Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

»IGNORIRAT ĆEMO GA« Zelić: Plenkoviću smo obećali da više nećemo nasjedati na Pupovčeve provokacije

26.09.2019. 12:13
»IGNORIRAT ĆEMO GA« Zelić: Plenkoviću smo obećali da više nećemo nasjedati na Pupovčeve provokacije


Predsjednici podružnica HDZ-ove Zajednice branitelja »Gojko Šušak« sastali su sa sa šefom stranke Andrejem Plenkovićem kako bi, između ostalog, dogovorili reakcije na izjave predsjednika SDSS-a, Milorada Pupovca. A glavni je zaključak sastanka da reakcija zapravo ne bi trebalo biti, saznajemo u razgovoru s predsjednikom zadarske podružnice Zajednice branitelja »Gojko Šušak«, Tomislavom Zelićem.


Glupo je spustiti se na njihov nivo
Naime, Plenković je u ponedjeljak okupio čelnike podružnica Zajednice branitelja kako bi ih uputio u postupanje oko Pupovčevih izjava. Neki su izvori iz HDZ-a već prenijeli kako je Plenković na ovom sastanku branitelje čak upozorio kako ne isključuje mogućnost pada Vlade ukoliko dođe do raspada koalicije HDZ-a i SDSS-a te da bi do parlamentarnih izbora moglo doći i prije Nove godine. Šef HDZ-a stoga je ovim sastankom htio smiriti branitelje pojašnjavajući im da razumije njihove reakcije na istupe Milorada Pupovca, ali da ipak s njim ne treba ići u polemiku. Večernji list čak je objavio izjavu HDZ-ovca koji je nazočio sastanku, a koji je medijima prenio:
– Svima je nama jasno da Milorad Pupovac živi od provokacije i optužbi da je u Hrvatskoj na djelu ustašizacija, ali budemo li se hvatali za svaku njegovu tako bačenu udicu, nastat će potpuni krš i lom koji bi možda mogao završiti i padom Vlade. U tom su smjeru i Plenković i Jandroković objašnjavali pozicije zašto bi Pupovca, drugim riječima, trebalo ignorirati. Premda se svi slažemo da su njegove izjave potpuno nevjerojatne i da on provocira i pretjeruje, prenose mediji.
Čelnika zadarske organizacije Zajednice branitelja, Tomislava Zelića, stoga smo pitali je li Pupovac doista bio tema sastanka te je li dogovoreno smirivanje tenzija do kojih je dosad među braniteljskom populacijom svakodnevno dolazilo nakon njegovih istupa. Zelić, pak, potvrđuje da se o predsjedniku SDSS-a razgovaralo te donijelo i zaključak da ga treba ignorirati.
– Na sastanku smo zaključili da je Pupovčeva retorika iritantna i neprikladna, ali da se ne smijemo nalijepiti na nju jer je to zapravo i cilj njegovih izjava. Njegovi istupi nalik su onima srpskih političara, pa je najpametnije ne loviti se na njihove provokacije jer smo mi daleko ispred Srbije, što priznaju i sami. Upravo bi zato bila glupost spustiti se na njihov nivo, pogotovo na nivo Pupovčevih izjava, kaže Zelić nakon povratka sa sastanka u Zagrebu.
Na pitanje znači li to da su sa šefom stranke dogovorili kako neće biti ni prosvjeda, koje neke udruge već najavljuju ovih dana, odgovara:
– Ne, mi nismo za prosvjed jer ga smatramo nepotrebnim. Zašto ići na ruku nekome tko svojim izjavama zapravo izaziva te prosvjede. A hoće li braniteljske udruge prosvjedovati, to ne znamo, pojašnjava čelnik zadarske podružnice Zajednice branitelja HDZ-a.
Udruga koja je spominjala prosvjede HVIDR-a je Josipa Đakića, no njoj bi se prema nekim najavama pridružile još neke. No, s obzirom da je Đakić član HDZ-a, nakon ovog sastanka jasno je da bi prosvjedima ili sličnim akcijama samo naštetio stranci. S druge strane, dio članova ove udruge zaziva prosvjede, pa Đakić zadnjih dana balansira između svoje stranke i udruge. Situaciju pak pokušava smiriti i ministar branitelja, Tomo Medved, koji je također bio na sastanku, kaže nam Zelić. Ministar je nakon sastanka poručio da su jasno osudili neodgovorne izjave Milorada Pupovca i tako dali do znanja da su neprihvatljive, posebno ako se govori u kontekstu mogućih povijesnih ili revizionističkih odnosa: »Dakle, vrlo jasno su svi na sastanku osudili svaki oblik iznošenja neistine, odnosno eventualnih krivih konotacija protiv interesa Republike Hrvatske«, kazao je Medved.
Prosvjed je spominjao i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, međutim zadnjih dana izjavljuje kako to nije jedini put da se dođe do rezultata.


Plaše se raspada koalicije sa SDSS-om
Ostaje vidjeti hoće li do prosvjeda na kraju doći te koje će ih braniteljske udruge u tom slučaju podržati. Nakon jasnih uputa šefa stranke, HDZ-ovi članovi ne bi im se trebali odazvati jer, kako im je obrazloženo na sastanku, sve takve akcije mogle bi dovesti do krize Vlade. A to je upravo ono što dio političkih grupacija u Hrvatskoj, naravno i Srbija, itekako čekaju.
Raspadne li se koalicija sa SDSS-om, prijete im prijevremni parlamentarni izbori, stoga nije čudno da je Plenković sve čelnike braniteljskih podružnica pozvao na ovaj sastanak u Zagreb.
Bit će stoga zanimljivo pratiti, ukoliko na kraju dođe do prosvjeda, kako će se ponašati njegovi članovi, s obzirom da su mnogi učlanjeni u udruge Domovinskog rata koje pak od njih očekuju prije svega rad na dobrobiti branitelja, a na političara.