Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Senzibilizirati društvo za potrebe gluhih

25.09.2011. 22:00
Senzibilizirati društvo za potrebe gluhih


Osobe oštećenog sluha s teškoćama se susreću čim izađu iz kuće, kada bilo što obavljaju, a njihove barijere su mahom komunikacijske. Upravo zato treba postojati ovakva udruga i to kako bi pomogla gluhim osobama, ali i senzibilizirala javnost, jer činjenica da gluhe osobe nisu odvojene od stvari, nego od ljudi, pojašnjava Miki Savić


Kako bi privukli pozornost na postignuća zajednice gluhih te upozorili na njihove brojne probleme, kao i svake posljednje subote u mjesecu rujnu, i prošle je subote obilježen Međunarodni dan gluhih. Kao i većina udruga diljem zemlje i zadarska je Udruga osoba oštećenog sluha obilježila svoj dan i to jednodnevnim izletom na Brijune na kojemu su se članovi sastali i družili s članovima udruge iz Pule.
Poznato je da zadarska udruga, koja postoji već više od 50 godina redovito obilježava ovaj dan i to ako ne izletom, onda zajedničkom večerom s članovima, predavanjem, izložbom ili nekim drugim aktivnostima. Ovakvim okupljanjima pomažu svojim članovima da se bolje nose sa svojim problemima te da različitim aktivnostima skrenu pažnju nerazumijevanja šire društvene okoline.
 Komunikacijske barijere
Poznato je da je zadarska udruga jedina udruga na području Zadarske županije, koja okuplja osobe oštećenog sluha i skrbi o njima u svim segmentima njihova života. Kako pojašnjava Miki Savić, tajnik zadarske Udruge osoba oštećenog sluha, spomenuta skrb podrazumijeva pomoć u prevladavanju komunikacijskih barijera gluhih osoba, pomaže u bržem i lakšem informiranju, praćenju zakona i pravilnika vezanih za gluhe osobe, podrazumijeva i pomoć u ostvarivanju prava gluhih osoba te iniciranje promjena postojećih zakona i propisa, odnosno izmjene i dopune tih zakona, kao i pomoć pri zapošljavanju te organiziranju druženja, tribina i predavanja.
– Naša udruga trenutačno broji 82 člana s područja Zadarske županije, među kojima je samo jedno dijete. Znamo da na našem području ima još osoba oštećenog sluha, među kojima su i djeca, ali nisu naši članovi, a mi nažalost nemamo nikakav registar gluhih osoba, tako da ne znamo koliko je točno u Zadarskoj županiji osoba oštećenog sluha, kaže Savić, ističući kako je članstvo u udruzi za svaku osobu samo pozitivno jer cilj udruge je podići kvalitetu života gluhih osoba na viši nivo te omogućiti gluhim osobama da budu prisutne na društvenim događanjima što bi bio dovoljan pokazatelj kvalitete rada udruge.
Samo jedan sudski tumač
Poznato je tako da je Grad Zadar, koji inače financira rad ove udruge, u cilju promocije Udruge osoba oštećenog sluha organizirao već četiri izložbe fotografija u Arsenalu.
Već više od petnaest godina predsjednica ove Udruge je Jasmina Vukić, koja je 2009. godine za svoj rad, požrtvovnost i nesebičnu pomoć osobama oštećena sluha odlikovana i Grbom Grada Zadra, a kako navodi Savić, članovi su i ove godine za svoju predsjednicu izabrali Jasminu i svi su oni sretni što je imaju jer, kako kaže, to je jedina osoba koja cijelu sebe daje za dobrobit svih svojih članova. Savić je napomenuo kako, po njemu, gluhe osobe trpe hendikep koji ih doslovce razdvaja od ljudi, jer na njihovom se vanjskom izgledu nikakav nedostatak ne vidi pa ni oni koji se s njima susreću nemaju senzibiliteta.
– Osobe oštećenog sluha s teškoćama se susreću čim izađu iz kuće, kada bilo što obavljaju, a njihove barijere su mahom komunikacijske. Upravo zato treba postojati ovakva udruga i to kako bi pomogla gluhim osobama, ali i senzibilizirala javnost, jer činjenica da gluhe osobe nisu odvojene od stvari, nego od ljudi, pojašnjava Savić, navodeći kako je upravo zato neophodno da se što više ljudi uključi u rad s gluhim osobama i to na način da se potrudi naučiti znakovni jezik i volonterski pomoći u udruzi.
Poznato je stoga da je jedan od njihovih najvećih nedostataka veći broj sudskih tumača za gluhe osobe koji su im nužni pri administrativnim zastupanjima, sudskim procesima ili u školama i fakultetima, a kao sudski tumač na zadarskom području djeluje samo jedna osoba.


Međunarodni tjedan gluhih




Ideja o Međunarodnom danu gluhih se rodila na II. svjetskom kongresu gluhih održanom u Zagrebu 1955. godine. Ovaj kongres je okupio dotad najveći broj gluhih, nagluhih i stručnih djelatnika te je dao velik polet radu i razvoju Svjetske federacije gluhih (SFG). Svjetska federacija gluhih, koja ima članove u 123 zemlje širom svijeta, a predstavlja više od 70 milijuna gluhih osoba u UN-u je službeno proslavu počela 1958. godine pod nazivom Međunarodni dan gluhih. U mnogim zemljama proslava se “proširila” na Međunarodni tjedan gluhih, odnosno posljednji čitav tjedan u rujnu, s tim da je kulminacija proslave u subotu, kada se slavi Međunarodni dan gluhih. Ovo je jedinstvena manifestacija, koja se obilježava u čak 74 zemlje u svijetu, a Hrvatski savez gluhih je dio te velike obitelji.


Škola znakovnog jezika


S obzirom da na području Zadarske županije postoji samo jedna osoba koja radi kao sudski tumač znakovnog jezika, evidentno je da je u Zadru nužna škola znakovnog jezika, a jednu je zadarska udruga bila uspješno organizirala u svibnju.
– Uz pomoć Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti ove godine u svibnju smo uspjeli organizirati školu znakovnog jezika, koju je vodila naša predsjednica Jasmina Vukić uz pomoć i asistenciju Mirjane Juriše, stručne savjetnice Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, kaže Savić, ističući je ovo bio početni stupanj škole u kojoj su polaznici učili osnove znakovnog jezika i abecedu znakovnog jezika, a škola je trajala pet dana.
U školi je sudjelovalo 18 polaznika, uglavnom visokoobrazovanih osoba koje se u svom radu susreću s gluhim osobama, a osim njih, među polaznicima je bilo i Zadrana koji su htjeli naučiti još jedan strani jezik. Kako je naglasio tajnik, nastojat će što prije školu ponovno organizirati.


Osobni pomoćnik u nastavi


Osoba koju Savić spominje kao jedinog sudskog tumača u Zadru je Paola Čovo, čujuća osoba koja je pokazala želju, i naučila znakovni jezik, a osim kao sudski tumač ona radi i kao osobni pomoćnik u nastavi jednoj učenici oštećenog sluha u Ekonomsko-biroteničkoj i trgovačkoj školi, a riječ je o projektu kojeg financira Ministarstvo obitelji.