Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Problematika ovisnosti “utopila” bi se u ogromnom sustavu zdravstva

27.09.2018. 08:00
Problematika  ovisnosti  “utopila” bi se  u ogromnom  sustavu  zdravstva


Nakon što je Vlada odlučila ukinuti državni Ured za suzbijanje zlouporabe droga i pripojiti ga Ministarstvu zdravstva, predstavnici  organizacija civilnog društva koji se bave problematikom ovisnosti uputili su Vladi RH apel za opstankom ovog ureda.
Među 28 udruga koje se protive ukidanju državnog Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, smatrajući ga štetnim za rad civilnih udruga vezanih uz probleme ovisničke populacije, je i terapijska zajednica Mondo  Nuovo. Ova terapijska zajednica, koja djeluje od davne 1979. godine, kada je osnovana u Italiji gdje joj je i upravno sjedište, ima svoj centar "Sv.  Ante Padovanski" u Nuniću, koji je otvoren u suradnji s Caritasom Zadarske nadbiskupije i u koji na oporavak dolaze ovisnici iz Zadarske  županije, ali i ostalih dijelova Hrvatske. Voditeljica terapijske zajednice  Mondo Nuovo i članica Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga  Vlade RH kao predstavnica organizacija civilnog društva Ivana Buterin  Gluić ističe kako odluka o ukidanju Ureda nikako nije dobra, kao i ideja o  njegovu pripajanju Ministarstvu zdravstva.


Zašto je Ured važan?
– Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH je sastavljen od dvanaestak djelatnika koji svoj posao obavljaju stručno i operativno i koji su  organizacijama civilnog društva uvijek na raspolaganju. Također, svi natječaji koji su provođeni od strane Ureda uvijek su najbrže rješavani, ističe Ivana Buterin Gluić važnost ovog Ureda koji je, dodaje, uvijek nastojao okupljati sve one koje rade na području suzbijanja zlouporabe droga,  te je povezivao državne institucije zdravsta, socijale, pravosuđa, kao i policiju s organizacijama civilnog društva na svim pitanjima vezanima uz  problematiku ovisnosti. Ured je, doznajemo dalje, provodio i istraživanja  i prikupljao podatke o svim projektima i programima koji se provode na  području suzbijanja zlouporabe droga, održavao brojne edukacije i seminare i sl. Ured je 2007. pokrenuo i Projekt resocijalizacije koji omogućava prekvalifikaciju ili završetak srednjoškolskog obrazovanaja za  ovisnike koji su završili program rehabilitacije u terapijskoj zajednici, za  ovisnike koji su izašli iz zatvora ili za ovisnike koji su stabilni na supstitucijskoj terapiji. Ovakav projekt ne postoji u mnogim razvijenim zemljama EU kao što su Italija, Njemačka, Austrija i dr., doznajemo dalje o brojnim zadaćama koje je ovaj Ured provodio na zadovoljstvo udruga, zbog  čega se one protive njegovu zatvaranju.


Ovisnost nije isključivo zdravstveni problem
– Smatramo da je pogrešna odluka o pripajanju Ureda Ministarstvu  zdravstva jer zdravstvo je samo po sebi jedan ogroman sustav koji ima  svoje brojne probleme kojima smo svakodnevno svjedoci, te bi se cijela  problematika ovisnosti "utopila" u tom ogromnom sustavu, naglašava  voditeljica terapijske zajednice Mondo Nuovo, te ističe kako se pripajanjem Ureda zdravstvu javnosti neposredno šalje poruka kako je ovisništvo isključivo zdravstveni problem što nije jer ovisnost je problem i  obitelji, škole, društvene zajednice, radne okoline i uopće cjelokupnog  društva, te se ne može tretirati isključivo kao zdravstveni problem. 
– Proračun Ureda za suzbijanje zlouporabe droga iznosi 4.500.000 kuna, što znači da se radi o malom proračunu gdje veći dio ide na plaće  djelatnika, režije i tekuće troškove Ureda (prema našim saznanjima, djelatnici Ureda neće dobiti otkaz nego bi trebali nastaviti raditi u okviru  Ministarstva zdravstva). Jedan dio proračuna odnosi se na natječaj koji je  raspisivan za projekte udruga, a taj dio će sada također prijeći u natječaje Ministarstva zdravstva, pa se postavlja pravo pitanje gdje su tu  uštede, kaže dalje Ivana Buterin Gluić, koja je kao članica Povjerenstva za  suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH sudjelovala na posljednjoj sjednici Povjerenstva, održanoj 6. srpnja 2018., na kojoj je usvojen nacrt nove  Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti 2018.-2025. i nacrt Nacionalnog akcijskog plana djelovanja na području ovisnosti 2018.- 2021. U njemu su prvi put uključene sve ovisnosti, ne samo o drogama,  već i o alkoholu, kocki, klađenju, internetu, što je, dodaje Buterin Gluić,  veliki korak unaprijed kojim se konačno objedinjuju sve ovisnosti u Hrvatskoj, tim više što je među populacijom o navedenim ovisnostima sve  više djece i mladih.




