Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Turistički prihodi rasli 3,5%

Autor: Damir Maričić

25.09.2012. 22:00
Turistički prihodi rasli 3,5%

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



U sedam mjeseci u Hrvatskoj su prijavljeni 3,5 posto viši prihodi u turističkim djelatnostima, što za sad potvrđuje prognoze i projekcije Ministarstva turizma da bi ova turistička godina mogla donijeti tri do pet posto veće prihode od prošlogodišnje.
S takvim bi rastom prihodi prema modelu izračuna koji obavlja Hrvatska narodna banka do kraja godine trebali dosegnuti sedam milijardi eura ili ih nadmašiti. To bi bio najbolji rezultat od početka krize, ne još kao rekordne 2008. kada je prihod procijenjen na 7,5 milijardi eura.
Prihodi su potom padali da bi se lani počeli uvećavati što je nastavljeno ove godine.
Ukupni financijski prihodi u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja u prvih sedam mjeseci 2012. godine iznosili su 12,38 milijardi kuna. To je 418 milijuna kuna ili 3,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, pokazuju podaci Porezne uprave.
Gledajući po kategorijama, najveći prihod ostvaren je u hotelima i sličnim objektima za smještaj, u kojima je zabilježeno 5,38 milijardi kuna ili 8,7 posto više nego prošle godine. U istom su periodu turoperatori ostvarili 17 posto više prihoda, kampovi i prostori za kampiranje 8 posto više prihoda, dok su odmarališta i putničke agencija zabilježile prihode na razini 2011. godine.
Ovo je, naravno, samo – indikator, ali pozitivan. Naime, zbrojem prihoda navedenih tvrtki ni približno se ne dolazi do prihoda od turizma jer se on u Hrvatskoj izračunava umnožavanjem podataka Državnog zavoda za statistiku o registriranim posjetima i noćenjima u komercijalnom sektoru, nadopunjenom podacima MUP-a te anketom o prosječnoj potrošnji gostiju.