Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Kad se male ruke slože…

Autor: Ivan Knežević

24.01.2009. 23:00
Kad se male ruke slože…

Foto: Filip BRALA



Onakav kakav je trebao biti da bi dobio utakmicu, Zadar se tribinama u Jazinama ukazao tek u drugom poluvremenu. Logična posljedica Domžala, stanovita zbrkanost u igri, pokidane misli, nepovezani potezi, teške noge, niska koncentracija u obrani… sve je to išlo na ruku Hemofarmu čija igra, da se razumijemo, nije u prvom poluvremenu bila nešto osobito. Ali, bila je dovoljno dobra da momčadi iz Vršca omogući prednost. Tribine su dodatno pritiskale Zadrane, što nije neočekivano, i Hemofarm je naizgled plovio sigurno prema pobjedi.
Plovio, plovio, ali nije i doplovio. Možda nikad nećemo doznati, a sad i nije potrebno, o čemu se govorilo u svlačionici Zadra u poluvremenu. Što je tko kazao, što je trener rekao igračima, što oni njemu, što jedan drugomu. Bilo ovako ili onako, Zadar koji je prije drugog poluvremena izišao na parket bio je puno drugačiji od onog Zadra koji je počeo utakmicu i u prvom poluvremenu imao problema sam sa sobom. Najbolja pojedinost koja to može ilustrirati jest inicijativa koju je unosio Hrvoje Perić u trećoj četvrtini. On, Perić, u početnoj postavi bio je blijed, lopte su mu curile iz ruku, nije mogao ništa pogoditi. Ovaj drugačiji Perić bio je pun energije i dobar u izvedbi, a postava u kojoj su još bili Stipčević, Johnson, Ivanov i Gečevski izdigla se iznad svih momčadskih problema, te iznad suparnikove igre. Odjednom Mačvan više nije mogao pogađati kako je želio (5 – 5 iz igre u prvom poluvremenu), nije više ni Marković (osim na otvaranju poluvremena) mogao ubacivati trice kako se sjetio, odjednom više Hemofarm nije mogao do svake lopte na jednostavan način. Istina je da su Vrščani otišli i na plus 11 (44:55), ali poslije tog rezultata počeo je njihov propad, a uzdizanje Zadra. Potpuna kontrola igre bila je u rukama Roka Stipčevića, poslije je preuzeo Malik Dixon jer je Rok imao četiri prekršaja pa je jedno vrijeme sjedio na klupi. Potpuna kontrola skoka bila je na strani Zadra i Hemofarm se, htio – ne htio, povukao iza 6, 25, ali samo na taj način nije mogao održati svoju pozitivu. Velika dominacija Zadra u skoku dala je Gečevskom i društvu puno napadačkih skokova, a lijepo su se rasporedile i tri trice (Dixon, Stipčević, Gečevski) u zadnjoj četvrtini (zaključnu, četvrtu ubacio je Johnson) čime je obogaćena realizacija. Hemofgarm je stao u zadnjim minutama, poslije 36. minute sve što je ubacio, ubacio je iz slobodnih bacanja. Dakle, od minus 11 do plus 14, golema razlika. Ona je stvarana i stvorena u zadnjoj četvrtini, ali je temelj imala u trećoj u kojoj je Zadar povezivao i tkao prethodno zapletene niti svoje igre.
Osim što je dobio dva boda, pa dobio i više od šest razlike, koliko je izgubio u Vršcu, Zadar je ponovno dobio i Roka Stipčevića. Maestralno je upošljavao suigrače (11 asistencija, ali i četiri skoka), te je jednako važno što je nabijao ritam, što je dizao tenzije u svojoj obrani, što je uspio smanjiti brzinu i djelotvornost svojevrsnom vrtuljku koji je Hemofarm bio provodio dugo vremena. Stipčević je bio dio terceta koji je nosio igru i rezultat. Drugi i treći član bili su Todor Gečevski, ponajviše sa svojih 16 skokova, te Dejan Ivanov s 12 skokova. Iako je Gečevski trice pucao 1 – 7, njegova ukupna realizacija, te Ivanovljeva, spadaju u bolje učinke. U ovakvoj utakmici momčad koja ima trojicu kakvu je Zadar imao u njima, teško može izgubiti. Od ostalih svatko je dao ponešto, ako bismo išli tražiti dlaku u jajetu onda bismo mogli naći za svakoga u čemu je mogao bolje. No, nema potrebe jer je pobjeda uvijek momčadska. I, hvala Bogu, opet se pokazalo da je snalaženje na utakmici najvažnije, da su sve prije i poslije izgovorene riječi samo – riječi. Djelo se (ne)vidi na parketu.


 ERDEMIR – TURK TELEKOM 71:78


Suparnik Zadra u 1. kolu u drugom krugu Eurokupa je u turskom prvenstvu došao do 11 pobjede (ima 4 poraza) u gostima. Momčad iz Ankare imala je solidno izdanje u kojemu je dobila utakmicu bez osobitih uzbuđenja.
Turk Telekom: Yarangume 16 (4 trice), Dudley 11 (11 skokova), Acuik 4 (4 asista), Erdogan 19 (5 trica), Wright 11, Pars 6, Blakney 5 (1 trica), Ozcan 3, Winston 1, Akipar 2,
Slobodna bacanja 10 – 16, za dva poena 19 – 35, za tricu 10 – 14, 25 + 8 skokova, 13 asistencija…