Dva kruzera jučer dovezla oko 1.100 putnika

Slika korisnika admin
Autor: 
Ivan JAMIČIĆ

Nakon nekoliko za rujan ipak prohladnih dana s burom, pa nesnosne prekjučerašnje južine, jučer je u Zadru konačno osvanuo lijep i sunčan rujanski dan.

Baš kao naručen za oko 1.100 do 1.200 turista koji su jučer u naš grad doplovili kruzerima.

Riječ je o kruzerima "Adonia" i "Silver Cloud". Prvi je u vlasništvu britanske kompanije P&O Cruises, dug je 181 metar, gaz mu je 5,9 metara, a kapacitet 750 do 800 putnika. Tvrtka Silversea Cruises vlasnik je kruzera "Silver Cloud" dugog 156 metara, gaza 5,6 meatra i putničkog kapaciteta 300 do 400.

- Ove smo godine dosad imali 36 ticanja pa je dolazak dva kruzera u jednom danu prava rijetkost. Naime, posljednje tri godine velik broj kruzera koji su ranije ticali Zadar zbog raznih razloga pristaje u Salima. Dakle, "Adonia" je na sidru, a "Silver Cloud" privezan je uz Morske orgulje. Dok "Adonia" mahom dovozi putnike iz Velike Britanije, "Silver Cloud" ima klijentelu iz cijelog svijeta, a većina njihovih putnika su Francuzi i Amerikanci, kaže Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Zadar.

Kruzeri su u Zadru boravili jučer od 8 do 18 sati, a to vrijeme putnici su mogli provesti birajući između nekoliko mogućnosti - na izletu u nacionalne parkove Plitvička jezera ili Krka, u razgledu Zadra, Nina ili Paga.

Inače, do kraja godine, doznajemo od Štambuka, Zadar ima još 15 najavljenih ticanja kruzera. Vrijedno je izdvojiti tri manja grčka kruzera - "Athena" i "Artemis" i "Artehuza" koji će u razdoblju prosinac 2012. - ožujak 2013. u Zadru imati home port. To konkretno znači da će svaki od njih u Zadru boraviti po četiri dana. U najlošijoj godini kruzing turizma u Zadru od kada je uspostavljen prije šest godina, i ovakve su najave, posebno kad se u obzir uzme da je riječ o zimskom periodu i više nego dobrodošle.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno