Sirani Gligora dvije nagrade na Great Taste Awardsu

Slika korisnika isikiric
SLASNA DELICIJA - Poznatim sirarima iz Kolana stigla nova priznanja
Na Great Taste Awardsu 2020. Gligorin Paški sir nagrađen je dvjema zvjezdicama, a Kozlar iz maslinove komine jednom zvjezdicom. Čak pet nagrada prethodno su dobili na World Championship Cheese Contestu održanom u Milwaukeeju u SAD-u
Sirana Gligora
Sirana Gligora svake godine prima brojne nagrade na natjecanjima na kojima sudjeluje

Nakon što je Sirana Gligora uoči početka pandemije za svoje sireve osvojila čak pet nagrada na World Championship Cheese Contestu (WCCC) održanom u Milwaukeeju u SAD-u, još dva priznanja stigla su ovih dana za njihove sireve na Great Taste Awardsu (GTA), na kojem se uz sireve ocjenjuju i drugi prehrambeni proizvodi, natjecanje koje se održava u Gillinghamu jugozapadno od Londona.
Na WCCC-u je Gligora primila nagradu najbolji u klasi za Dinarski sir iz vinskog dropa, druge nagrade pripale su im za Žigljen iz maslinove komine i Likotin, a treće za Kordunski sir i sir Kolan iz vinskog dropa.
Na Great Taste Awardsu 2020. Gligorin Paški sir nagrađen je dvjema zvjezdicama, a Kozlar iz maslinove komine jednom zvjezdicom.

Natjecanje »pečata izvrsnosti«

- Ovime smo potvrdili kontinuitet kvalitete Paškog sira i afiniranih sireva jer je Likotin afiniran u komini masline prošle godine osvojio maksimalne tri zvjezdice, kažu u Sirani Gligora.
Natjecanje GTA je osnovano 1994. godine, a poznato je i kao pečat izvrsnosti. Guild of Fine Food’s Great Taste Award nagrađuje iznad svega okus, a svi se proizvodi prije kušanja uklanjaju iz pakiranja. Ove su godine bila prisutna 144 suca, a među njima su kritičari hrane, kuhari, ugostitelji, kupci na malo, proizvođači, gastro novinari, novinari i influenceri. Svi navedeni odlučili su koji proizvodi zaslužuju jednu, dvije ili tri zvjezdice. Suđenje je započelo neposredno prije lockdowna prouzročenog situacijom s covidom-19, a postupak se prolongirao za jesen.
Ove godine prijavljeno je više od 12.700 proizvoda, nagrađena su 5294 proizvoda. Iz Hrvatske je pored Sirane Gligora sudjelovalo još sedam predstavnika, a valja izdvojiti Varžak medove Mediterra i Volim ljuto, čiji proizvodi se mogu pronaći u Gligora trgovinama.

Vrtoglave pohvale recenzenata

Sirana Gligora je posebno bila zadovoljna recenzijama sudaca za svoj nagrađen Paški sir.
- Prilično blijedožute boje, s prekrasnom gustom narančastom korom - ovaj sir zasigurno je vizualno privlačan. Ima fermentiranu pikantnu aromu te svježi miris trava. Tekstura je tvrda, ali ne pretjerano mrvičasta, a topi se u ustima zbog visokog sadržaja masti. Okus u ustima je dugotrajan, s dobrom slanoćom te podlogama crnog papra, navodi se u jednoj od recenzija koja se zaključuje kako se u slučaju ovog sira »također radi o izuzetno kremastom tvrdom siru, u cjelini veoma ukusnom«.
- Vizualno ugodna i uzbudljiva kora. Tekstura je gusta, ugodna, dobro se razgrađuje u ustima. Prisutna je lagana zadimljenost ovog sira koji smo smatrali vrlo intrigantnim. Prisutna je zadovoljavajuća i uravnotežena razina soli i voćnih nota. Izvrsni osjećaj topljenja u ustima i kristalizacija na jeziku, hvali Paški sir drugi recenzent.
Birane riječi nisu izostale ni za Kozlar iz maslinove komine.
- Ukusan sir od kozjeg mlijeka, autentičnog izgleda s blijedo žutom pastom i rustikalno ispranom korom. Osjećala se ljupka prirodna, svježa, kozja, travnata aroma. Pasta je bila čvrsta i kremasta, s malo hrskavosti od kristala laktata, a okus je bio složen, s puno orašastosti, slatkoće, nježnosti, ističe jedan recenzent, dok drugi navodi kako se radi o »čvrstom, zrelom siru atraktivne kore, artizanskog izgleda i oštrog zrelog okusa.
- Okusi su složeni i živahni, s mješavinom slanih i slatkih nota, oštri i travnati, s orašastim rubovima i nježnim kozjim, kremastim bogatstvom koje je stvarno dobro uravnoteženo, zaključuje drugi recenzent Kozlara iz maslinove komine.


»Dvjema zvjezdicama za Paški sir i jednom zvjezdicom za Kozlar iz maslinove komine na Great Taste Awardsu potvrdili smo kontinuitet kvalitete Paškog sira i afiniranih sireva jer je Likotin afiniran u komini masline prošle godine osvojio maksimalne tri zvjezdice
Sirana Gligora


»Prilično blijedožute boje, s prekrasnom gustom narančastom korom - ovaj sir zasigurno je vizualno privlačan. Ima fermentiranu pikantnu aromu te svježi miris trava. Tekstura je tvrda, ali ne pretjerano mrvičasta, a topi se u ustima zbog visokog sadržaja masti
Recenzent Gligorinog Paškog sira

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno