Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Mužanović i Miletić izišli na slobodu uz jamčevine od šest milijuna kuna

Autor: Suzana Bandić

25.09.2012. 22:00
Mužanović i Miletić izišli na slobodu uz jamčevine od šest milijuna kuna

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Elvis Mužanović Kec (46), koji je još u lipnju uhićen pod sumnjom da je član tajne skupine uhvaćene u Boca Chici sa 175 kilograma čistog kokaina namijenjenih narko-tržištu u Europi, jučer je potpisao milijunsku jamčevinu nakon čega je iz zatvora u Remetincu pušten da podizanje optužnice i suđenje čeka na slobodi.
Osim njega, sa slobode će se braniti i Dražen Miletić Žika (40), skiper osumnjičen da je čekao signal kako bi u Italiji preuzeo kokain i dovezao ga do hrvatske obale koji je zidine Remetinca napustio još početkom kolovoza također uz milijunsku jamčevinu.
– Nakon što je procijenjena njihova kriminalna aktivnost ponuđena im jamčevina koju su oni prihvatili. Elvis Mužanović jučer je pušten iz pritvora, a jamstvo su njegove nekretnine vrijedne 3,8 milijuna kuna. Dražen Miletić zatvor je napustio još 9. kolovoza, a jamčio je također nekretninama procijenjenim na vrijednost od 2,2 milijuna kuna – potvrdio nam je sudac Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda koji nam, međutim, nije mogao reći ništa više o ovom slučaju jer je u nadležnosti odvjetništva, odnosno USKOK-a.
Zbog sumnje da su umiješani u krijumčarenje osam milijuna vrijednog kokaina, osim dvojice na slobodu puštenih Zadrana, iza rešetaka remetinečkog zatvora dane krate Ivan Zanze (42) iz Zadra i Nebojša Gančanović (45) iz Aleksinca, dok se još uvijek čeka izručenje Milivoja Šanga (49) iz Italije, njegova nećaka Ivana Šanga (27) i Zagrepčanina Milana Mandića (43) uhićenih na francuskom dijelu otočića Martinique.
Osumnjičeni za organizaciju kojeg su policijski istražitelji ujedno i označili kao vođu dilerske skupine, Zadranin Zlatko Ugarković Patak (43), nedugo nakon uhićenja objesio se u ćeliji madridskog zatvora nakon čega je i pokopan na Gradskom groblju u Zadru.
Međunarodna policijska akcija Jadera u kojoj je prvotno uhićeno čak 11 osoba izvedena je u teritorijalnim vodama Dominikanske Republike, a započela je uhićenjem četvorice aktera zatečenih na jahti “Ihtis” u čijem potpalublju su policijski inspektori pronašli ukupno 175 paketa čistog kokaina. Još od listopada 2011. godine istražitelji iz Hrvatske, Nizozemske, Dominikanske Republike, Italije, Slovenije, Španjolske i Grenade pratili su ovu krijumčarsku skupinu pa su tako u veljači došli i do saznanja da su počele pripreme za transport droge na otočiću Saint Martin. Uslijedili su i  tajni sastanci u Zagrebu, Zadru i Primoštenu, a kad su odrađene i sve pripreme među kojima i kamuflaža paketa s kokainom koji su premazali mješavinom senfa i kave, s ciljem da zavaraju trag policijskim psima, inspektori su krenuli u akciju.
Policajci su sumnjali kako je u Dominikanskoj Republici Hrvatima i jednom Srbinu “veza” bio visokorangirani pripadnik kolumbijskog narkokartela Antonio Jose Parra Florentin, no on je nedugo nakon uhićenja pušten na slobodu.