Europska komisija odobrila 48 milijuna eura Zadru i Lici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim
Smanjenje zdravstvenih rizika i neugodnih mirisa od nedovoljno zbrinutog otpada stvorit će bolje životne uvjete lokalnom stanovništvu, kazala je Elisa Ferreira
Ljiljana JURJEVIĆ
Centar za gospodarenje otpadom gradi se u Biljanima Donjim

Europska komisija je u petak odobrila ulaganja od 48 milijuna eura iz Kohezijskog fonda za izgradnju novog sustava za zbrinjavanje otpada u Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji. Novi sustav smanjit će količinu otpada koji se odlaže i povećati dio za recikliranje i za biorazgradnju.
- Smanjenje zdravstvenih rizika i neugodnih mirisa od nedovoljno zbrinutog otpada stvorit će bolje životne uvjete lokalnom stanovništvu. Osim toga, odvajanjem i recikliranjem otpada, ovaj će projekt pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova te otvoriti nova radna mjesta u sektoru zbrinjavanja otpada, izjavila je povjerenica za regionalnu politiku Elisa Ferreira.
Projekt izgradnje sustava za zbrinjavanje otpada pokriva područje koje čine osam gradova i 33 općine, koje odgovara oko 12 posto ukupne kopnene površine Hrvatske sa 195 tisuća stanovnika. Projekt bi trebao biti dovršen do ljeta 2022. godine, navodi Komisija.
Iako u ovom odobrenju EK nije navedeno, jasno je kako se ulaganje od 48 milijuna eura odnosno 360 milijuna kuna odnosi na zadarski županijski Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Ugovor za izgradnju tog centra i druge radove vrijedan 368.492.963 kuna potpisan je sa slovenskom tvrtkom Riko d.o.o., a predviđeni završetak radova je u drugoj polovici 2022. godine. Ovaj projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda u maksimalnom iznosu od 70 posto, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu do 19 posto te Županija, gradovi i općine na području Zadarske županije u iznosu do 10 posto vrijednosti projekta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno