Upoznajte barem neke od 256 vrsta ptica na Vranskom jezeru

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

U povodu Europskog dana promatranja ptica Park prirode Vransko jezero u subotu, 1. listopada, od 8 sati do 18 sati širom otvara vrata svim ljubiteljima ptica i zainteresiranim posjetiteljima.

- Upoznajte ptice iz blizine. Sve ljubitelje ptica i znatiželjnike pozivamo u Ornitološki rezervat na promatranje ptica. Sudjelovanje na programu kao i ulaz na drvenu poučnu stazu je besplatno za sve posjetitelje, pozvala je Ivana Ribić, stručna suradnica za edukaciju u Javnoj ustanovi Vransko jezero.

Program promatranja ptica u Parku prirode Vransko jezero u suradnji s Udrugom BIOM, nevladinom organizacijom koja se bavi zaštitom prirode, posebno ptica, održat će se u tri termina: s početkom u 8, 12 i 14 sati. U prvoj grupi od 8 sati bit će najviše školske djece, naročito iz Vodica, navodi Ribić.

- Život se ovdje bučno glasa i to u zvuku ptica. Posebno je značajan Ornitološki rezervat u sjeverozapadnom dijelu Parka. Tu obitava čak 256 vrsta ptica, a samo u doba gniježđenja čak 102 različite vrste ptica koriste rezervat. Zimi se od oštrih sjevernih hladnoća skrije oko 80 vrsta zimovalica, ističe Ribić.

Ljubitelji ptica ovo mjesto upisuju u mapu nezaboravnih iskustava. Ovdje se iz skrovišta može promatrati njihov život, gniježđenje i briga za mlade.

Zbog očuvanosti velike površine tršćaka i ugroženih vlažnih staništa, Vransko jezero je ornitološki raj. Uvršteno je u listu važnih ornitoloških područja u Europi te na Ramsarski popis močvarnih staništa od međunarodne važnosti.

Cilj dana Europskih promatranja ptica EuroBirdwatch 2016. je podići svijest o fenomenu seobe ptica i razumijevanje njihovih potreba tijekom gniježđenja, putovanja i zimovališta u Sredozemlju i Africi, naglasila je Ribić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno