Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Obilježen povratak Zadra u Hrvatsku

26.09.2020. 10:08


Povodom Dana donošenja odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom gradonačelnik Zadra Branko Dukić i župan Božidar Longin sa suradnicima su na Narodnom trgu položili vijenac u spomen na sve žrtve u borbi protiv fašizma.
Dana 25. rujna 1943. godine 1943. godine u Pazinu je zasjedao pokrajinski Narodnooslobodilački odbor za Istru, kada je donesena i povijesna Odluka o pripajanju Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj. Tim povodom je prije dvije godine na zgradi Peglica u Ulici Bartola Kašića postavljeno spomen- obilježje, a ispred kojeg su jučer vijenac položila izaslanstva Županije, Grada i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije (UABA). Izaslanstvo UABA-e vijence je položilo i ispred spomen-obilježja palim borcima NOB-a i ispred središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar.
Nakon polaganja vijenaca, o značaju ovog dana za grad Zadar gradonačelnik Dukić je kazao:
– Zadar je kroz stoljeća uvijek bio meta nekih određenih interesa, ali se ovdje već vjekovima osjećamo kao Hrvati te i ovo pripojenje osjećamo kao da se dijete vraća materi. Odajemo dužnu počast svima onima koji su zaslužni za to, kazao je Dukić.
Inače, Pazinska odluka samo su potvrde Odluke o pripojenju od 13. rujna 1943. godine. U rujnu 1943. godine Predsjedništvo i Izvršni odbor ZAVNOH-a potvrdile su Pazinsku odluku o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj, a ona je potvrđena u listopadu na Drugom zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom.
Zadarski antifašisti su u povodu ove godišnjice naveli kako ih posebno smeta, a i žalosti svakodnevno omalovažavanje uloge partizana i njihovog vođe Tita u NOB-i, te slavljenje izdajnika Ante Pavelića, čiju su sramotnu izdaju partizani ispravili oslobođenjem Zadra.
Ističu kako su ponosni na ove slavne dane i sada, kao i onda samo žele mir, slobodu, pravdu i jednakost. Dodali su kako žele da se naša Hrvatska, naš Zadar razvija u slobodi, da bude kozmopolitski, svjetski i europski biser, a prije svega hrvatski.


Zadar je kroz stoljeća uvijek bio meta nekih određenih interesa, ali se ovdje već vjekovima osjećamo kao Hrvati te i ovo pripojenje osjećamo kao da se dijete vraća materi. Odajemo dužnu počast svima onima koji su zaslužni za to
Branko Dukić, gradonačelnik Zadra