Obilježen povratak Zadra u Hrvatsku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Položeni vijenci za sve žrtve pale u borbi protiv fašizma
Vijenci su izaslanstva u različitim sastavima položila na spomen-obilježja na Narodnom trgu, na zgradi Peglica u Ulici Bartola Kašića i na Gradskom groblju Zadar
Marin GOSPIĆ
Gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin položili su vijenac na spomen-obilježje na Narodnom trgu

Povodom Dana donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom gradonačelnik Zadra Branko Dukić i župan Božidar Longin sa suradnicima su na Narodnom trgu položili vijenac u spomen na sve žrtve u borbi protiv fašizma.

Dana 25. rujna 1943. godine 1943. godine u Pazinu je zasjedao pokrajinski Narodnooslobodilački odbor za Istru, kada je donesena i povijesna Odluka o pripajanju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj. Tim povodom je prije dvije godine na zgradi Peglica u Ulici Bartola Kašića postavljeno spomen- obilježje, a ispred kojeg su jučer vijenac položila izaslanstva Županije, Grada i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije (UABA). Izaslanstvo UABA-e vijence je položilo i ispred spomen-obilježja palim borcima NOB-a i ispred središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar.

Nakon polaganja vijenaca, o značaju ovog dana za grad Zadar gradonačelnik Dukić je kazao:

- Zadar je kroz stoljeća uvijek bio meta nekih određenih interesa, ali se ovdje već vjekovima osjećamo kao Hrvati te i ovo pripojenje osjećamo kao da se dijete vraća materi. Odajemo dužnu počast svima onima koji su zaslužni za to, kazao je Dukić.

Inače, Pazinska odluka samo su potvrde Odluke o pripojenju od 13. rujna 1943. godine. U rujnu 1943. godine Predsjedništvo i Izvršni odbor ZAVNOH-a potvrdile su Pazinsku odluku o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj, a ona je potvrđena u listopadu na Drugom zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom.

Zadarski antifašisti su u povodu ove godišnjice naveli kako ih posebno smeta, a i žalosti svakodnevno omalovažavanje uloge partizana i njihovog vođe Tita u NOB-i, te slavljenje izdajnika Ante Pavelića, čiju su sramotnu izdaju partizani ispravili oslobođenjem Zadra.

Ističu kako su ponosni na ove slavne dane i sada, kao i onda samo žele mir, slobodu, pravdu i jednakost. Dodali su kako žele da se naša Hrvatska, naš Zadar razvija u slobodi, da bude kozmopolitski, svjetski i europski biser, a prije svega hrvatski.


Zadar je kroz stoljeća uvijek bio meta nekih određenih interesa, ali se ovdje već vjekovima osjećamo kao Hrvati te i ovo pripojenje osjećamo kao da se dijete vraća materi. Odajemo dužnu počast svima onima koji su zaslužni za to
Branko Dukić, gradonačelnik Zadra

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno