Nakon tri dana i tri noći po bespućima Zadarske županije slavili Francuzi

Slika korisnika valentinam
Završena prva pustolovna utrka Adventure Race Croatia na području Zadarske županije
Naporna utrka trajala je gotovo tri noći i dva dana uz izmjenjivanje neprekidnog trčanja, orijentacije, vožnje bicikla, veslanja u kajaku po moru i rijekama, penjanja i spuštanja po užetu, pa čak i špiljarenja
Denis PEROŠ
Naporna utrka trajala je gotovo tri noći i dva dana

Prva i najveća pustolovna utrka u Hrvatskoj pod nazivom Adventure Race Croatia održana je od 19. do 22. rujna ove godine na području Zadarske županije po zahtjevnoj i atraktivnoj stazi. Pobjednici su bili Francuzi Sam Hubert, Clement Eldin, Stephanie Bianchi i Julien David Barranger, članovi proslavljenog tima Ertips, a oni su utrku završili nakon 56 sati i 6 minuta prošavši više od 350 kilometara. Status favorita potvrdili su doveslavši do cilja koji je bio u Petrčanima, a stigli su na odredište gotovo pet sati prije drugoplasiranog tima Intersport Slovenia AR Team iz nama susjedne zemlje.

Kako je već najavljeno utrka je startala u četvrtak, 19. rujna u 20 sati na središnjem Višeslavovom trgu u Ninu, odakle je 20 mješovitih četveročlanih timova iz deset europskih zemalja i Australije srčano krenulo na 350 kilometar dugu pustolovnu avanturu kroz predivna, ali istovremeno tehnički vrlo zahtjevna priobalna, morska i krška bespuća Zadarske županije.

Jedina u Europi

Naporna utrka trajala je gotovo tri noći i dva dana uz izmjenjivanje neprekidnog trčanja, orijentacije, vožnje bicikla, veslanja u kajaku po moru i rijekama, penjanja i spuštanja po užetu, pa čak i špiljarenja, nakon čega su članovi francuskog tima stigli na cilj umorni, ali izuzetno sretni.

- Samo smo željeli završiti utrku u svom tempu, brinući se o svim članovima tima, sa što lakšim tranzicijama i dovoljno odmora, rekao je na cilju Sam Hubert.

Drugo mjesto osvojii su Slovenci Tomaž Cankar, Klemen Udovič i Tilen Potočnik, a četvrta članica njihova tima Intersport, Paula Vrdoljak, srebrnu medalju je donijela u svoju rodnu Hrvatsku.

Veliko iznenađenje utrke bio je sjajan nastup mladog slovenskog tima Pustolovec Rajd 2, čiji su članovi Barbara Jolič, Jure Zmrzlikar, Franci Soklič i Jure Čebašek osvojili treće mjesto.

U pustolovnoj utrci je sudjelovala i jedna ekipa iz Hrvatske pod nazivom Space Goats Ciklus Team koja je završila utrku na 16. mjestu.

- Pustolovna utrka ARC 2018 dio je kalendara svjetske serije pustolovnih utrka Adventure Race World Series kao jedna od samo četiri demo utrke ove godine i jedina takva u Europi. Prvo izdanje utrke u potpunosti je ostvarilo, pa čak i nadmašilo očekivanja, kako organizatora, tako i natjecatelja, rekao je Daniel Lacko, marketinški menadžer utrke. Službeni sudac utrke, Danac Lars Bukkehave bio je vrlo zadovoljan organizacijom, te predviđa utrci sjajnu budućnost:

Zahtjevan teren

- Odradili ste odličan posao, na iznimno zahtjevnom terenu. Trkačke dionice su sigurno najteže od svih europskih utrka, s maštovito i znalački osmišljenom rutom i kontrolnim točkama. Ova utrka zaista predstavlja Hrvatsku u najboljem svjetlu, imate se čime ponositi.

Turistička zajednica Zadarske županija je sa šest lokalnih turističkih zajednica iz Zadra, Nina, Paga, Starigrada, Pakoštana i Dugog otoka za ARC utrku potpisala petogodišnji ugovor, a od utrke se očekuju veliki promidžbeni učinci te privlačenje ljubitelja prirode i aktivnog odmora. Adventure Race Croatia prepoznata je od strane Hrvatske turističke zajednice kroz projekt Sportska Hrvatska osiguravši podršku u organizacijskoj i medijskoj distribuciji, pa će se gotovo jednosatna reportaža o ARC- u prikazivati u sto zemalja svijeta. Naš proslavljeni vaterpolist Dubravko Šimenc, ujedno i voditelj projekta Sportska Hrvatska te kao izaslanik glavnog ureda HTZ-a na proglašenju se obratio pobjednicima.

- Kao bivšem sportašu iznimno mi je drago vidjeti nove generacije sportaša koji u Hrvatskoj organiziraju vrhunske međunarodne sportske događaje, kao što je ova utrka. Nadam se da ćemo vas sve vidjeti opet, a pozivam vas da Hrvatsku pohvaliti i vašim prijateljima, rekao je Šimenc.

Pustolovina

O utrci je oduševljeno progovorio Alberto Roca, bivši svjetski prvak i član četvrtoplasiranog katalonskog tima Travelindonesia Asia:

- Ako se nešto zove pustolovna utrka, onda to mora biti i prava pustolovina, a Adventure Race Croatia to svakako jest.

- Velika je želja i nada organizatorskog tima ARC 2018 da utrka u narednim godinama postane punopravna postaja svjetske serije, pa čak i domaćin svjetskog prvenstva u pustolovnim utrkama što bi bila prava sreća za Hrvatsku, zaključio je Igor Dorotić sportski direktor Adventure Race Croatia. (ZL)

Rezultati

1. Ertips (FRA) 56:06

2. Intersport Slovenia AR Team (SLO) 61:00

3. Pustolovec Rajd II (SLO) 62:10

4. Travelindonesia.Asia AR Team (ESP)

5. Kolmarden Adventures (SWE)

6. Les Jeux de Mots Laids/Ligeraid (FRA)

7. Gymcity (POL)

8. Adventure Valley Team (SL

9. On-Sight Navigatoria (POL)

10. Coastzone Racing (DEN)

11. Baragnas (FRA)

12. Powerbar Swiss Explorers (CH)

13. Lozere Sport Nature # 95 (FRA)

14. Polaris Rajd (SLO)

15. Team Belgium (BEL)

16. Space Goats Ciklus Team (CRO)

17. Peak Aventure Ninjas (AUS)

18. LAT 63 North (NOR)

19. Baragnas Raid Team 2 (FRA)

20. Afterwork Athletes (UK)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno