Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ponosno predstavili Zadarsku županiju, “lipšega tanca nije bilo”…

26.09.2021. 11:32


Članovima KUD-a Zadarski tanac velika je čast sudjelovati na manifestaciji znanoj nadaleko koja već duže od pola stoljeća svojim raznovrsnim programom okuplja sve zaljubljenike bogatog nasljeđa kojim se ponose Hrvati.


Nakon prošlogodišnjeg, skraćenoga covid izdanja, ovogodišnje 56. Vinkovačke jeseni, održane od 10. do 19. rujna pod geslom "Ide dika, kapu najerio", vratile su se uobičajenoj formi.


Ove godine, predivnom baroknom jezgrom toga slavonskoga grada prodefiliralo je više od 4 000 članova 64 folklore skupine iz domovine i hrvatske dijaspore.




Državna smotra folklora na svečanoj pozornici okupila je ono najbolje u hrvatskom folkloru. Okupila je čuvare starih hrvatskih običaja, nošnji, glazbe i plesova. Prilikom ulaska na pozornicu, prvi dojam nekog KUD-a neosporivo monopolizira narodna nošnja kao vidljivi i reprezentativni simbol određenog društva, njegovih ljudi i zavičaja.


Ulazeći na svečanu pozornicu sa željom da svoj grad i Županiju prikažu u najljepšem izdanju, KUD Zadarski tanac se predstavio, u novorekonstruiranim ženskim i muškim zadarskim pučkim narodnim nošnjama, s pjesmom »Ko se nano« (Pridraga, Ravni Kotari) i ples »Zadarski tanac« uz pjesmu »Lipšega tanca ne viđoh« u pratnji bibinjskoga mandolinskog sastava MOBA.


Vrijedi naglasiti kako uz pjesmu, ples i običaje, članovi KUD-a Zadarski tanac ulažu posebne napore kako bi nabavili, rekonstruirali i očuvali narodne nošnje, a pritom pozornost posvećuju upravo nošnjama svoga grada. Potaknut željom da obogati taj dio zadarske tradicije, Zadarski tanac iz povijesne "naftaline" izvlači vjerne crteže narodnih nošnji ovoga kraja i 2014. godine započinje projekt rekonstrukcije Zaboravljene baštine.


KUD Zadarski tanac izradio je ukupno šest različitih nošnji. Riječ je o prikazu djevojke i momka iz Zadra, djevojke i momka iz "Arbanasa blizu Zadra", te o ženi i mužu iz Arbanasa.


Zadarska muška pučka narodna nošnja prvi put je predstavljena na Smotri folklora u Zadru 2019. godine. Taj ključan trenutak potaknuo nas je da velikim koracima krenemo u rekonstrukciju kako muških, tako i ženskih pučkih narodnih nošnji.


Zadar i KUD Zadarski tanac zahvaljuju KUD-u Seljačka sloga iz Nuštra koji su uvelike pomogli ostvarenju odlaska u Vinkovce. Izrazita ljubaznost, strpljivost i srdačnost krasila je domaćine u Nuštru koji su nesebično ugostili Zadrane i smjestili ih po obiteljima. Nadamo se da je ovo tek početak lijepe suradnje i da će grad Zadar, Zadarska županija i KUD Zadarski tanac, kada za to dođe vrijeme, domaćinima iz Nuštra uzvratiti gostoprimstvo na isti način.
 


Jadranka DUNATOV, mag. prim. educ., savjetnica