Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nakon tri dana i tri noći po bespućima Zadarske županije slavili Francuzi

26.09.2018. 13:44
Nakon tri dana i tri noći po bespućima Zadarske županije slavili Francuzi


Prva i najveća pustolovna utrka u Hrvatskoj pod nazivom Adventure Race Croatia održana je od 19. do 22. rujna ove godine na području Zadarske županije po zahtjevnoj i atraktivnoj stazi. Pobjednici su bili Francuzi Sam Hubert, Clement Eldin, Stephanie Bianchi i Julien David Barranger, članovi proslavljenog tima Ertips, a oni su utrku završili nakon 56 sati i 6 minuta prošavši više od 350 kilometara. Status favorita potvrdili su doveslavši do cilja koji je bio u Petrčanima, a stigli su na odredište gotovo pet sati prije drugoplasiranog tima Intersport Slovenia AR Team iz nama susjedne zemlje.
Kako je već najavljeno utrka je startala u četvrtak, 19. rujna u 20 sati na središnjem Višeslavovom trgu u Ninu, odakle je 20 mješovitih četveročlanih timova iz deset europskih zemalja i Australije srčano krenulo na 350 kilometar dugu pustolovnu avanturu kroz predivna, ali istovremeno tehnički vrlo zahtjevna priobalna, morska i krška bespuća Zadarske županije.


Jedina u Europi
Naporna utrka trajala je gotovo tri noći i dva dana uz izmjenjivanje neprekidnog trčanja, orijentacije, vožnje bicikla, veslanja u kajaku po moru i rijekama, penjanja i spuštanja po užetu, pa čak i špiljarenja, nakon čega su članovi francuskog tima stigli na cilj umorni, ali izuzetno sretni.
– Samo smo željeli završiti utrku u svom tempu, brinući se o svim članovima tima, sa što lakšim tranzicijama i dovoljno odmora, rekao je na cilju Sam Hubert.
Drugo mjesto osvojii su Slovenci Tomaž Cankar, Klemen Udovič i Tilen Potočnik, a četvrta članica njihova tima Intersport, Paula Vrdoljak, srebrnu medalju je donijela u svoju rodnu Hrvatsku.
Veliko iznenađenje utrke bio je sjajan nastup mladog slovenskog tima Pustolovec Rajd 2, čiji su članovi Barbara Jolič, Jure Zmrzlikar, Franci Soklič i Jure Čebašek osvojili treće mjesto.
U pustolovnoj utrci je sudjelovala i jedna ekipa iz Hrvatske pod nazivom Space Goats Ciklus Team koja je završila utrku na 16. mjestu.
– Pustolovna utrka ARC 2018 dio je kalendara svjetske serije pustolovnih utrka Adventure Race World Series kao jedna od samo četiri demo utrke ove godine i jedina takva u Europi. Prvo izdanje utrke u potpunosti je ostvarilo, pa čak i nadmašilo očekivanja, kako organizatora, tako i natjecatelja, rekao je Daniel Lacko, marketinški menadžer utrke. Službeni sudac utrke, Danac Lars Bukkehave bio je vrlo zadovoljan organizacijom, te predviđa utrci sjajnu budućnost:


Zahtjevan teren
– Odradili ste odličan posao, na iznimno zahtjevnom terenu. Trkačke dionice su sigurno najteže od svih europskih utrka, s maštovito i znalački osmišljenom rutom i kontrolnim točkama. Ova utrka zaista predstavlja Hrvatsku u najboljem svjetlu, imate se čime ponositi.
Turistička zajednica Zadarske županija je sa šest lokalnih turističkih zajednica iz Zadra, Nina, Paga, Starigrada, Pakoštana i Dugog otoka za ARC utrku potpisala petogodišnji ugovor, a od utrke se očekuju veliki promidžbeni učinci te privlačenje ljubitelja prirode i aktivnog odmora. Adventure Race Croatia prepoznata je od strane Hrvatske turističke zajednice kroz projekt Sportska Hrvatska osiguravši podršku u organizacijskoj i medijskoj distribuciji, pa će se gotovo jednosatna reportaža o ARC- u prikazivati u sto zemalja svijeta. Naš proslavljeni vaterpolist Dubravko Šimenc, ujedno i voditelj projekta Sportska Hrvatska te kao izaslanik glavnog ureda HTZ-a na proglašenju se obratio pobjednicima.
– Kao bivšem sportašu iznimno mi je drago vidjeti nove generacije sportaša koji u Hrvatskoj organiziraju vrhunske međunarodne sportske događaje, kao što je ova utrka. Nadam se da ćemo vas sve vidjeti opet, a pozivam vas da Hrvatsku pohvaliti i vašim prijateljima, rekao je Šimenc.




Pustolovina
O utrci je oduševljeno progovorio Alberto Roca, bivši svjetski prvak i član četvrtoplasiranog katalonskog tima Travelindonesia Asia:
– Ako se nešto zove pustolovna utrka, onda to mora biti i prava pustolovina, a Adventure Race Croatia to svakako jest.
– Velika je želja i nada organizatorskog tima ARC 2018 da utrka u narednim godinama postane punopravna postaja svjetske serije, pa čak i domaćin svjetskog prvenstva u pustolovnim utrkama što bi bila prava sreća za Hrvatsku, zaključio je Igor Dorotić sportski direktor Adventure Race Croatia. (ZL)


Rezultati
1. Ertips (FRA) 56:06
2. Intersport Slovenia AR Team (SLO) 61:00
3. Pustolovec Rajd II (SLO) 62:10
4. Travelindonesia.Asia AR Team (ESP)
5. Kolmarden Adventures (SWE)
6. Les Jeux de Mots Laids/Ligeraid (FRA)
7. Gymcity (POL)
8. Adventure Valley Team (SL
9. On-Sight Navigatoria (POL)
10. Coastzone Racing (DEN)
11. Baragnas (FRA)
12. Powerbar Swiss Explorers (CH)
13. Lozere Sport Nature # 95 (FRA)
14. Polaris Rajd (SLO)
15. Team Belgium (BEL)
16. Space Goats Ciklus Team (CRO)
17. Peak Aventure Ninjas (AUS)
18. LAT 63 North (NOR)
19. Baragnas Raid Team 2 (FRA)
20. Afterwork Athletes (UK)