Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Cibona vodila tri četvrtine, Zadar čekao da se umore i uzeo pobjedu

26.09.2020. 07:47


Prvi ovosezonski hrvatski derbi pripao je košarkašima Zadra koji su gledali Ciboni u leđa tri četvrtine utakmice i na kraju iskoristili njihov očit pad energije u posljednjoj dionici. Imali su Zagrepčani i 14 plusa tijekom prvog poluvremena, i devet viška u više navrata kroz treću četvrtinu, no u završnih 10 minuta se fizički spremniji Zadar ipak uspio skupiti i pretvoriti u momčad te tako na otvaranju sezone s jednom velikom pobjedom predstaviti se navijačima kojih je u Krešinom domu bilo oko petstotinjak, ali su bili od velike pomoći u ključnim trenucima.


Granitna obrana Cibone
Nadali su se Zadrani uoči derbija da je Ciboni tek prva utakmica nakon više od mjesec dana provedenih u korona-izolaciji i da će to sigurno ostaviti traga u njihovoj igri. S tim su valjda mislili da će momčad Ivana Velića na Višnjik doći praktički »spuštenih gaća«, ali dogodilo se upravo suprotno. Kao da je Zadar ušao u novu sezonu bez pripremnih utakmica i tjednima bez treninga.
Cibona je od samog početka nametnula žestok ritam s petorkom u kojoj je prednjačila talentirana mladost s Drežnjakom, Radovčićem, Nakićem i Prkačinom uz iskusnog Krajinu na petici te očitala pravu košarkašku lekciju startnoj petorci Zadra, posebno u poglavlju koji se ticao obrane. Na račun uistinu granitne obrane kojom nisu dopuštali doslovno disati, Cibosi su vrlo brzo pobjegli na sedam viška (5:12), a Mršić je odgovorio s neočekivanom hokejaškom izmjenom poslavši »u paketu« na klupu Mavru, Gilberta i Darka Planinića. No, još više je začudio tercet kojeg je poslao na teren. Worku, Palokaj i Galloway nisu po očekivanju svih u dvorani promijenili ništa na bolje, štoviše stvari su za domaćina krenule potpuno nizbrdo, jer je nakon druge minute druge dionice Cibona uspjela udvostručiti svoju prednost, na 14 plusa (10:24). Na vrlo raspoloženog Prkačina nadovezali su se s preciznim vanjskim šutom Novačić i Bundović, a zadarski strateg je poslije nepunih 12 minuta igre bio primoran u vatru ubaciti već trećeg »playmakera« u igru. Kako i »ćorava kokoš nađe zrno«, tako je valjda Mršić pronašao Martina Junakovića koji je uspio donijeti kakvu-takvu stabilnost u domaće redove. Vratio je Mršić i Gilberta te starijeg Planinića te su malo-pomalo živnule akcije Zadra u tim trenucima. Konačno su povezali nekoliko poena u nizu, preko Planinića i Junakovića, te je pogled na semafor za domaće navijače bio puno ljepši (21:26). Osjetilo se u Krešinoj dvorani da se Cibosi počinju nuditi, digla se i malobrojna publika, ali ipak su Velićeve trupe izdržale konačni udar Zadrana u prvom poluvremenu. Vuković je s dva vezana ubačaja smanjio na tek četiri zaostatka (28:32), no nisu pazili u zadnja dva napada Cibone na mudrog Ronalda Moorea koji je s pet koševa ostavio »vukovima« pristojnu zalihu pred nastavak (30:37). Pogled na statistiku nakon uvodnih 20 minuta potvrdio je i stanje na terenu. Momčadska igra Cibone nadvisila je alibi igru Zadra koja se bazirala uglavnom na individualnim pokušajima, pa se kao jedinim plusom na strani Mršićeve momčadi pokazala skok igra. Nadskakao je Zadar goste (20-14), no poražavajuće je djelovala činjenica da su se praktički svi igrači koje je Velić poslao u igru upisali u strijelce osim Tonija Nakića koji je u 16 minuta ostao bez ubačaja, no zato je u obrani djelovao neprelazno.


