Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zbratimili se Prečani i Slovaci

26.09.2019. 08:17
Zbratimili se Prečani i Slovaci


Nakon svete mise u Crkvi Gospe od Ružarija, otvorenja rive u Lukoranu, nerazvrstane ceste Put uvale Suha i županijske ceste Put Jankove u Ugljanu, svečanom sjednicom Općinskog vijeća i prigodnim kulturno-umjetničkim programom, obilježen je jučer Dan općine Preko i blagdan nebeskog zaštitnika njezinih mještana sv. Mihovila. Otvorivši sjednicu predsjednica Vijeća Ingrid Melada pozdravila je sve nazočne naglasivši da je ovo treća godina zaredom kako Općina Preko na ovakav način obilježava svoj dan, a specijalni gosti proslave bili su predstavnici slovačke općine Devinska Nova Ves s kojom je načelnik Jure Brižić jučer ujutro potpisao Sporazum o suradnji i prijateljstvu.


Bratimljenjem okrunili suradnju
Suradnja Prečana sa slovačkim prijateljima započela je prije oko godinu dana na polju vatrogastva, a sada je načelnik Devinske Nove Vesi Darius Krajčir poručio kako se suradnja ovim bratimljenjem širi i na područja kulture, sporta, turizma i drugih gospodarskih grana.
Od uzvanika na svečanosti, nazočnima su se obratili izaslanik predsjednika Vlade, župan Božidar Longin i »osvjedočeni prijatelj« i »gotovo pa mještanin općine Preko« – kako su ga predstavili – Božidar Kalmeta, bivši ministar i aktualni predsjednik ŽO HDZ-a.


Potiču mlade za ostanak na otoku
Nakon kratkog filma kojim su prikazana najznačajnija infrastrukturna ostvarenja i drugi projekti na području općine, načelnik Brižić je svoj govor započeo najnovijom informacijom koja je toga jutra stigla iz Ministarstva poljoprivrede, a riječ je o odobrenju preko četiri milijuna kuna za projekt obnove Doma u Ugljanu.
– Naša općina je među prvima u Hrvatskoj po visini porodiljskih naknada za naše mlade obitelji, a od 2018. do danas isplatili smo ih 54 u ukupnom iznosu od 340 tisuća kuna, naglasio je Brižić uz poruku kako se čini sve da mladi ostanu na otoku i da ovdje kvalitetno žive i rade.
– A to je itekako moguće i nije posve točno, kako danas mediji uvjeravaju, da je vani »trava zelenija« nego ovdje, poručio je načelnik dodavši kako je ove sezone zabilježeno u turizmu povećanje dolazaka gostiju za dva posto i noćenja za četiri posto.
Svečani program obogatili su pjesmom i koloritom nošnji KUD Sv. Ante iz Lukorana, KUD Sv. Fume iz Sutomišćice i dječja klapa Balinjera koju predvodi profesorica Nada Smoljan, a koja je već osvojila i jedno prvo mjesto na međunarodnom folklornom natjecanju u Parizu.
 
 




Ovogodišnji laureati


Na svečanoj sjednici dodijeljena su i javna priznanja Općine za 2019. godinu. Od udruga među laureatima su bili: Udruga žena Sv. Fume iz Sutomišćice, KUD Sv. Ante iz Lukorana i Udruga Pojonsko srce iz Povljane. Priznanje je pripalo i Živku Vidakoviću koji je kroz svoj obiteljski obrt dao izniman doprinos razvoju kvalitete turističko-ugostiteljske usluge na području općine, te Mileni Dundov za promicanje kulture i otočne baštine. Dodijeljena su i dva posthumna priznanja: Nikoli Smudu za doprinos sveopćem rastu i razvitku općine Preko i Krunoslavu Mašini, Prečaninu i domoljubu koji je preko 40 godina živio i djelovao u New Yorku zalažući se u emigraciji za slobodnu, poštenu i pravičnu Hrvatsku.