Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Novitet u istraživanju problematike Jasenovca

26.09.2021. 07:33


Ogranak Matice hrvatske u Zadru prikazuje knjigu Stipe Pilića i Blanke Matković: »Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori – Geostrateška točka velikosrpske politike i propagandni pokretač njezina širenja prema zapadu«. Prikaz knjige će se održati u srijedu 29. rujna 2021. godine, u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa Zmajević, Trg svete Stošije 2, s početkom u 19 sati. Zbog ograničenog broja sudionika potrebna je najava dolaska na e-mail: [email protected] ili tel: 023/211-891.
Uz autore knjige, na predstavljanju će govoriti i recezent doc. dr.sc. Zlatko Begonja. Begonja je u recenziji knjige istaknuo kako ona pruža značajni pozitivni pomak, »zapravo je na ovaj način svojevrsni novitet u istraživanju zadane problematike«.
– Svojim minucioznim pristupom, autori Stipo Pilić i Blanka Matković, otvorili su brojna pitanja i ponudili jednako tako iznimno vrijedne odgovore, ali time i osvijetlili, zapravo ukazali na goleme mogućnosti i potrebe daljnjih istraživanja ove teme koja do danas u Republici Hrvatskoj stvara značajna društvena raslojavanja. Obrađivanje Jasenovca u ratnom razdoblju, kao napose i poslijeratnih jasenovačkih logora i događaji koji su uslijedili, zahtjevan je poduhvat koji od autora traži ustrajnost, objektivnost i odbacivanje ideoloških komponenti kao pratećeg negativnog elementa u ispunjavanju mozaika slike stvarnosti prošle zbilje, ističe Begonja.
Mr. sc. Ivan Kozilica je u svojoj recenziji napisao kako je hrvatska suvremena povijest nesustavno istražena i obrađena, a u mnogočemu ispolitizirana, posebice razdoblje Drugoga svjetskog rata i poraća.
– Jasenovac je središnja točka kontroverzi koje su obilježile poratno razdoblje, posebno vrijeme poslije osamostaljenja Republike Hrvatske. Srpska historiografija ne odustaje od preuveličanih brojki jasenovačkih žrtava koje se kreću i do milijuna ubijenih samo Srba. Hrvatska historiografija pak ne pronalazi prave načine znanstvenoga suprotstavljanja toj mitomaniji. Što više, ne otvara se prostor ne samo pobijanja srpskih laži nego se sve čini kako bi se zaustavila nastojanja za istraživanje Jasenovca kao poslijeratnoga logora, napisao je Kozlica, dodajući kako je ova knjiga vrijedan doprinos.