Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hrvatska se iz krize neće izvući do 2015.

Autor: Branko Podgornik

25.09.2012. 22:00
Hrvatska se iz krize  neće izvući do 2015.

Foto: Marko GRACIN



Predviđa se nastavak pada potražnje u Italiji, Njemačkoj i drugim članicama eurozone s kojima je Hrvatska gospodarski najviše povezana, kaže Hrvoje Stojić


Mnogo je sumornih prognoza o ekonomskim izgledima Hrvatske, a najsumorniju je jučer iznio Hrvoje Stojić, direktor Odjela ekonomskih istraživanja Hypo banke. Hrvatska se neće izvući iz recesije još dvije-tri godine, a na pravi gospodarski oporavak morat će čekati do 2015. godine, dao je do znanja Stojić na predstavljanju polugodišnje publikacije “Makroekonomski izgledi”, na kojoj su se okupili članovi vodstva Hypo banke i brojni poslovni ljudi.
– Ove godine očekujemo pad hrvatskog BDP-a od dva posto, i to zbog investicija koje su pale više od očekivanja, zbog smanjenja osobne potrošnje i sređivanja javnih financija koje također negativno utječe na domaću potražnju, izjavio je Stojić. Godine 2013. Stojić očekuje gospodarski pad od 1,5 posto, godine 2014. zanemariv rast BDP-a od 0,3 posto, dok bolje dane očekuje tek od 2015. godine. No, kaže, Hrvatska će i tada kaskati za zemljama u regiji. 
Osjetno bolje rezultate, objašnjava, teško je očekivati u kratkom roku jer se iduće godine predviđa nastavak pada potražnje u Italiji, Njemačkoj i drugim članicama eurozone, s kojima je Hrvatska gospodarski najviše povezana. Gospodarstvo sve teže dolazi do kredita jer se i bankarski sustav razdužuje, dok se pozitivni učinci proračunske prilagodbe i strukturnih reformi, koje bi povećale konkurentnost gospodarstva, mogu očekivati tek srednjoročno.
– Ne treba se zavarati da će razduživanje banaka brzo završiti. Iskustva iz svijeta, osobito Japana, pokazuju da taj proces traje 7 do 12 godina, upozorio je Stojić. Hrvatska je tu jako ranjiva, jer je vrlo ovisna o bankarskom kapitalu. A podaci Banke za međunarodna poravnanja iz Basela, kaže Stojić, pokazuju da trenutačno spada među tri-četiri zemlje u kojima se banke najbrže razdužuju, što znači da najbrže smanjuju kredite.
Stojića se u javnosti smatra najpesimističnijim ekonomskim prognostičarom u Hrvatskoj, na što je podsjetio i voditelj jučerašnje rasprave u Hypo banci, glavni urednik časopisa Lider Miodrag Šajatović. No, dodao je, Stojićeve prognoze u protekle četiri godine uglavnom su se obistinile.


Dva puta prema izlazu




Vlada predviđa izlazak Hrvatske iz recesije 2013. Očekuje da će rast BDP-a svake sljedeće godine biti sve brži. Stojić, pak, tvrdi da ta viša stopa rasta nije realna, a nisu ostvarivi ni proračunski prihodi koje je Vlada isplanirala. Hrvatskoj je, kaže, potreban ekonomski zaokret. Ona ima visok vanjski dug, a da bi ga učinila održivim, preostaju joj dva puta.
 – Ili će se razduživati, ili će povećavati stopu gospodarskog rasta. Budući da se Hrvatska opredijelila za stabilnost tečaja, svoju konkurentnost ne može povećavati promjenom tečaja, već isključivo težim i sporijim putem, a to je interna devalvacija, upozorio je Stojić, misleći na mjere štednje, smanjenje poreza, cijene rada i ostalih troškova proizvodnje.