Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Danas je lakše posvetiti se ljubimcu nego čovjeku

25.09.2016. 22:00
Danas je lakše posvetiti se ljubimcu nego čovjeku


O mačkama i dugim fantastičnim stvorenjima, naslov je književne večeri Književne udruge Zapis i Andreje Malta, održane u petak u Gradskoj knjižnici.
– Došla je jesen, hladnije vrijeme i odmah se više čita. Što je veća kiša, knjiga je lakša. Ovim događanjem večeras bi najavili književnu jesen, kazao je ugodno Želimir Periš, pročitavši potom prigodno jednu pjesmu Jasminke Vejmelka. Pročitao je i svoju pjesmu, koja ipak nije o mačkama, već mravima. Mario Padelin pročitao je svoju jedinu pjesmu o mačkama, a jednu pjesmu recitirala je i Mirjana Mrkela.
U Zadru su u petak gostovali Milan Zagorac i Tamara Modrić iz studija TiM iz Rijeke, koji su moderirali susret s Andrejom Malta. Na upit o njenom mišljenju o elektroničkim knjigama, Malta je kazala kako su njoj elektroničke knjige jako dobra stvar, jer se mogu čitati na tabletu, laptopu, mobitelu, uglavnom – prenosive su. Kad je riječ o elektroničkom izdanju nasuprot onog tiskanog, istaknula je kako je kod elektroničkog stvar da, recimo, ne moraš ići u knjižnicu.
– No, ipak, rekla bih ono po starinski, knjiga ima svoj miris, kazala je Malta.
U svojoj novoj knjizi tematizira odnos žene i njene mačke, pa je, kaže, samim time ostala na temi žene. Osvrnula se, na upit moderatora, o sve većem broju ljudi koji imaju kućnog ljubimca i uzroka svojevrsne pomame.
– Živjela sam u četvrti u kojoj je svaki drugi imao psa. Očito je to postalo mondeno, stanje globalne zatupljenosti. Živimo u jednom dobu sveopće ljudske otuđenosti. Očito je lakše posvetiti se kućnom ljubimcu, jer je sretan kadgod ga takneš. Ako muža takneš dok gleda utakmicu, poludit će, kazala je Malta, uz tvrdnju kako nas mačke vole bezuvjetno, dok je netko iz publike uzvratio kako nas mačke ipak samo iskorištavaju.