Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Članice Europske unije neće morati prihvaćati izbjeglice

26.09.2020. 08:34


Europska komisija je predložila novi način rješavanja pitanja migranata, koje Europu opterećuje još od velikog vala izbjeglica iz ljeta 2015. Prema Paktu o migracijama i azilu, koji je sredinom tjedna predstavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, države članice više ne bi morale obvezno prihvatiti izbjeglice, ako ih ne žele, ali bi morale solidarno sudjelovati u rješavanju tog teškog pitanja – u gradnji prihvatnih centara i vraćanju odbijenih azilanata u zemlje njihova podrijetla.
Novi plan predviđa brže vraćanje nezakonitih migranata, pojačane kontrole na vanjskim granicama EU-a i ubrzanje postupka u obradi zahtjeva za azil, koji može trajati najviše 12 tjedana.


Hot-spotovi
Prema izvješćima, ako se neka zemlja na vanjskim granicama EU-a nađe pod migrantskim pritiskom, ona može zatražiti »aktiviranje obavezne solidarnosti«, o čemu bi odlučivala Europska komisija. Ona bi procijenila koliko migranata treba preuzeti iz zemlje pod pritiskom, a ostale članice moraju solidarno dati doprinos, u skladu s gospodarskom snagom i brojem stanovnika.
Novi plan Komisije podržale su Njemačka i Francuska, ali su ga odbile četiri zemlje iz Višegradske skupine, kojima se pridružila Slovenija, protiveći se uvođenju obvezne solidarnosti. I austrijski premijer Sebastian Kurz ocjenjuje da plan »neće funkcionirati«. Mađarski premijer Viktor Orban smatra neprihvatljivim da izbjeglice ulaze u članice EU-a bez dobivenog azila. Prihvatilišta za izbjeglice (hot-spotovi), kaže, ne smiju se stvarati u Uniji, nego izvan njezinih granica.


Sporni princip
Oglasio se i Europski parlament, koji je još 2017. od Unije zatražio novi pristup rješavanju migracija. Njegovi zastupnici su u raspravi na Povjerenstvu za građanske slobode naglasili da je Komisijin prijedlog »korak u pravom smjeru« kako bi se pomoglo zemljama na vanjskim granicama Unije, prema priopćenju iz Parlamenta. Zastupnici su, međutim, zatražili više informacija o tome kako će se Pakt provoditi na terenu.
S obzirom na nedavni požar u izbjegličkom kampu na grčkom otoku Lezbosu, zastupnike Parlamenta zanima hoće li nova pravila spriječiti ponavljanje takvih humanitarnih katastrofa. Neki su zažalili što Komisija iz svog prijedloga »nije uklonila sporni princip iz tzv. Dublinskih pravila«, prema kojem migrantske zahtjeve za azilom mora rješavati prva zemlja u koju izbjeglice uđu.
Zastupnici u Europskom parlamentu također se pitaju što će se dogoditi ako se većina članica EU-a usprotivi prihvatu izbjeglica i odabere opciju sponzoriranja njihova povratka, prema priopćenju Parlamenta. Otvoreno je i pitanje kojim će se mehanizmima osigurati primjena novog plana.




ULAZAK U EU
Mađarski premijer Viktor Orban smatra neprihvatljivim da izbjeglice ulaze u članice EU-a bez dobivenog azila. Prihvatilišta za izbjeglice kaže, ne smiju se stvarati u Uniji, nego izvan nje