Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sirani Gligora dvije nagrade na Great Taste Awardsu

26.09.2020. 09:20


Nakon što je Sirana Gligora uoči početka pandemije za svoje sireve osvojila čak pet nagrada na World Championship Cheese Contestu (WCCC) održanom u Milwaukeeju u SAD-u, još dva priznanja stigla su ovih dana za njihove sireve na Great Taste Awardsu (GTA), na kojem se uz sireve ocjenjuju i drugi prehrambeni proizvodi, natjecanje koje se održava u Gillinghamu jugozapadno od Londona.
Na WCCC-u je Gligora primila nagradu najbolji u klasi za Dinarski sir iz vinskog dropa, druge nagrade pripale su im za Žigljen iz maslinove komine i Likotin, a treće za Kordunski sir i sir Kolan iz vinskog dropa.
Na Great Taste Awardsu 2020. Gligorin Paški sir nagrađen je dvjema zvjezdicama, a Kozlar iz maslinove komine jednom zvjezdicom.


Natjecanje »pečata izvrsnosti«
– Ovime smo potvrdili kontinuitet kvalitete Paškog sira i afiniranih sireva jer je Likotin afiniran u komini masline prošle godine osvojio maksimalne tri zvjezdice, kažu u Sirani Gligora.
Natjecanje GTA je osnovano 1994. godine, a poznato je i kao pečat izvrsnosti. Guild of Fine Food’s Great Taste Award nagrađuje iznad svega okus, a svi se proizvodi prije kušanja uklanjaju iz pakiranja. Ove su godine bila prisutna 144 suca, a među njima su kritičari hrane, kuhari, ugostitelji, kupci na malo, proizvođači, gastro novinari, novinari i influenceri. Svi navedeni odlučili su koji proizvodi zaslužuju jednu, dvije ili tri zvjezdice. Suđenje je započelo neposredno prije lockdowna prouzročenog situacijom s covidom-19, a postupak se prolongirao za jesen.
Ove godine prijavljeno je više od 12.700 proizvoda, nagrađena su 5294 proizvoda. Iz Hrvatske je pored Sirane Gligora sudjelovalo još sedam predstavnika, a valja izdvojiti Varžak medove Mediterra i Volim ljuto, čiji proizvodi se mogu pronaći u Gligora trgovinama.


Vrtoglave pohvale recenzenata
Sirana Gligora je posebno bila zadovoljna recenzijama sudaca za svoj nagrađen Paški sir.
– Prilično blijedožute boje, s prekrasnom gustom narančastom korom – ovaj sir zasigurno je vizualno privlačan. Ima fermentiranu pikantnu aromu te svježi miris trava. Tekstura je tvrda, ali ne pretjerano mrvičasta, a topi se u ustima zbog visokog sadržaja masti. Okus u ustima je dugotrajan, s dobrom slanoćom te podlogama crnog papra, navodi se u jednoj od recenzija koja se zaključuje kako se u slučaju ovog sira »također radi o izuzetno kremastom tvrdom siru, u cjelini veoma ukusnom«.
– Vizualno ugodna i uzbudljiva kora. Tekstura je gusta, ugodna, dobro se razgrađuje u ustima. Prisutna je lagana zadimljenost ovog sira koji smo smatrali vrlo intrigantnim. Prisutna je zadovoljavajuća i uravnotežena razina soli i voćnih nota. Izvrsni osjećaj topljenja u ustima i kristalizacija na jeziku, hvali Paški sir drugi recenzent.
Birane riječi nisu izostale ni za Kozlar iz maslinove komine.
– Ukusan sir od kozjeg mlijeka, autentičnog izgleda s blijedo žutom pastom i rustikalno ispranom korom. Osjećala se ljupka prirodna, svježa, kozja, travnata aroma. Pasta je bila čvrsta i kremasta, s malo hrskavosti od kristala laktata, a okus je bio složen, s puno orašastosti, slatkoće, nježnosti, ističe jedan recenzent, dok drugi navodi kako se radi o »čvrstom, zrelom siru atraktivne kore, artizanskog izgleda i oštrog zrelog okusa.
– Okusi su složeni i živahni, s mješavinom slanih i slatkih nota, oštri i travnati, s orašastim rubovima i nježnim kozjim, kremastim bogatstvom koje je stvarno dobro uravnoteženo, zaključuje drugi recenzent Kozlara iz maslinove komine.




»Dvjema zvjezdicama za Paški sir i jednom zvjezdicom za Kozlar iz maslinove komine na Great Taste Awardsu potvrdili smo kontinuitet kvalitete Paškog sira i afiniranih sireva jer je Likotin afiniran u komini masline prošle godine osvojio maksimalne tri zvjezdice
Sirana Gligora


»Prilično blijedožute boje, s prekrasnom gustom narančastom korom – ovaj sir zasigurno je vizualno privlačan. Ima fermentiranu pikantnu aromu te svježi miris trava. Tekstura je tvrda, ali ne pretjerano mrvičasta, a topi se u ustima zbog visokog sadržaja masti
Recenzent Gligorinog Paškog sira