Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Darovali odjeću za bebe i već spremaju novu akciju

27.09.2018. 08:30
Darovali odjeću za bebe i već spremaju novu akciju


Brojni dobročinitelji okupljeni u grupi Srce zadarsko, donirali su jučer zadarsko Rodilište velikom količinom odjeće za novorođenčad. U nekoliko velikih vreća našla se tako velika količina bodija, tutica, čarapica, kapica te pelena za novorođenčad kako bi im prvi dani provedeni u bolnici bili što ugodniji.
– Grupa Srce zadarsko osnovana je u veljači ove godine za željom da pomaže ljudima u potrebi te da omogući lakšu komunikaciju između onih koji trebaju pomoć i onih koji žele pomoći. Jako smo zadovoljni ovo akcijom u kojoj je sakupljena velika količina stvari iako je sudjelovalo samo 30-ak ljudi, rekla je Marjana Ikić, jedna od pokretačica grupe, te uz Natali Milin i administratorica.
Uz njih su u bolnici bili još i Sanja Karamarko, Jadranka Stojanov te Goran Kovačević, svi redom vrlo aktivni članovi grupe koji sudjeluju u brojnim akcijama.
– Stalno organiziramo razne akcije te se prvo međusobno dogovaramo kome ćemo pomagati. Prije sakupljanja robice za Rodilište imali smo akciju za pomoć maloj Eni Škoda, pa smo mislili sakupljati novac za malenog Leona, ali kako je on na žalost, preminuo, odlučili smo organizirati novu akciju za bolnicu, prikupljat ćemo novac za kupovinu aparata za grijanje otopina pri operativnim zahvatima, rekla je Marjana Ikić.
Predstavnice Rodilišta zahvalile su na donaciji te istaknule kako im je odjeća za novorođenčad uvijek dobrodošla donacija. Naime, ta se odjeća pere na vrlo visokim temperaturama te se vrlo brzo potroši. Osim toga, dodale su, kako je potrebno voditi računa da odjeća bude od pamuka kako bi se mogla dobro prokuhati te da budu najmanji brojevi.
Predstavnici grupe su istaknuli kako prije nego počnu prikupljati novac za nekoga dobro provjere treba li tim ljudima zaista pomoć, kako ne bi došlo do neke prijevare.
Kažu kako novac uglavnom sakupljaju u raznim akcijama ispred crkvi, u čemu im pomažu i svećenici koji pozovu članove župe da se odazovu akciji. Uz akcije prikupljanja novca grupa sudjeluje i u raznim akcijama u kojima djecu s poteškoćama u razvoju vode na izlete, a u čemu im pomaže turistička agencija More, koja im daje besplatni autoprijevoz dok tvrtka Majos besplatno prevozi namještaj ili prikupljene stvari.
– Sljedeća akcija koju spremaju je prikupljanje novca za kupovinu opreme odnosno aparata za zagrijavanje otopina prilikom operativnih zahvata. Naime, ovaj aparat omogućuje da temperatura otopina bude na određenoj temperaturi i ne postoji mogućnost pogreške, primjerice, kod tekućine za ispiranje trbušne šupljine. Cijena ovog aparata je 25.000 kuna, pojasnila je Ana Šalov, glavna sestra ginekologije.
Istaknula je kako se i svi ostali građani mogu priključiti donacijama u kupovini ovoga vrijednoga aparata uplatom na račun Opće bolnice Zadar, Bože Petričića 5, HR5924020061100879223, HR00, poziv na broj  663230-14000-61035, SWIFT ESBCHR22.
Članovi grupe su rekli kako se nadaju da će uspjeti brzo prikupiti novac.


Besplatni tečaj gitare
Osim raznih donacija grupa Srce zadarsko pomaže i djeci koja bi htjela naučiti svirati gitaru. Naime, Goran Kovačević, nekadašnji član zadarskog benda Zločesti reaktor, nudi besplatne tečajeve sviranja gitare.
– Zahvaljujući velikodušnim ljudima imamo pet gitara koje mogu koristiti djeca koja žele ići na tečaj sviranja gitare. Prilikom upisa na tečaj prednost imaju djeca od 10 do 15 godina, te ona slabijeg imovinskog stanja. Tečaj gitare traje dva mjeseca nakon čega djeca vraćaju gitare i skripte kako bi ih mogli koristiti drugi polaznici, pojasnio je voditelj tečaja Goran Kovačević. Istaknuo je kako je na ideju došao preko Marjane Ikić jer je nekako želio pomoći drugima te se dosjetio kako bi mogao davati besplatnu poduku gitare i time uljepšati nekome život.