Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarska policija riješila 41,1 posto više kaznenih djela nego lani

26.09.2020. 08:44


Povodom obilježavanja Dana policije i blagdana svetog Mihovila, 29. rujna, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina u petak je sa svojim najbližim suradnicima na Gradskom groblju u Zadru položio vijence i zapalio svijeće u spomen na sve poginule hrabre hrvatske redarstvenike.
Vijence su položili i roditelji i članovi obitelji poginulih pripadnika Policijske uprave zadarske, zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, te predstavnici udruge SJP »Poskoci« i »Prvi hrvatski redarstvenik«.
Nakon polaganja, uslijedila je molitva odrješenja, koju je predvodio vojni kapelan kapelanije »Sv. Gabrijel arkanđeo«, don Ivo Topalović.


Pohvaljeno desetero policajaca
Zbog trenutačnih epidemioloških uvjeta, pored odavanja počasti na Gradskom groblju, ove godine nisu upriličena druga događanja za razliku od prošle godine kada se Dan policije proslavio okupljanjem u velikom broju s njihovim dragim uzvanicima u prostorijama Luke Gaženica gdje su se tada svečano uselili u nove prostorije Pomorske i aerodromske policije. Time su policijskim službenicima i drugim službenicima uvelike poboljšani uvjeti rada i boravka, te je omogućena brža i efikasnija prometna povezanost kako sa zračnom lukom tako i sa službenim policijskim plovilima.
U PU zadarskoj navode kako među rezultatima ovogodišnjeg rada u prošlih osam mjeseci mogu istaknuti smanjen broj prekršaja protiv javnog reda i mira u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.
– Smanjen je i broj kaznenih djela i povećan broj otkrivenih počinitelja i njihovo procesuiranje nadležnim sudbenim tijelima. Zabilježeno je 2.167 kaznenih djela, što je za 327 kaznenih djela ili 13,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada ih je bilo 2.494. Ukupno je riješeno 1386 kaznenih djela, od čega 87 djela iz prijašnjih godina, što je za 4,1 posto više nego u osam mjeseci 2019. godine, ističu u zadarskoj policiji.
Proslava Dana policije je uvijek prilika da se u vlastitim redovima pohvali odlučne, hrabre i profesionalne, koji su u prošloj godini uložili izniman napor u izvršavanju policijskih zadaća kroz savjesno, odgovorno i profesionalno postupanje, što je bitno utjecalo na jačanje povjerenja građana u policiju i ostvarenje planiranih ciljeva.
Ove godine zbog iznimnog doprinosa u obavljanju policijskih poslova i ostvarenju prava građana načelnik Anton Dražina pohvalio je desetero službenika/ca. Isto tako, za uspješnu suradnju na poduzimanju mjera radi ostvarenja zaštite sigurnosti građana i imovine u prošloj godini pohvalio je i dvoje građana koji su doprinijeli pozitivnom sigurnosnom ozračju.


Otvorena nova zgrada dviju postaja
U PU zadarskoj kažu kako su nastavili ulaganje u objekte te je obnovljen i moderno uređeni objekt u Ulici Stjepana Radića u Zadru u koji su se preselile Prva i Druga policijska postaja Zadar, a daljnja ulaganja nastavljena su u policijskim postajama Benkovac i Obrovac gdje je u tijeku energetska obnova, s ciljem da se u budućnosti osiguraju najviši standardi moderne policije i budućim naraštajima osiguraju prostorije i tehnička oprema prilagođena zahtjevima vremena koja su ispred nas.
U zalog sjećanja i kao čin zahvale na poginule kolege iz redova policijske uprave koji su tijekom Domovinskog rata svoje živote utkali u temelje slobodne Hrvatske, objekti i dvorane u sastavu ove policijske uprave imenovani su njihovim imenima.
U prošloj godini dana učinjeni su brojni koraci upravo da bi se približili građanima, izgradilo povjerenje i sigurnost građana. Iz PU zadarske kažu kako su primali mnoge pohvale i pritužbe koje su ih jednako motivirale u radu, a naši policijski službenici osim uobičajenih zadaća, prevencije sa svim oblicima kažnjivih ponašanja, borbe s kriminalitetom, očuvanje povoljnog stanja sigurnosti i zaštite kopnene i morske državne granice, ove godine imali su i izazov koji je pred njih stavila pandemija covida-19, gdje su uz druge nadležne službe opet bili u prvim redovima kako bi svojim djelovanjem dali doprinos na očuvanju zdravlja naših sugrađana.
Dobra suradnja i otvorenost prema medijima, sudjelovanje policijskih službenika i policijskih rukovoditelja u medijskom prostoru, učinkovito djelovanje policijskih rukovoditelja u vijećima za prevenciju unutar gradova i općina naše županije, omogućena je svim građanima pravovremena dostupnost obavijesti vezanih za njihovu sigurnost i informiranost.
Uz pomoć policijskih kolega iz inozemstva te kolega iz drugih policijskih uprava, PU zadarska je tijekom ljeta u svim dijelovima županije omogućila nesmetan, siguran boravak i kretanje turista tijekom ljeta kroz operativnu akciju Sigurna turistička sezona.
Dodaju kako se ugled policije u cijelosti gradi kroz rad te hrabrom, nesebičnom i odlučnom postupanju svakog policijskog službenika na terenu, a dosljednost u provođenju zakona sačuvat će povjerenje u sustav unutarnjih poslova.




»Smanjenjen je i broj kaznenih djela i povećan broj otkrivenih počinitelja i njihovo procesuiranje nadležnim sudbenim tijelima. Zabilježeno je 2.167 kaznenih djela, što je za 327 kaznenih djela ili 13,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine
PU zadarska