Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jukić: Neka vlasti promisle o svojoj obvezi i dužnosti

25.09.2011. 22:00
Jukić: Neka vlasti promisle o svojoj obvezi i dužnosti


Mi u Zadru dobro znamo, kao što to znaju u Rijeci, Puli, Istri i na otocima, kolika je važnost ZAVNOH-a i AVNOJ-a koji su donijeli odluke o pripojenju matici domovini svih krajeva koji su bili otuđeni sramnom odlukom koja je bila donesena 1920., podsjetio je Jukić


Polaganjem vijenaca na spomenik borcima palim u NOB-u i braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, dvadesetak članova i članica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije obilježilo je 25. rujna – Dan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. 25. rujna u Hrvatskoj se obilježava kao spomendan odluke koju je donijelo Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), a kasnije potvrdilo Antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ).
– Današnji datum, koji je proglašen spomendanom, jako je važan za cijelu Hrvatsku, a pogotovo za krajeve koji su bili otuđeni, dugo godina pod fašističkom okupacijom. Mi u Zadru dobro znamo, kao što to znaju u Rijeci, Puli, Istri i na otocima, kolika je važnost ZAVNOH-a i AVNOJ-a koji su donijeli odluke o pripojenju matici domovini svih krajeva koji su bili otuđeni sramnom odlukom koja je bila donesena 1920. U vrijeme okupacije bila je zabranjena upotreba hrvatskog jezika, počevši od davanja imena, preko nazivanja ulica, do školovanja. Čak se ni na ulici nije smjelo govoriti hrvatskim jezikom, a da i ne govorimo o tadašnjim državnim ustanovama, rekao je Jakov Jukić, član Predsjedništva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije.
Na pitanje novinara Jukić je odgovorio kako ovog puta Udruga antifašističkih boraca i antifašista nije uputila pozive gradskim i županijskim vlastima koje su, ionako, uvijek do sada odbijale pridružiti im se u obilježavaju antifašističkih obljetnica.
– Nismo ih zvali, nismo mi naredbodavci. Da su oni nas zvali, to bi bilo normalno, a ne da mi njih zovemo. Mi smo udruga, oni su vlast, pa neka malo promisle o svojoj obvezi i svojoj dužnosti, pogotovo u današnjim vremenima. Na žalost, i danas u Italiji postoji takozvana vlada Zadra koju iredenta podržava, a jedan je njezin predstavnik čak bio odlikovan od strane talijanskih vlasti što ne ide u prilog dobrim odnosima. S druge strane, talijanski su antifašisti svjesni borbe partizana, svjesni da su oslobođenju svoje zemlje osobito doprinijeli hrvatski partizani, a pogotovo dalmatinski i lički, rekao je Jukić.