Četiri mala upalila
Alarm za uzbunu ozbiljno je zazvonio u svlačionici Zadra tijekom poluvremena jer je u trećoj četvrtini trebalo nadoknaditi propušteno, zato je i krenuo Mršić u nastavak pomalo hazarderski sa zonom koja je počela nakon dosta mučenja donositi nekakve plodove. Spušten je minus na četiri poena nakon Vukovićeve simultanke (38:42), no opet su Cibosi pobjegli na devet viška (39:48) zahvaljujući nadahnutom Prkačinu. Uspjeli su uzvratiti u smiraj treće dionice ponajbolji Mršićevi pojedinci Brala i Junaković, posebno ovaj potonji koji je praktički sam smanjio na pet koševa razlike (49:54), ali ponovno dekoncentracija u završnim sekundama je dopustila usamljenom Novačiću da odvede Cibose u komfornu zonu (49:57) pred zaključnih 10 minuta. Trener Zadra morao je pronaći novo taktičko rješenje pa je u odlučujuću dionicu krenuo s četiri mala i Vukovićem na petici. I pokazalo se to kao pametna zamisao jer je Cibonina prednost nakon tri minute igre splasnula. Vuković je povukao s dvicom i tricom te se Zadar primakao nikad bliže u cijeloj utakmici, na tek poen zaostatka (59:60). Na šest minuta do kraja zakuhao se derbi do točke ključanja, podiglo se i navijanje za nekoliko oktava što je vidno podiglo agresivnost u zadarskim redovima. Produkt tog dodatnog angažmana bilo je i prvo vodstvo u utakmici, košem Workua (63:62). Cibosi nisu zabili koš tri minute, ubacio je Gilbert dva bacanja za 65:62 te je Velić tri i pol minute morao minutom odmora tražiti način kako ostati u igri. No, ipak je na naplatu Zagrepčanima došla ta duga korona pauza i umjesto neizvjesne završnice Zadar je uspio prelomiti utakmicu ubačajima Darka Planinića i Workua. Devet viška (71:62), dvije minute do kraja, bilo je nedostižno za goste koji su u 30 minuta bili više nego bolji protivnik, ali igra se 40 minuta na čemu najviše moraju biti zahvalni Mršićevi igrači koji s ovakvom blijedom igrom sigurno neće moći računati u idućim hrvatskim derbijima na pobjede. Najučinkovitijima u zadarskim redovima pokazao se Junaković s 15 poena dok je Vuković ubacio 14, a kod Cibone je Prkačin zabio 12, Novačić 11 koševa.




ZADAR    73
CIBONA   70
(10:19, 20:18, 19:20, 24:13)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 500. Suci: Josip Radojković, Luka Kardum i Gordan Terlević.
ZADAR: Paponja, D. Planinić 6, Palokaj 4, Brala 9, Vuković 14, Bursać 2 Junaković 15, Worku 9, Mavra 9, Galloway, J. Planinić, Gilbert 5. Trener: Veljko Mršić.
CIBONA: Bilinovac 7, Radovčić 7, Marić 2, Bundović 5, Vucić 2, Krajina 2, Novačić 11, Prkačin 12, Gnjidić, Drežnjak 12, Moore 10, Nakić. Trener: Ivan Velić.
Šut za dva: Zadar 19-34 (56%); Cibona 22-32 (69%).
Šut za tri: Zadar 7-24 (29%); Cibona 5-26 (19%).
Slobodna bacanja: Zadar 14-21 (67%); Cibona 11-16 (69%).
Skokovi: Zadar 38 (26+12); Cibona 27 (21+6).


Izvješena zastava pobjednika Krešinog Kupa 2020.
Prije početka derbija upriličena je mala svečanost spuštanja zastave s krova dvorane na kojoj je upisana godina 2020. i koja će vječno podsjećati na trenutak kad je Zadar po sedmi put osvojio Kup Krešimira Ćosića. Ukupno je to 17. zastava izvješena sa stropa Krešine dvorane, a definitivno nije mogao biti bolji trenutak od ponovnog dolaska Cibone »na mjesto zločina«.


Veljko Mršić, trener Zadra
– Nismo bili dobri. To treba objektivno priznati. Ni blizu onog nivoa kojeg smo imali protiv Šibenke, a to je zasluga i Cibone. Previše se driblalo i lopta je bila statična, ali srećom smo počeli vjerovati da možemo preokrenuti i to nam je donijelo na kraju pobjedu.


Ivan Velić, trener Cibone
– Čestitam Zadru na pobjedi, a mi smo igrali dobro s obzirom na naše stanje. Nažalost dogodio nam se energetski pad, ali to nije bilo ključno već napadački skok koji je bio debelo na strani domaćina.