Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

29. SABATINA Slabija berba, bolja kvaliteta grožđa i vina

26.09.2019. 12:03
29. SABATINA Slabija berba, bolja kvaliteta grožđa i vina


Ove godine se organizira 29. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2019. što ju čini najstarijim susretom vinogradara i vinara na ovim područjima. Održat će se od 7. do 11. studenog u hotelu Medena kod Trogira. Govorit će se o kulturi pijenja vina, točenja vina, arhivskim vinima…, rekao je Lordan Ljubenkov predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije na jučerašnjoj konferenciji za novinare koja se održala u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića. Uz njega su na konferenciji bili i Jelena Gulan, ravnateljica Škole Stanka Ožanića.


O zaboravljenim vinima
Nakon uvodnih riječi Lordan Ljubenkov govorio je o aktualnostima u prometu vina u Hrvatskoj, Želimir Bašić predstavio je rezultate berbe grožđa 2019. u Dalmaciji, dok je Gordana Dragun, ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede govorila o štetama u zadarskim vinogradima – osvrt na berbu 2019.. Božo Novaković iz HRUVIG održao je zanimljivo predavanje o zaboravljenim vinima Zadarske županije – potencijal u budućnosti.
– U Hrvatskoj se godišnje konzumira oko milijun hl vina, što je u prosjeku 22 litre po glavi. Također, godišnji promet vina je 750 do 800.000 hl vina, dok je iz uvoza 250-300.000 hl. Imamo šest puta veći uvoz od izvoza, ali svake godine bilježimo rast izvoza. Imamo 100 vinarija s kapacitetom od 1.00 hl, od čega 20 posto vinarija proizvodi 80 posto prometa, istaknuo je Ljubenkov neke zanimljive podatake godišnje proizvodnje vina. Istaknuo je kako je potreban spoj turizma i vinogradarstva kako bi se povećala potrošnja, dok je trsja svake godine sve manje.


Potrebna sinergija vina, hrane i turizma
Želimir Bašić istaknuo je kako je prošlogodišnja berba u Dalmaciji bila rekordna dok ove godine kasni te će biti manje grožđa i to od 30 do 50 posto, ali će kvaliteta biti puno bolja.
Slično je i na zadarskom području gdje bi ove godine moglo biti do 7.000 tona grožđa, odnosno 30-40 posto manje u odnosu na lani.
– Ovogodišnja berba bila je zahtjevna, složena i nepredvidiva te ispodprosječna zbog vremenskih nepogoda. Polovinom svibnja imali smo tako orkansku buru koja je podigla morsku sol i tako uništila mladice i lišće te nanijela katastrofalne štete vinogradima i vinogradarima na području Kolana, Paga, Ražanca, Posedarja, Novigrada, pa sve do Zatona. Mnogi vinogradari pretrpjeli su štete od 40 do 90 posto. Osim bure, ove godine mnoge je iznenadila tuča koja je dodatno uništila vinograde, istaknula je Gordana Dragun.
Božo Novaković predstavio je nekoliko zaboravljenih autohtonih sorti te istaknuo potrebu sinergije vina, hrane i turizma, kao i potrebu obnavljanja autohtonih sorti koje su se posljednjih godina počele obnavljati.
 




"Novim znanjima za zdravije sutra"
– Naša škola dobila je Erasmus+ projekt koji smo nazvali "Novim znanjima za zdravije sutra (New knowledge for a healthy tomorrow)" kroz koji smo ostvarili 69.000 eura. Trajanje projekta je 12 mjeseci, a zahvaljujući njemu će 19 učenika ići u Portugal u Bragu i boraviti tamo 20 dana, dok će 10 profesora ići na sedam dana. Posebnost ove godine je da ide i jedno dijete s poteškoćama u razvoju s kojim ide i osobni asistent, najavila je zanimljivosti novog projekta Jelena Gulan, ravanateljica "Ožanića". Istaknula je kako je težište projekta na razvoju poduzetništva kod djece, usvajanju novih kompetencija, jačanju jezičnih kapaciteta te usvajanju novih iskustava i znanja. Dodala je kako je učenicima sve plaćeno, uključujući i džeparac, tako da će učenici zasigurno uživati u ovom projektu.