Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Stiže Chaisson Allen, upitan put u Beograd

Autor: Roman Morović

25.09.2012. 22:00
Stiže Chaisson Allen, upitan put u Beograd


Imamo problem što nam je pola momčadi pod virozom. Ako se ne dogodi nešto da se stanje naglo poboljša, u situaciji smo da tražimo od ABA lige odgodu utakmice. Ne možemo ići u Beograd bez pola momčadi. To bi bilo suludo i glupo – kaže Skroče


Novi organizator igre Zadra trebao bi postati 23-godišnji Chaisson Allen iz grada Murfreesboro u američkoj saveznoj državi Tennessee. Prema dostupnim podacima, riječ je o igraču visokom 192 centimetra, koji je pohađao sveučilište Northeastern (37 minuta, 16,7 poena, 6,1 skokova i 3,7 asistencija u posljednjoj godini), dok je u Europi prošle sezone branio boje izraelskog Hapoela Gilboa Galil te turske Pinar Karsiyake.
– Dobili smo prijedlog ugovora, kojega treba prevesti s engleskog i vidjeti je li to ono što smo dogovorili. Ako je to to, onda ćemo potpisati. Neke stvari smo dogovorili usmeno i vjerujemo da će to biti tako i na papiru, te da bi se ovaj transfer mogao realizirati – izvijestio je Branko Skroče.
Zašto je izbor pao baš na Allena?
– Riječ je o mladom i visokom playmakeru, koji je imao dobre statistike na sveučilištu i u prvoj europskoj sezoni. Čim je Karsiyaka otkupila njegov ugovor od izraelske momčadi i platila odštetu, znači da su nešto vidjeli u njemu. Izgleda kao igrač koji ima mnogo energije, a može igrati i na poziciji dva.
Perić u Pioniru?
U prvenstvu Izraela je Allen odigrao sedam utakmica, te bio na prosjecima od 11,7 poena, 3,7 asistencija i 3,6 skokova za 30 minuta, dok je u Balkanskoj ligi ubilježio šest nastupa, na kojima je za 25 minuta prosječno postizao 8,8 poena, uz 3,3 skoka i 1,8 asistencija. Zanimljivo, u Hapoelu mu je suigrač bio Romeo Travis, s kojim će se, izgleda, ponovno susresti na Višnjiku.
– Od njega smo dobili najbolje moguće preporuke – kaže Skroče.
U turskoj ligi je Allen odigrao 12 utakmica, te je za malo više od 17 minuta postizao 6,8 poena, uz 2,7 skokova i dvije asistencije.
– Gledali smo ga na snimkama, a mi imamo Synergy program, gdje je to puno realnije prikazano sa dobrim i lošim stranama, ali mislim da ga je najvažnije vidjeti uživo s momčadi. Netko se savršeno uklopi, netko se ne može uklopiti, tako da dok ga ne vidimo na parketu, nismo sto posto sigurni.
 Može li on biti u sastavu već za petak?
– To nije realno očekivati, ali u današnjem svijetu interneta i brzih komunikacija, moguće je. Naravno, realnije je očekivati da zaigra protiv Crvene zvezde.
A kakva je vjerojatnost da u Pioniru zaigra Hrvoje Perić?
– Ako se danas definitivno dogovorimo s njim, trebao bi biti u momčadi za Partizan. Ako ne bude, onda od toga vjerojatno neće biti ništa.
Pola momčadi bolesno
Danas ističe rok za registraciju igrača, a još nisu riješena dugovanja prema Ivici Radiću, koji je zatražio zaštitu ugovora preko HKS-a.
– U fazi smo rješavanja, ali ima nekih nesporazuma oko obračuna dugovanja. Vjerujem da nam to neće biti zapreka za igranje.
Ipak, zapreka bi mogla biti nešto drugo, na što Zadrani trenutačno ne mogu utjecati.
– Imamo problem što nam je pola momčadi pod virozom. Ako se ne dogodi nešto da se stanje naglo poboljša, u situaciji smo da tražimo od ABA lige odgodu utakmice. Ne možemo ići u Beograd bez pola momčadi. To bi bilo suludo i glupo. Ivanov je već duže virozan, Delaš otkada smo se vratili iz Poreča, a Prostrana i Ramljaka je uhvatilo na dan utakmice sa Surgutom. I Batur je bio polubolestan, a nakon utakmice se Vrbanc požalio da ne može stajati na nogama. On je šesti igrač iz prve momčadi koji nije sposoban za igru i tko zna što nas još čeka. Ako se stanje ne normalizira, pokušat ćemo pod svaku cijenu odgoditi utakmicu, jer nema smisla ići tamo s juniorima. Već tjedan dana ne treniramo normalno, ali što je tu je, to je viša sila – za kraj će Skroče.


Cibona blokirala prijedlog Splita i Zadra




Specifična situacija u Splitu i Zadru, koji su u procesu preoblikovanja u športsko dioničko društvo, potaknula je ova dva kluba da se obrate HKS-u s prijedlogom u kojem se traži odgoda primjene pravilnika o registraciji novih igrača, zbog neplaćenih obveza prema bivšim igračima, dok se ne dovrši proces preoblikovanja, javlja Sportnet. Zbog činjenice da zakon ograničava mogućnost isplate starih dugovanja zbog blokade računa do prijenosa duga s države na Grad Split i Zadar, u HKS-u su prihvatili prijedlog i proslijedili ga Upravnom odboru na verifikaciju. No, samo je predstavnik Cibone bio protiv, uz objašnjenje: I mi smo prošle godine morali isplatiti tog Filipovića i dodatak: Igrajte s juniorima.


Ervinu dvije plaće


Gary Ervin je u Zadru proveo nešto više od mjesec dana, a klub će mu vjerojatno morati isplatiti dvije mjesečne plaće.
– U završnoj smo fazi da se dogovorimo oko raskida ugovora. Njegovi agenti su bili vrlo korektni prema klubu, shvaćajući da u ovom trenutku on ne može dati ono što Zadar od njega očekuje i za što je doveden. Netko kaže da je on igrač kojega treba čekati, ali prvenstvo nam počinje i nemamo vremena za to. Mislim da će to tijekom današnjeg dana biti riješeno – kaže Skroče.
Kakav ćete ugovor potpisati s Allenom?
– Tražit ćemo klauzulu da možemo nakon dva mjeseca raskinuti ugovor, ako ne bismo bili zadovoljni. Na tome inzistiramo, ali nadam se da će on biti pravo pojačanje i da za tim neće biti potrebe. Gledamo ga posljednja tri-četiri dana na svim mogućim snimkama i za onoliko novaca koliko imamo, mislim da dobivamo odličnog igrača.