Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DUKIĆ: Deponij se najvjerojatnije neće zatvoriti u tri mjeseca

26.09.2020. 09:00


Nakon što je inspekcija zaštite okoliša zatvorila deponij u Diklu, Grad Zadar u dogovoru s Ministarstvom u roku od tri mjeseca mora pronaći novu lokaciju na kojoj će privremeno odlagati smeće s obzirom da se Centar za gospodarenje otpadom dovršava tek za dvije godine. Gradonačelnik Zadra Branko Dukić o novoj lokaciji kaže:
– Deponij u Diklu se najvjerojatnije neće zatvoriti u tri mjeseca, a ovu smo odluku očekivali. I mi sami želimo da se odlagalište Diklo zatvori, znamo da su se dugi niz godina mučili s dozvolama, a ovo je dio procesa koji se bliži kraju. Deponij će se zatvoriti i pokrenuti njegova sanacija. U dogovoru smo s ministarstvima o tome na koji ćemo način zbrinjavati otpad jer je to jedna ozbiljna stvar oko koje svi moramo biti suglasni, kaže gradonačelnik, a na pitanje o tome postoji li alternativno rješenje, odgovara:
– Razmišljali smo o nekoliko opcija i javnost će o tome biti obaviještena kada se svi dogovorimo na koji način zbrinuti otpad, ističe Dukić.
Direktor Čistoće Zadar na odlasku, Dragan Maračić, za Zadarski listi je, pak, rekao kako je još prošle godine objavljen nacionalni dokument o dinamici zatvaranja odlagališta u Republici Hrvatskoj u kojoj je i tablica za Zadarsku županiju, a po kojoj je Diklo predviđeno kao zadnje odlagalište za zatvaranje u našoj županiji.