Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Napokon prava domaćinska utakmica

25.09.2011. 22:00
Napokon prava domaćinska utakmica


Surać: Bilo je malo nervoze, ali smo taktički odradili sve kako treba. U pravo vrijeme smo zabili gol i priveli utakmicu kraju


Tko je u subotu na Stanove došao tek u drugom poluvremenu, nakon što je vidio da na semaforu stoji 1:0, nije trebao ni pitati za strijelca. Osmi put ove sezone protivničku je mrežu zatresao Ivan Santini, drugi put iz jedanaesterca i tim pogotkom donio Zadru velika tri boda.
– Dokazao je da je klasa. Dobar je u polju, igra i zabija. Po meni je prerastao hrvatsku ligu. Odlično je da zabija, jer je kontinuitet najvažniji za napadača – hvalio je prvog strijelca lige Jakov Surać, kapetan momčadi.
Sam Santini, u svom je stilu skromno komentirao.
– Najviše zahvaljujem Bogu, jer da nije njega, ništa ne bi bilo moguće. Hvala i mojim suigračima i trenerima. Mislim da smo napokon odigrali pravu domaćinsku utakmicu, baš onako kako smo se dogovorili. Zabili smo gol i, što je najvažnije, nismo se povukli, kao što smo inače znali raditi, nego smo tražili i drugi gol. Nažalost, nismo imali sreće da ga zabijemo, ali hvala Bogu sačuvali smo vodstvo i došli do vrijedne pobjede. Svi moji suigrači dali su sve od sebe i skidam im kapu do poda.
Obrana na razini
Drugi put ove sezone Zadar nije primio gol. Prvi put bilo je to u pobjedi protiv Hajduka 1:0 u drugom kolu.
– Moram pohvaliti i obranu. Bili su stvarno na nivou pa je Ježina gotovo ostao neocijenjen. Drago mi je što se Bilen oporavio, pokazao je koliko nam znači. Pezo, kao da je rođen na poziciji libera. Odigrao je odlično. Jonjić također. A kada nam se vrati Con, bit ćemo još jači – zaključuje Santini.
Zadovoljan viđenim i odigranim bio je i kapetan momčadi.
– Odigrali smo dobru utakmicu od prve do posljednje minute. Statistički gledano, Ježina je bio praktički bez intervencije, osim onih lopti ubačenih sa strane. Zagreb je bio bez šuta na gol. Dominirali smo. Bilo je malo nervoze, ali smo taktički odradili sve kako treba. U pravo vrijeme smo zabili gol i priveli utakmicu kraju.
Ipak, i na nekim prethodnim utakmicama ste u “pravo vrijeme” postizali gol za vodstvo, ali bi na kraju ostali bez tri boda.
– Mislim da smo po tom pitanju najškolovaniji od svih momčadi, jer smo izgubili jako puno utakmica u posljednjim minutama. Mnogo puta smo tako gubili bodove, ali sada to okrećemo na svoj mlin. Bitno je da povedemo pa ćemo i drugi put to znati iskoristiti.
I obrana je ovoga puta djelovala mnogo bolje u cjelini, gledajući igru obrambenih igrača, ali i doprinos veznog reda pa i onih najisturenijih.
– Mislim da bolje funkcioniramo kada igramo protiv sustava 4-4-2, kao što je igrao Zagreb, nego kada igramo protiv sustava 4-2-3-1, gdje nam ta jedna špica radi puno problema. Uvuče se na našeg libera, a dva stopera loše pokrivaju polušpice i tako protivnik stvori višak igrača i dođe u prigode. Sada, kada su stoperi imali svoje napadače i Pezo je dominirao i mi vezni igrači smo imali svatko svoga pa nije bilo nikakvih problema – kaže Surać.
Zasluga cijele momčadi
Osmijeh je bio na licima svih zadarskih igrača pa tako i Tonija Peze, koji se ponovno pokazao pravim pojačanjem.
– Igrali smo dobro. Iako smo malo lošije ušli u utakmicu, nedovoljno agresivno, kasnije, kada smo zabili gol, bilo je mnogo lakše igrati.
Trener i suigrači bili su puni riječi hvale za vašu igru u zadnjoj liniji.
– Prošle sezone sam igrao zadnjeg veznog, ali prije toga sam, u juniorima Hajduka i u Albaniji, igrao cijelu sezonu stopera, tako da mi to nije nepoznanica. Dobro se snalazim.
Ipak, Pezo će istaknuti i sljedeće.
– Utakmica bez primljenog gola je zasluga cijele momčadi, ne samo obrane. Od Santinija i Mršića, koji su igrali obranu do cijelog veznog reda.
Nakon vodstva krajem prvog poluvremena, u nastavku se niste povukli, kako je to često bio slučaj u prošlosti.
– Cijeli tjedan nas je trener upozoravao na to. Protiv Rijeke, Istre i Karlovca smo ispuštali vodstvo i ovaj put to nismo htjeli ponoviti. Mislim da smo i drugo poluvrijeme odigrali dobro i kontrolirali utakmicu – za kraj će Pezo.


Optimistično u Split




Koliko se lakše diše nakon ove pobjede, budući da je raspored u listopadu prilično zahtjevan, počevši od gostovanja u Parku mladeži te domaćeg derbija s Dinamom?
– Puno nam ovo znači za samopouzdanje. Sada idemo Splitu, koji je do sada igrao bolje u gostima, nego kod kuće, gdje je nekoliko puta kiksao. Mislim da se možemo kući vratiti s kojim bodom – kaže Pezo.
Atmosfera u momčadi, ne treba to posebno ni naglašavati, odmah je mnogo ugodnija.
– Odmah se lakše živi, čim se uzmu tri boda. Bodovi su ono za što se igra i hvala Bogu ovoga puta smo uzeli pun plijen. Nadam se da ćemo se i iz Splita vratiti s osmjehom na licu – dodaje Santini.
Kapetan Surać priznaje da momčad nije posve mirno dočekala ovaj susret pa je zato i slavlje nakon pobjede bilo veće i slađe.
– Bili smo nervozni prije ove utakmice. Do sada smo teško dobivali kući, a Zagreb je došao tu s 13 bodova i trebali smo pobijediti da ga dostignemo na tablici. To smo i napravili i zasluženo smo proslavili. Sada imamo možda malo mirniju situaciju, ali i dvije teške utakmice pred nama. Jedno je sigurno, a to je da se nećemo predati.


Bodovi važniji od osobnog učinka


Ivan Santini radije vrijeme provodi u suparničkom šesnaestercu, negoli pred mikrofonima, no kada zabije, već zna da ga očekuje jedno pitanje. Kako je biti na vrhu ljestvice strijelaca?
– To mi godi, ali jedino bitno je da moj Zadar uzima bodove kući, ponešto i u gostima. Nadam se da ćemo biti sve bolji i bolji iz utakmice u utakmicu – kaže Santini.