Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Mentalno zdravlje nema cijenu

26.09.2021. 06:52


Gradsko društvo Crvenog križa Zadar u sklopu svog redovnog rada uklopilo je novu aktivnost, besplatno psihološko savjetovanje.
– Psihološko savjetovanje je samo malo drugačiji razgovor u kojem Vas netko sluša, postavlja pitanja i pomaže Vam razumjeti što Vam se događa. Cilj savjetovanja je da naučite nove vještine koje će vam omogućiti da se učinkovitije suočavate s novim životnim situacijama i prilagođavate im se. Drugim riječima, psihološko savjetovanje pomaže u realiziranju vaših potencijala, objavilo je Obiteljsko savjetovalište Gradskog društva Crvenog križa Zadar na svojoj Facebook stranici.
Potrebno je najaviti se prethodno putem Facebook stranice ili kontakt telefona 091 611 5689, a savjetovanje se odvija od 7 do 15 sati u prostorijama Crvenog križa.
Nikolina Kučina, psihologinja koja provodi savjetovanje, otkrila je da već ima zainteresiranih.
– S obzirom da je produljeno radno vrijeme, moguće je primiti veći broj ljudi, dodaje Kučina.
Ideja je, kako kazuje, pokrenuta i prije pandemije, no pandemija je bila katalizator.
– Tijekom koronakrize imali smo telefon za psihološku pomoć pa smo i tada dobili dojam da mentalno zdravlje postaje sve bitnije, odnosno da se tim ljudi ne bave dovoljno. Pogotovo, u ovo nesigurno vrijeme. Spontano je onda krenulo planiranje otvaranja besplatnog savjetovališta. Budući da smo humanitarna organizacija, primijetili smo da mnogi koji žele potražiti pomoć nemaju je gdje potražiti, točnije ne mogu je platiti, saznajemo od plemenite psihologinje.
Možete im se obratiti kad se suočavate s različitim životnim stresorima ili promjenama kao što su problemi u odnosu, problemi na poslu, promjena posla, strah od javnog nastupa, donošenje odluke i sl.
Nadalje, kad želite promijeniti određene ustaljene oblike mišljenja, ponašanja i doživljavanja koji uzrokuju teškoće u nekom području života, kad se osjećate potišteno više nego uobičajeno, kad ste tjeskobni ili stalno zabrinuti i imate teškoće s opuštanjem, kad imate smetnje s intenzivnim emocijama poput ljutnje, kad imate poteškoće sa spavanjem ili kad želite poboljšati svoje komunikacijske vještine, pomaže psihološko savjetovanje te pokucajte na vrata Gradskog društva Crvenog križa Zadar.