Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Branko Lustig i iskustvo holokausta

Autor: Z L

25.09.2012. 22:00
Branko Lustig i iskustvo holokausta

Foto: Filip BRALA



Program je namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda, a sastoji se od: projekcije dugometražnog dokumentarnog filma “Posljednji let Petra Ginza”, predavanja Branka Lustiga, počasnog predsjednika Festivala židovskog filma, dvostrukog dobitnika nagrade Oskar te čovjeka koji je preživio Holokaust, pitanja učenika i razgovor s njima


Grad Zadar u suradnji s Udrugom Festival suvremenog židovskog filma Zagreb, u Kazalištu lutaka Zadar, s početkom u 12 sati, organizira jednodnevni obrazovni program pod nazivom Edukacijska jutra, namijenjen učenicima sedmih i osmih razreda.
U sklopu turneje Edukacijskih jutara Festivala židovskog filma Zagreb održat će se predavanje na temu Holokausta gospodina Branka Lustiga, hrvatskog producenta i dvostrukoga dobitnika nagrade Oscar za filmove Schindlerova lista i Gladijator. Predavanje će biti o njegovom iskustvu iz zloglasnih koncentracijskih logora s posebnim naglaskom na poticanje tolerancije i mirnoga suživota među pripadnicima različitih nacionalnosti i religija.
U sklopu programa prikazuje se i dokumentarni film Posljednji let Petra Ginza redatelja Sandre Dickson i Churchilla Robertsa iz 2012. godine, u trajanju od 66 minuta. Do 14. godine napisao je pet romana i sastavio dnevnik o nacističkoj okupaciji Praga. Do 16. godine stvorio je više od 150 crteža i slika, bio urednik tajnoga časopisa u logoru Theresienstadt (Terezin), napisao brojne kratke priče i ušao u plinsku komoru
u Auschwitzu. Kroz Petrova umjetnička djela, romane, kratke priče i članke iz časopisa, gledatelj će vidjeti Petrovo putovanje od prerano odrasla djeteta do mladoga zrelog čovjeka, od nevinosti do bolne spoznaje o nehumanosti, od darovita umjetnika i pisca do čuda. Ova je priča i tužna i nadahnjujuća, prikazujući kako mašta i kreativni izričaj jednog dječaka predstavljaju ono najbolje u ljudima.