Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Volonterima potrebni poticaj i afirmacija

25.09.2011. 22:00
Volonterima potrebni poticaj i afirmacija


Volonteri su za sada na području Republike Hrvatske nedovoljno zastupljeni konkretnim programima čime se stvara ambijent koji ne doprinosi dovoljno kvaliteti života marginaliziranih skupina. Ovdje posebno mislim na starije i nemoćne koji su često prepušteni sebi samima. Dobrosusjedska pomoć u određenoj mjeri postoji, ali ona nije dovoljno primijećena, govori Davorka Krnčević


Godina 2011. proglašena je europskom godinom volontiranja. Iako besplatno, volontiranje nije aktivnost bez troškova, stoga ono treba i zaslužuje ciljanu podršku različitih dionika – volonterskih organizacija, vlasti na svim razinama, poslovnog sektora te podržavajućeg zakonskog okruženja koje uključuje volontersku infrastrukturu. Tako je u svibnju ove godine za financiranje odobren projekt “Mogućnosti volontiranja u podršci starijim i socijalno isključenim građanima u Europskoj uniji”, kojeg je na natječaj iz Programa unije “Europa za građane” krajem siječnja ove godine prijavila Olomouška regija. Za provedbu projekta, koji traje od 3. listopada 2011. do 20. rujna 2012., osigurano je 33.821 eura.
Uključeno 10 zemalja
 U navedenom projektu stručnjaci za skrb o starijima i skrb o socijalno isključenim građanima iz 10 zemalja Europe – Češke, Hrvatske, Litve, Finske, Mađarske, Njemačke, Poljske, Letonije, Rumunjske i Francuske, kroz organizaciju tri konferencije produbit će i podijeliti svoja znanja, posebno o mogućnostima volontiranja i korištenju gerontehnoloških rješenja u prevenciji demencije i brizi o socijalno isključenim osobama. Zadarska županija u projektu ima ulogu jednog od tri najodgovornija partnera, s obzirom da će se druga od tri projektne konferencije, uz konferencije u Olomoucu u Češkoj i u Kaunasu u Litvi, od 17. do 20. travnja 2012. godine biti organizirana u Zadru. I organizacija zadarske konferencije je u cijelosti, a u iznosu od 6.617 eura, finacijski pokrivena sredstvima Programa “Europa za građane”. Ipak, ukoliko za kvalitetnu organizaciju konferencije u Zadru bude potrebno još sredstava, osigurat će ih Zadarska županija iz proračuna.
Zadarsku županiju na konferenciji u Olomoucu, kao i na ostalim konferencijama, predstavljat će Radna skupina sastavljena od četvero stručnjaka.
Župan Stipe Zrilić na zadnjem je kolegiju imenovao članice Radne skupine koje već 3. listopada putuju na konferenciju u Olomouc. Imenovane su Davorka Krnčević (Dom za odrasle osobe Zemunik), Marija Pletikosa (Dom za odrasle osobe Sv. Frane, Zadar), Jelena Milin (Dom za starije i nemoćne osobe Zadar) i Franka Krajnović (Zadarska županija.
Dobrosusjedska pomoć
Iako diljem Europe postoje različite definicije i tradicije vezane uz volontiranje, svima je zajednička činjenica da gdje god su ljudi zajednički angažirani u aktivnostima pomaganja drugima, podržavanja onih koji su u potrebi, čuvanja okoliša, borbi za ljudska prava ili iniciranju aktivnosti kako bi osigurali dostojanstven život svakome, to djelovanje doprinosi i osobama koje volontiraju i društvu u cjelini te jača socijalnu koheziju.
– Volonteri su za sada na području Republike Hrvatske nedovoljno zastupljeni konkretnim programima čime se stvara ambijent koji ne doprinosi dovoljno kvaliteti života marginaliziranih skupina. Ovdje posebno mislim na starije i nemoćne koji su često prepušteni sebi samima. Dobrosusjedska pomoć u određenoj mjeri postoji, ali je ona nije dovoljno primijećena, govori Davorka Krnčević, jedna od članica novoimenovane Radne skupine.
Pod tim da dobrosusjedska pomoć nije dovoljno primijećena, pojašnjava Krnčević, želi se reći da treba skrenuti pažnju na brojne bezimene volontere koji pomažu svojim starim i nemoćnim susjedima.
– Iako većina njih ne želi da im se njihova dobra volja plati, jer pomaganje je većini od njih, životna misija, svakako bi ih potaknulo saznanje da netko vidi i cijeni njihov trud. Pa bilo to kroz održavanje okruglih stolova na temu ovog vida volontiranja, bilo kroz izbor i nagrađivanje najvolontera ili na neki drugi način. Tako bi se skrenula pažnja na te ljude, a sigurno bi se i mnoge druge potaknulo da postanu volonteri, govori Krnčević.
Od naše sugovornice doznajemo i da provedba “Mogućnosti volontiranja u podršci starijim i socijalno isključenim građanima u Europskoj uniji” u Zadarskoj županiji neće ostati samo na nekoliko seminara na međunarodnoj razini kojima će nazočiti članice Radne skupine, već će se projekt spustiti i na regionalnu i lokalnu razinu kroz niz aktivnosti koje će biti organizirane po raznim mjestima Zadarske županije.


Zašto Europska godina volontiranja?




Više od 100 milijuna Europljana svojim angažmanom kroz volonterske aktivnosti živi solidarnost te na taj način čini pozitivnu promjenu u društvu. Prema istraživanjima Eurobarometra iz 2006. godine, troje od deset Europljana bilo je volonterski aktivno, a 80% ispitanih smatralo je volonterske aktivnosti izuzetno važnim dijelom demokratskog života u Europi.