Zadarska udruga podržala inicijativu
– Radnu skupinu koja je radila na novoj Nacionalnoj strategiji i novom  Akcijskom planu operativno je vodio Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH i u samoj Nacionalnoj strategiji i Akcijskom planu naveden  kao nositelj brojnih aktivnosti. Zbog odluke o ukidanju Ureda za suzbijanje zlouporabe droga stopirana je i nova Nacionalna strategija i Akcijski  plan, tj. nisu išli u daljnju proceduru, na Vladu, pa na javno savjetovanje  i poslije na usvajanje u Sabor, tako da mi koji radimo u području ovisnosti trenutno nemamo strateški dokument po kojem trebamo raditi s obzirom da je stara Nacionalna strategija vrijedila do 31. prosinca 2017., a  mi još nemamo usvojenu novu Nacionalnu strategiju, zaključuje Ivana  Buterin Gluić. Inicijativu 28 udruga protiv ukidanja vladinog Ureda za  suzbijanje zlouporabe droga potpisom je podržala i zadarska Udruga  apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat.


Peticija upućena premijeru  Plenkoviću
Peticiju za opstanak Ureda za suzbijanje zlouporabe ovisnosti potpisale su i uputile hrvatskom premijeru Andreju Plankoviću i predsjednici saborskog Odbora za  zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja Linić, sljedeće udruge: Humanitarna organizacija Zajednica Susret, Comunita Mondo Nuovo, Udruga Ne-ovisnost, Zajednica  Papa Ivan 23, Udruga Moji Dani, Udruga Petplus, Udruga Vida Rijeka, Udruga Stijena, Liga za prevenciju ovisnosti Split, Udruga za kreativni socijalni rad, Udruga  Roma Zagreb i Zagrebačke županije, Udruga SVIMA, Udruga Jedni Za Druge, Udruga Institut Pula, Udruga Terra, Udruga Sirius, Udruga Help, Udruga MoSt, Udruga  Porat, Udruga Anst 1700, Udruga Carpe Diem, Udruga Mentor, Udruga San Patrignano, Udruga Reto Centar-Prijatelji Nade Split, Udruga za promicanje kvalitete  života i održavanje mentalnog zdravlja "Pozitiva", Udruga Pragma, Udruga roditelja  Zajednica Susret i Zajednica Klubova liječenih alkoholičara Brodsko-posavske županije. Potpisnicima se podrškom priključuju i renomirani stručnjaci koji rade s ovisničkom populacijom: prof. dr. Zoran Zoričić, spec.psihijatar, voditelj Referentnog  centra za ovisnosti o drogama, Bernardica Juretić Rožman, predstojnica Vladinog  ureda za droge od 2003. do 2008. i utemeljiteljica prve terapijske zajednice za odvikavanje od ovisnosti Zajednica Susret, dr. Siniša Zovko, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti Hrvatskog Crvenog križa, Anica Leburić, ugledna sociologinja, dr. Danijela Štimac iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te brojni drugi.