Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vodovod kao dodatni izvor

Autor: Z L

25.09.2012. 22:00
Vodovod kao dodatni izvor

Foto: Filip BRALA



U dogovoru s Vodovodom Zadar puštaju se dodatne količine vode prema Biogradu na Moru i Benkovcu. Prema zadnjim informacijama dodatne količine pitke vode se i dalje uzimaju od Vodovoda d.o.o. Zadar, jer postojeći izvori nisu dostatni za opskrbu stanovništva, navodi Ivankov
Nakon završetka ljeta zadarski Vodovod ocijenio je kako je vodoopskrba, unatoč lošim najavama, prošla zadovoljavajuće. Uprava ove gradske tvrtke navela je, u odgovoru županijskoj vijećnici Renati Sabljar-Dračevac, kako su problemi s tzv. visokom zonom Zadra riješeni montiranjem crpke kod vodospreme Pudarica za procrpljivanje prema vodospremi Čubrijan koja opskrbljuje visoku zonu, zatim montiranjem crpke i rekonstruiranjem postojeće crpne stanice Bokanjac, rekonstrukcijom i izgradnjom cjevovoda na Bokanjcu u ulicama Davorina Trstenjaka i Galice, te prespajanjem i rekonstrukcijom cjevovoda u ulicama Jakova Šubića od Cesana i Viktora Vide.
Izgradnjom cjevovoda nizvodno od Zemunika i puštanjem u uporabu rasterećen je magistralni cjevovod Zrmanja-Zadar. Navedenom izgradnjom je poboljšana vodoopskrba naselja Zemunik Donji, Galovac, Debeljak i Dračevac Zadarski.
Dario Ivankov, poročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije, navodi kako Biograd na Moru i Benkovac imaju povećanu potrošnju vode u ljetnim mjesecima u odnosu na ostatak godine, osobito Biograd. Postojeći izvori pitke vode ne mogu zadovoljiti potrebe stanovništva.
– Kao rješenje za nastalu situaciju, krenulo se u bušenje novih bunara na Kakmi, kako bi se preventivno osigurali od nestašice pitke vode. U dogovoru s Vodovodom Zadar puštaju se dodatne količine vode prema Biogradu na Moru i Benkovcu. Prema zadnjim informacijama dodatne količine pitke vode se i dalje uzimaju od Vodovoda d.o.o. Zadar, jer postojeći izvori nisu dostatni za opskrbu stanovništva na navedenim područjima, navodi Ivankov.
Zaključeno je kako će Zadarska županija u svom budućem razdoblju poticati projekte koji se odnose na rješavanje vodoopskrbe kako bi se na najbolji mogući način zadovoljile potrebe stanovništva.