeću godinu već je ponudila Općina Poličnik, odnosno načelnik Davor Lončar, govori Šime Vicković, pojašnjavajući kako prvi “Dan puževa” nije imao natjecateljski karakter, već je poslužio za zagrijavanje za sljedeću godinu kada očekuje još veći odaziv kulinarskih ekipa.